Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jsou rozinky vhodnou svačinkou pro děti?
California Raisin Marketing Board by neměla mít zapotřebí financovat tak zavádějící studie, když jsou jejich výrobky (rozinky) tak zdravé.
Rozinky, stejně jako všechno ovoce, mají celou řadu zdravotních přínosů. Sušené ovoce nicméně na porci obsahuje více kalorií než čerstvé ovoce. Mohlo by to přispívat k přibírání na váze? Tato studie lidem přinesla trochu uklidnění. Muži a ženy denně konzumovali šálek rozinek po dobu šesti týdnů. Díky šálku rozinek denně snědli méně jiných potravin, proto u nich nenastaly žádné výrazné změny na váze nebo na centimetrech v pase. A co u dětí?
Přenechejme to California Raisin Marketing Board, ta si tuto studii vysnila. Malé děti svačící rozinky po příchodu ze školy v součtu snědí méně jídla. Zní to dobře, ne? No jo, jenže to porovnávali s bramborovými lupínky a sušenkami s kousky čokolády. Dali dětem rozinky, hroznové víno, bramborové lupínky nebo sušenky. Řekli jim, že můžou sníst, kolik chtějí. Žádné velké překvapení, děti snědly méně ovoce a více nezdravých pochutin. Nicméně kdyby byl dokument pojmenován „Děti mají raději sušenky,“ asi by nezískal takovou sponzorskou podporu od marketingové organizace.
Připomíná mi to jednu jejich studii. Pravidelná konzumace rozinek může snížit hladiny cukru v krvi. Tedy při srovnání s měkkými sušenkami a sušenkami Oreo. Nebo tahle. Bylo zjištěno, že rozinky zvyšují krevní cukr méně než Coca-Cola a sladké tyčinky. Můžeme však říci, že tento výzkum nebyl financován výrobci rozinek, závěr totiž zní: K odpovědi na to, jestli bychom měli široké veřejnosti doporučit, aby ke svačině upřednostňovala ovoce před cukrovinkami, budeme potřebovat další výzkum i diskuzi. Hádejte, kdo to financoval?
Srovnání rozinek s bramborovými lupínky a sušenkami bylo podobně neužitečné. Toto je studie, na kterou jsem čekal. Chlapci a děvčata ve věku 9-11 let byli požádáni, aby 30 minut před jídlem snědli tolik rozinek a hroznového vína, kolik chtějí. Poté dostali pizzu a opět mohli jíst dle libosti. V případě, že před pizzou nedostali svačinu, snědli 837 kalorií v podobě pizzy. Když dostali napřed neomezenou porci hroznového vína, přijali jím 128 kalorií. To je však evidentně trochu zasytilo, nakonec totiž snědli méně pizzy. Protože si dali svačinku i hlavní jídlo, celkově snědli více kalorií. Kalorie z hroznového vína jsou jistě lepší než z pizzy, ale podívejte se na tohle. Když místo čerstvého ovoce dostali rozinky, přijali na svačinku více kalorií, ale rozinky je zřejmě zasytily do té míry, že děti nakonec snědly o hodně méně pizzy. Celkově tak díky rozinkám snědly méně kalorií.
Samozřejmě vím, že rodičům dělají takové svačinky starosti. Bojí se, že jim děti nebudou chtít jíst večeři. Pokud je však na svačinu ovoce a hlavním jídlem je pizza se salámem a třemi druhy sýrů, tak čím méně toho pak budou chtít sníst, tím lépe pro ně.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- J E Painter, A R Waters. A review of the health benefits of raisins. J Food Sci. 2013 Jun;78 Suppl 1:ii-iii.
- M J Puglist, U Vaishnav, S Shrestha, M T Gonzalezz, R J Wood, J S Volek, M L Fernandez. Raisins and additional walking have distinct effects on plasma lipids and inflammatory cytokines. Lipids Health Dis. 2008; 7: 14.
- B P Patel, N Bellissimo, B Luhovyy, L J Bennett, E Hurton, J E Painter, G H Anderson. An after-school snack of raisins lowers cumulative food intake in young children. J Food Sci. 2013 Jun;78 Suppl 1:A5-A10.
- B P Patel, B Luhovyy, R Mollard, J E Painter, G H Anderson. A premeal snack of raisins decreases mealtime food intake more than grapes in young children. Appl Physiol Nutr Metab. 2013 Apr;38(4):382-9.
- D R Keast, C E O’Neil, J M Jones. Dried fruit consumption is associated with improved diet quality and reduced obesity in US adults: National Health and Nutrition Examination Survey, 1999-2004. Nutr Res. 2011 Jun;31(6):460-7.
- J W Anderson, K M Weiter, A L Christian M B Ritchey, H E Bays. Raisins compared with other snack effects on glycemia and blood pressure: a randomized, controlled trial. Postgrad Med. 2014 Jan;126(1):37-43.
- G J Oettle, P M Emmett, K W Heaton. Glucose and insulin responses to manufactured and whole-food snacks. Am J Clin Nutr. 1987 Jan;45(1):86-91.
Images thanks to sciencesque via Flickr.