Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Olivový olej a funkce cév
Má extra panenský olivový olej stejně nepříznivé účinky na funkci cév jako rafinované oleje a živočišné tuky?
K několikahodinové částečné paralýze našich tepen, která nastává například po snědení fast foodu a sýrového koláče, může dojít také po konzumaci olivového oleje. Bylo zjištěno, že olivový olej endoteliální funkci poškozuje stejně jako všechna ostatní jídla s vysokým obsahem tuku. Klobása a McMuffin s vejcem byly nejhorší, ale olivový olej nebyl až tak pozadu.
Studie, které prokázaly, že konzumace olivového oleje je pro endotel přínosná, měřily něco jiného: ischemií indukované roztažení jako opak roztažení způsobeného průtokem. A zkrátka neexistují dobré důkazy o tom, že toto je skutečný ukazatel funkce endotelu, jenž předpovídá srdeční onemocnění. Stovky studií ukázaly, že tento jiný test může přinášet falešně negativní výsledky.
Ale netýká se to jen olivového oleje. Škodlivé účinky byly prokázány i u jiných olejů – významný a stálý pokles funkce cévní výstelky tři hodiny po každém jídle, nezávisle na typu oleje či na tom, jestli byl olej čerstvý anebo přepálený. Olivový olej může být lepší než oleje bohaté na omega-6 nebo nasycené tuky, ale přesto vykazoval nepříznivé účinky. Tato studie se však prováděla na běžném, rafinovaném olivovém oleji. A co extra panenský? Extra panenský olivový olej si zachovává zlomek protizánětlivých fytonutrientů, které najdete v olivách, a tak se zdá, že by nemusel indukovat stejný druh špičky v zánětlivých markerech, způsobený běžným olivovým olejem.
Co to ale znamená pro naše tepny? Extra panenský olivový olej může mít neutrálnější účinek ve srovnání s máslem, které mělo škodlivý účinek, jenž přetrvával až šest hodin, v podstatě až do dalšího jídla. V největší prospektivní studii, která kdy hodnotila vztah mezi spotřebou olivového oleje a srdečními příhodami, jako jsou infarkty, se objevila myšlenka, že panenský olivový olej může být lepší než běžný olivový olej. Ale ani u jednoho nebylo zjištěno výrazné snížení rizika infarktu, poté, co byly vzaty do úvahy další prospěšné zdravotní návyky, jako je např. příjem zeleniny, jenž má tendenci jít ruku v ruce s příjmem olivového oleje. Byly však studie, které dokonce ukázaly, že extra panenský olivový olej, v rozporu s očekáváními, může funkci endotelu i významně zhoršovat.
Takže proč některé studie naznačují, že endoteliální funkce lidí se zlepšuje na středomořské stravě bohaté na olivový olej? Možná proto, že je také bohatá na obilniny, ovoce, zeleninu, fazole a vlašské ořechy. Zdá se, že ovoce a zelenina poskytují určitou ochranu před přímým poškozením funkce endotelu. Toto poškození je způsobené potravinami s vysokým obsahem tuku, včetně olivového oleje. Takže ke zlepšení zdraví může dojít navzdory, nikoliv díky tomuto oleji.
Pokud jde o účinky středomořské stravy na postprandiální endoteliální funkci po jídle, jejími složkami mohou být primárně potraviny bohaté na antioxidanty, zeleninu, ovoce a jejich deriváty, jako je např. balzamikový ocet. Pouhé přidání zeleniny do tučného jídla může částečně obnovit arteriální funkce a průtok krve.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- RA Vogel, MC Corretti, GD Plotnick. Changes in flow-mediated brachial artery vasoactivity with lowering of desirable cholesterol levels in healthy middle-aged men. Am J Cardiol. 1996 Jan 1;77(1):37-40.
- RA Vogel, MC Corretti, GD Plotnick. The postprandial effect of components of the Mediterranean diet on endothelial function. J Am Coll Cardiol. 2000 Nov 1;36(5):1455-60.
