Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je pro pacienty s rakovinou nutná neutropenická dieta?
Imunokompromitovaní pacienti, například ti, kteří podstupují chemoterapii, často dostanou zákaz konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu, což je má zdánlivě ochránit před nákazou z potravin.
V šedesátých letech minulého století byly vytvořeny izolační jednotky pro pacienty s rakovinou podstupující chemoterapii. Protože buňky našeho imunitního systému jsou často při léčbě zničeny, až 50 % pacientů s rakovinou ještě před dokončením chemoterapie zemřelo na infekce, protože jejich imunitní systém byl velmi oslabený.
Takže lékaři vyvinuli něco jako bublinu, kde vás oholili, namočili do dezinfekčního prostředku, opláchli alkoholem, každý otvor natřeli antibiotickou mastí, a nasadili rotující režim desítky nejsilnějších antibiotik, které byly k dispozici. Procedury byly prováděny přes plastové rukávy a všechno procházející dovnitř a ven muselo být sterilizováno a jít přes vzduchové komory, a tak jste byli bez přísunu čerstvého ovoce a zeleniny. Lidé zavření v tomto prostoru začínali bláznit a 38 % z nich mělo halucinace.
O patnáct let později byly výsledky jasné: prostě to nefungovalo. Lidé umírali ve stejné míře, takže celá ta věc byla zavržena – kromě stravy. Vzduchové komory a lázně v alkoholu byly zapomenuty, ale i nadále lékaři dbali na to, aby nikdo neměl k jídlu salát.
Neutrofily jsou naší přední linií obranných bílých krvinek, a tak když máme oslabenou imunitu, když nemáme dostatek neutrofilů, říká se tomu neutropenie a takovým pacientům je nasazena neutropenická dieta: žádné čerstvé ovoce a zelenina. Až na to, že existuje zarážející nedostatek důkazů o tom, že taková dieta skutečně pomáhá.
Paradoxní je, že neutropenická strava je jedinou položkou, která je stále praktikována, ačkoliv je nejméně důkazů o její prospěšnosti. Důvod byly něco ve smyslu: podívejte se, na tom salátu jsou bakterie, bakterie způsobují infekce a pacienti s oslabenou imunitou mají zvýšené riziko infekcí, a tak nedostanete žádný salát. A upřímně řečeno, jsme rádi, že na to nejsou žádné studie, protože by mohlo být příliš riskantní dát pacientovi s rakovinou salát.
Zdá se, že používání této diety je založeno na filozofii “raději být přehnaně opatrný, než později litovat”. OK. Jenže problém je v tom, že děti s diagnózou rakoviny již přicházejí s nízkým množstvím antioxidantů. Poslední věc, kterou byste jim chtěli říct, je: žádné čerstvé ovoce. Takže kromě nedostatku klinických důkazů pro tuto dietu mohou existovat určité nevýhody – omezení ovoce a zeleniny může zvýšit riziko infekce, ohrozit jejich výživový stav. Je tedy neutropenická dieta pro pacienty s rakovinou rozumná opatrnost nebo klinická pověra?
Oživení výzkumu začalo v 90. letech, když bylo stále důležitější podpořit klinickou praxi – teď dobře poslouchejte: důkazy! Jaký koncept! ☺ Jinými slovy, nevíte, dokud to nevyzkoušíte.
Byly publikovány tři randomizované kontrolované studie a žádná z nich nevyzněla ve prospěch neutropenické diety. Toto bylo nejlepší: kompletně tepelně zpracovaná strava oproti dietě, která povolovala syrové ovoce a zeleninu, a nedošlo k žádnému rozdílu v míře infekcí a úmrtnosti. V důsledku této studie vedoucí výzkumu z MD Anderson Cancer Center pro výzkum rakoviny popsal, jak se změnila praxe. Teď mají všichni dovoleno jíst zeleninu – což je hodně daleko od “prosím, jen ne salát” o 31 let dříve. Dnes už neutropenickou stravu nepodporují FDA ani CDC ani American Cancer Society.
Skutečné nebezpečí představují bakterie způsobující patologické otravy jídlem: Campylobacter, salmonela, E. coli. Takže stále musíte dávat pozor na rizikové potraviny, jako jsou nedovařená vejce, maso, mléčné výrobky a klíčky.
V tomto okamžiku by už nemělo být o čem dále mluvit, přesto mnoho institucí i nadále říká pacientům s rakovinou, aby nejedli čerstvé ovoce a zeleninu. Podle posledního průzkumu více než polovina pediatrických onkologů tuto dietu i nadále předepisuje, ačkoli se to docela liší i mezi kolegy ve stejné instituci. Proč se doktoři stále zdráhají od neutropenické stravy odstoupit?
Existuje několik důvodů, proč mohou lékaři váhat začlenit do své praxe medicínu založenou na důkazech. Mají omezenou dobu k přezkoumávání literatury. Chtěli by se tím zabývat hlouběji, ale prostě nemají čas se na ty důkazy podívat. A to je důvod, k čemu slouží NutritionFacts.org. ☺
Konečnou hranici představuje transplantace kostní dřeně. Někdy je to náš imunitní systém, co onemocnělo rakovinou – leukémie, lymfoma – a tak je imunní systém zničen, aby mohl být znovuvytvořen od základů, tudíž během toho procesu přirozeně dojde k hluboké imunodeficienci, u které je často doporučována neutropenická strava, ale nikdy nebyla otestována, až doposud.
