Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Průmyslové karcinogeny v živočišném tuku
Nahromaděné průmyslové toxiny obsažené v mase a mléčných výrobcích se mohou z části podílet na vztahu mezi konzumací živočišného tuku a onemocněním.
Začněme dvěma studiemi z Harvardu spojenými do jednoho celku. Při výzkumu na více než sto tisíci lidech vědci zjistili, že konzumace slaniny a kuřecího masa může zdvojnásobit riziko rakoviny močového měchýře. Totéž platí pro rakovinu slinivky břišní, velmi agresivní nemoc. Ženy z Long Islandu, které jedly hodně masa upraveného na barbecue, měly až o 47 % vyšší riziko rozvoje rakoviny prsu. Zdálo se, že grilování a smažení masa opravdu činilo maso rakovinotvorným.
Ale tato další studie, zveřejněna o několik měsíců dříve, zjistila, že přinejmenším pro rakovinu endometria nebyl rozdíl v tom, jakou tepelnou úpravu masa účastnice používaly. A nezáleželo ani na tom, jestli to bylo červené nebo bílé maso. Ve skutečnosti měli lidé, kteří jedli drůbež a ryby, nejvyšší riziko rakoviny. Zdá se, že jediná zdravá ryba by mohla být takhle kreativní podobizna ryby vytvořená z tmavě zelené listové zeleniny.
Bylo zkoumáno dalších 35 000 žen. Vědci dospěli k závěru, že ženy před i po menopauze, které jedly nejvíce masa, měly nejvyšší riziko rakoviny prsu. Zajímavé je, že v poděkováních se ve studii dozvídáme, že dřívější analýza byla financována Meat and Livestock Commission (Výborem pro maso a hospodářská zvířata). Je zřejmé, že když sponzoři zjistili výsledky, nebyli z podpoření tohoto výzkumu zrovna nadšeni.
The Harvard Nurses’ Study (Harvardská studie zdravotních sester): hojná konzumace mléčných výrobků zdvojnásobuje riziko srdečního infarktu. Nebo zde stojí: krmte děti velkým množstvím mléčných výrobků a zapříčiňte ztrojnásobení rizika, že o 65 let později onemocní rakovinou tlustého střeva/konečníku. Více mléka… více rakoviny prostaty. Více rakoviny varlat. Více Parkinsonovy nemoci. Veškerý tento výzkum byl opět zveřejněn jen během dvanáctiměsíčního období.
A tohle není žádná náhoda. Každá studie v historii zaměřená na Parkinsonovu nemoc a mléčné výrobky zjistila, že čím více lidé konzumují mléčných výrobků, tím vyšší mají riziko onemocnění Parkinsonovou nemocí. Můj otec má Parkinsonovu nemoc. Je to strašlivé onemocnění. Čím to je? Chci říct, proč více rakoviny? Proč více nemocí? Co konkrétně může být na živočišných výrobcích tak toxické, že to může způsobit poškození mozku dostačující ke spuštění Parkinsonovy nemoci?
Můžeme začít u průmyslových karcinogenů, které se hromadí v živočišném tuku. Jak jsou hladiny dioxinů v těle ovlivněny takzvaným vegetariánským režimem? Vegetariáni měli ve své krvi výrazně nižší hladiny. Pomocí nich ostatně vědci zkoumají nebezpečnost bydlení poblíž něčeho, jako je spalovna odpadů. Zkoumali vegetariány, protože lidé na běžné stravě nakupují dioxiny přímo v obchodech s potravinami. Abychom zjistili, jakému množství toxického odpadu je komunita vystavena, je potřeba zkoumat vegetariány, kteří do sebe nedostávají dioxiny polykáním svého jídla.
A co PCB (polychlorované bifenyly)? Vědci se rozhodli porovnat stravu a výkaly veganů a lidí na běžné stravě. Není překvapením, že se ve výkalech konzumentů masa našlo mnohem více tohoto silného karcinogenu, který prohánějí svými těly.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- S. Michaud, C. N. Holick, E. Giovannucci, and M. J. Stampfer. Meat intake and bladder cancer risk in 2 prospective cohort studies. American Journal of Clinical Nutrition, 84(5):1177, 2006.
- Li D, Day RS, Bondy ML, Sinha R, Nguyen NT, Evans DB, Abbruzzese JL, Hassan MM. Dietary Mutagen exposure and risk of pancreatic cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Apr;16(4):655-61.
- E. Steck, M. M. Gaudet, S. M. Eng, J. A. Britton, S. L. Teitelbaum, A. I. Neugut, R. M. Santella, and M. D. Gammon. Cooked meat and risk of breast cancer-lifetime versus recent dietary intake. Epidemiology, 18(3):373{382, 2007.
- H. Xu, Q. Dai, Y. B. Xiang, G. M. Zhao, W. Zheng, Y. T. Gao, Z. X. Ruan, J. R. Cheng, and X. O. Shu. Animal food intake and cooking methods in relation to endometrial cancer risk in shanghai. Br. J. Cancer, 95(11):1586{1592, 2006.
- F. Taylor, V. J. Burley, D. C. Greenwood, and J. E. Cade. Meat consumption and risk of breast cancer in the uk women's cohort study. Br. J. Cancer, 96(7):1139{1146, 2007.
- Sun, J. Ma, H. Campos, and F. B. Hu. Plasma and erythrocyte biomarkers of dairy fat intake and risk of ischemic heart disease. American Journal of Clinical Nutrition, 86(4):929, 2007.
- C. van der Pols, C. Bain, D. Gunnell, G. D. Smith, C. Frobisher, and R. M. Martin. Childhood dairy intake and adult cancer risk: 65-y follow-up of the boyd orr cohort. American Journal of Clinical Nutrition, 86(6):1722, 2007.
- N. Mitrou, D. Albanes, S. J. Weinstein, P. Pietinen, P. R. Taylor, J. Virtamo, and M. F. Leitzmann. A prospective study of dietary calcium, dairy products and prostate cancer risk (finland). Int. J. Cancer, 120(11):2466{2473, 2007.
- Stang, W. Ahrens, C. Baumgardt-Elms, C. Stegmaier, H. Merzenich, M. de Vrese, J. Schrezenmeir, and K. H. Jockel. Adolescent milk fat and galactose consumption and testicular germ cell cancer. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 15(11):2189{2195, 2006.
- Chen, E. O'Reilly, M. L. McCullough, C. Rodriguez, M. A. Schwarzschild, E. E. Calle, M. J. Thun, and A. Ascherio. Consumption of dairy products and risk of parkinson's disease. Am. J. Epidemiol., 165(9):998{1006, 2007.
Image thanks to theirhistory via Flickr.