- CF Rueda-Clausen, FA Silva, MA Lindarte, C Villa-Roel, E Gomez, R Gutierrez, C Cure-Cure, P López-Jaramillo. Olive, soybean and palm oils intake have a similar acute detrimental effect over the endothelial function in healthy young subjects. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2007 Jan;17(1):50-7.
- K Esposito, R Marfella, M Ciotola, C Di Palo, F Giugliano, G Giugliano, M D'Armiento, F D'Andrea, D Giugliano. Effect of a mediterranean-style diet on endothelial dysfunction and markers of vascular inflammation in the metabolic syndrome: a randomized trial. JAMA. 2004 Sep 22;292(12):1440-6.
- RA Vogel. Brachial artery ultrasound: a noninvasive tool in the assessment of triglyceride-rich lipoproteins. Clin Cardiol. 1999 Jun;22(6 Suppl):II34-9.
- F Fuentes, J López-Miranda, P Pérez-Martínez, Y Jiménez, C Marín, P Gómez, JM Fernández, J Caballero, J Delgado-Lista, F Pérez-Jiménez. Chronic effects of a high-fat diet enriched with virgin olive oil and a low-fat diet enriched with alpha-linolenic acid on postprandial endothelial function in healthy men. Br J Nutr. 2008 Jul;100(1):159-65.
- N Tentolouris, C Arapostathi, D Perrea, D Kyriaki, C Revenas, N Katsilambros. Differential effects of two isoenergetic meals rich in saturated or monounsaturated fat on endothelial function in subjects with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2008 Dec;31(12):2276-8.
- M Ryan, D McInerney, D Owens, P Collins, A Johnson, GH Tomkin. Diabetes and the Mediterranean diet: a beneficial effect of oleic acid on insulin sensitivity, adipocyte glucose transport and endothelium-dependent vasoreactivity. QJM. 2000 Feb;93(2):85-91.
- EA Miles, P Zoubouli, PC Calder. Differential anti-inflammatory effects of phenolic compounds from extra virgin olive oil identified in human whole blood cultures. Nutrition. 2005 Mar;21(3):389-94.
- F Fuentes, J López-Miranda, E Sánchez, F Sánchez, J Paez, E Paz-Rojas, C Marín, P Gómez, J Jimenez-Perepérez, JM Ordovás, F Pérez-Jiménez. Mediterranean and low-fat diets improve endothelial function in hypercholesterolemic men. Ann Intern Med. 2001 Jun 19;134(12):1115-9.
- P Bogani, C Galli, M Villa, F Visioli. Postprandial anti-inflammatory and antioxidant effects of extra virgin olive oil. Atherosclerosis. 2007 Jan;190(1):181-6.
- R Moreno-Luna, R Muñoz-Hernandez, ML Miranda, AF Costa, L Jimenez-Jimenez, AJ Vallejo-Vaz, FJ Muriana, J Villar, P Stiefel. Olive oil polyphenols decrease blood pressure and improve endothelial function in young women with mild hypertension. Am J Hypertens. 2012 Dec;25(12):1299-304.
- K Esposito, F Nappo, F Giugliano, G Giugliano, R Marfella, D Giugliano. Effect of dietary antioxidants on postprandial endothelial dysfunction induced by a high-fat meal in healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2003 Jan;77(1):139-43.
- T Gori. Olive oil and ischemic reactive hyperemia in hypercholesterolemic patients. J Am Coll Cardiol. 2006 Jul 18;48(2):414; author reply 414-5.
- J Ruano, J Lopez-Miranda, F Fuentes, JA Moreno, C Bellido, P Perez-Martinez, A Lozano, P Gómez, Y Jiménez, F Pérez Jiménez. Phenolic content of virgin olive oil improves ischemic reactive hyperemia in hypercholesterolemic patients. J Am Coll Cardiol. 2005 Nov 15;46(10):1864-8.
- G Buckland, N Travier, A Barricarte, E Ardanaz, et al. Olive oil intake and CHD in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Spanish cohort. Br J Nutr. 2012 Dec 14;108(11):2075-82.
Images thanks to LoveToTakePhotos via Pixabay, Annelise and OCAL (here, here, and here) via Clker.com.