Nejenže to nefungovalo, naopak, přísná neutropenická strava se ve skutečnosti pojila se zvýšeným rizikem infekcí, možná proto, že se potom nedostávalo dobrých baktérií z ovoce a zeleniny, které by ze střev vyháněly ty zlé.
Nejen, že neutropenická strava není prospěšná, ale existuje domněnka, že může být potenciálně škodlivá. Nebylo by to poprvé, kdy nějaká intervenční strategie dávala dobrý teoretický smysl, ale při testování se nakonec ukázala jako neúčinná.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- BJ Wilson. Dietary recommendations for neutropenic patients. Semin Oncol Nurs. 2002 Feb;18(1):44-9.
- S Trifilio, I Helenowski, M Giel, B Gobel, J Pi, D Greenberg, J Mehta. Questioning the role of a neutropenic diet following hematopoetic stem cell transplantation. Biol Blood Marrow Transplant. 2012 Sep;18(9):1385-90. doi: 10.1016/j.bbmt.2012.02.015.
- M Boeckh. Neutropenic diet--good practice or myth? Biol Blood Marrow Transplant. 2012 Sep;18(9):1318-9. doi: 10.1016/j.bbmt.2012.07.006.
- A P Mank, M Davies, research subgroup of the European Group for Blood and Marrow Transplantation Nurses Group (EBMT-NG). Examining low bacterial dietary practice: a survey on low bacterial food. Eur J Oncol Nurs. 2008 Sep;12(4):342-8. doi: 10.1016/j.ejon.2008.03.005.
- A E Gardner. Eat your vegetables. Oncology (Williston Park). 2012 Jun;26(6):585-6.
- C C Aftandilian, C Milotich, K M Sakamoto.The neutropenic diet... still ageless? Oncology (Williston Park). 2012 Jun;26(6):586, 588-9.
- J Restau, A P Clark. The neutropenic diet: does the evidence support this intervention? Clin Nurse Spec. 2008 Sep-Oct;22(5):208-11. doi: 10.1097/01.NUR.0000325363.31174.9e.
- K Moody, M E Charlson, J Finlay. The neutropenic diet: what's the evidence? J Pediatr Hematol Oncol. 2002 Dec;24(9):717-21.
- E C van Dalen, A Mank, E Leclercq, R L Mulder, M Davies, M J Kersten, M D van de Wetering. Low bacterial diet versus control diet to prevent infection in cancer patients treated with chemotherapy causing episodes of neutropenia. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Sep 12;9:CD006247. doi: 10.1002/14651858.CD006247
- A Gardner, G Mattiuzzi, S Faderl, G Borthakur, G Garcia-Manero, S Pierce, M Brandt, E Estey. Randomized comparison of cooked and noncooked diets in patients undergoing remission induction therapy for acute myeloid leukemia. J Clin Oncol. 2008 Dec 10;26(35):5684-8. doi: 10.1200/JCO.2008.16.4681.
- N Fox, A G Freifeld. The neutropenic diet reviewed: moving toward a safe food handling approach. Oncology (Williston Park). 2012 Jun;26(6):572-5, 580, 582 passim.
- S J Jubelirer. The benefit of the neutropenic diet: fact or fiction? Oncologist. 2011;16(5):704-7. doi: 10.1634/theoncologist.2011-0001.
- D Armstrong. Symposium on infectious complications of neoplastic disease (Part II). Protected environments are discomforting and expensive and do not offer meaningful protection. Am J Med. 1984 Apr;76(4):685-9.
- D J Malvy, J Arnaud, B Burtschy, D Sommelet, G Leverger, L Dostalova, O Amédée-Manesme. Antioxidant micronutrients and childhood malignancy during oncological treatment. Med Pediatr Oncol. 1997 Sep;29(3):213-7.
- G P Bodey, J Hart, E J Freireich, E Frei. Studies of a patient isolator unit and prophylactic antibiotics in cancer chemotherapy. General techniques and preliminary results. Cancer, 1968 22(5), 1018-1026.
- J Kellerman, D Rigler, S E Siegel. The psychological effects of isolation in protected environments. Am J Psychiatry. 1977 May;134(5):563-5.
- L E Braun, H Chen, H Frangoul. Significant inconsistency among pediatric oncologists in the use of the neutropenic diet. Pediatr Blood Cancer. 2014 Oct;61(10):1806-10. doi: 10.1002/pbc.25104.
- J Todd, M Schmidt, J Christain, R Williams. The low-bacteria diet for immunocompromised patients. Reasonable prudence or clinical superstition? Cancer Pract. 1999 Jul-Aug;7(4):205-7.
- J S Remington, S C Schimpff. Occasional notes. Please don't eat the salads. N Engl J Med. 1981 Feb 12;304(7):433-5.
Images thanks to PublicDomainPictures via Pixabay.