Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Měly by se ženy s vysokým rizikem rakoviny prsu vyhýbat sóji?
Jaká změna jídelníčku by mohla zmenšit poškození volnými radikály a také zlepšit opravu DNA u žen se zmutovanými BRCA geny?
Na téma přežití rakoviny prsu a sójových potravin bylo provedeno pět studií, které zahrnovaly více než 10 000 pacientek s rakovinou prsu, a ty, které jedly více sóji, žily déle a měly nižší riziko, že se rakovina vrátí. Ale co ženy, které jsou nositelkami genů pro rakovinu prsu? V rodině se přenáší méně než 10 % případů rakoviny prsu, ale když už ano, jsou to nejpravděpodobněji mutace jednoho z tumor supresorových genů, BRCA1 nebo BRCA2, které brání integritu našich genů. Jsou zapojeny do opravy DNA, a tak pokud je jeden z nich poškozen, má mutace, mohou vznikat chromozomální abnormality, které mohou způsobit rakovinu.
Tato myšlenka, že máme tumor supresorové geny, nás vrací ke slavnému výzkumu z 60. letech, který dokázal, že když spojíte dohromady normální buňku s rakovinnou buňkou, rakovinná buňka nezmění normální buňku v maligní, ale spíše normální buňka potlačí tu rakovinnou. Geny potlačující nádory se typicky dělí na 2 typy. Existují tzv. gatekeeper geny, které udržují rakovinné buňky pod kontrolou, a tzv. caretaker geny, které brání tomu, aby se buňka v první řadě rakovinnou vůbec stala. A geny BRCA jsou, zdá se, schopné dělat obojí – proto je jejich funkce tak důležitá.
Až do nedávné doby se výživová doporučení pro ty s mutacemi snažila omezit poškození DNA, způsobované volnými radikály, a to skrze konzumaci antioxidanty nabitých potravin, ovoce a zeleniny. Pokud je vaše schopnost opravovat DNA nízká, musíte být v první řadě opatrní, abyste své DNA nepoškozovali. Ale co kdybychom zároveň dokázali posílit funkci BRCA?
Ve svém videu na toto téma, v posledním, které jsem vytvořil, jsem ukázal, jak sójové fytoestrogeny dokázaly in vitro znovu obnovit ochrannou funkci BRCA, kterou rakovina prsu potlačila, a navýšit tak BRCA expresi až o 1000 % do 48 hodin. Ale lze toto přenést z Petriho misky na reálného člověka? Zřejmě ano.
Konzumace sóji byla spojena pouze s 27% snížením rizika rakoviny prsu u lidí s normálními geny BRCA, ale se 73% snížením rizika u těch, kteří nesou genové mutace BRCA. Čili zdravá strava může být u těch s vysokým genetickým rizikem obzvláště důležitá. Například konzumace masa byla spojena s dvojnásobným rizikem u pacientů s mutací BRCA, zvýšené riziko rakoviny prsu o 97 % místo o pouhých 41 % u těch s normálními geny BRCA.
Takže stejná výživová doporučení, jen v případě vyššího rizika o mnoho důležitější.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Kotsopoulos J, Narod SA. Towards a dietary prevention of hereditary breast cancer. Cancer Causes Control. 2005 Mar;16(2):125-38.
- Levitt NC, Hickson ID. Caretaker tumour suppressor genes that defend genome integrity. Trends Mol Med. 2002 Apr;8(4):179-86.
- Chen FP, Chien MH. Phytoestrogens induce differential effects on both normal and malignant human breast cells in vitro. Climacteric. 2014 Dec;17(6):682-91.
- Oliveira AM, Ross JS, Fletcher JA. Tumor suppressor genes in breast cancer: the gatekeepers and the caretakers. Am J Clin Pathol. 2005 Dec;124 Suppl:S16-28.
- Venkitaraman AR. Linking the cellular functions of BRCA genes to cancer pathogenesis and treatment. Annu Rev Pathol. 2009;4:461-87.
- Harris H, Miller OJ, Klein G, Worst P, Tachibana T. Suppression of malignancy by cell fusion. Nature. 1969 Jul 26;223(5204):363-8.
- Mueller SO, Simon S, Chae K, Metzler M, Korach KS. Phytoestrogens and their human metabolites show distinct agonistic and antagonistic properties on estrogen receptor alpha (ERalpha) and ERbeta in human cells. Toxicol Sci. 2004 Jul;80(1):14-25.
- Chi F, Wu R, Zeng YC, Xing R, Liu Y, Xu ZG. Post-diagnosis soy food intake and breast cancer survival: a meta-analysis of cohort studies. Asian Pac J Cancer Prev. 2013;14(4):2407-12.
- Setchell KD, Brown NM, Zhao X, Lindley SL, Heubi JE, King EC, Messina MJ. Soy isoflavone phase II metabolism differs between rodents and humans: implications for the effect on breast cancer risk. Am J Clin Nutr. 2011 Nov;94(5):1284-94.
- Ko KP, Kim SW, Ma SH, Park B, Ahn Y, Lee JW, Lee MH, Kang E, Kim LS, Jung Y, Cho YU, Lee B, Lin JH, Park SK. Dietary intake and breast cancer among carriers and noncarriers of BRCA mutations in the Korean Hereditary Breast Cancer Study. Am J Clin Nutr. 2013 Dec;98(6):1493-501.
- Bosviel R, Dumollard E, Déchelotte P, Bignon YJ, Bernard-Gallon D. Can soy phytoestrogens decrease DNA methylation in BRCA1 and BRCA2 oncosuppressor genes in breast cancer? OMICS. 2012 May;16(5):235-44.
- Messina M, Messina, VL. Exploring the Soyfood Controversy. Nutrition Today: March/April 2013 - Volume 48 - Issue 2 - p 68–75.
- Rock CL, Doyle C, Demark-Wahnefried W, Meyerhardt J, Courneya KS, Schwartz AL, Bandera EV, Hamilton KK, Grant B, McCullough M, Byers T, Gansler T. Nutrition and physical activity guidelines for cancer survivors. CA Cancer J Clin. 2012 Jul-Aug;62(4):243-74.
- Korde LA, Wu AH, Fears T, Nomura AM, West DW, Kolonel LN, Pike MC, Hoover RN, Ziegler RG. Childhood soy intake and breast cancer risk in Asian American women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 Apr;18(4):1050-9.
- Kelsey JL. A review of the epidemiology of human breast cancer. Epidemiol Rev. 1979;1:74-109.
- Shu XO, Zheng Y, Cai H, Gu K, Chen Z, Zheng W, Lu W. Soy food intake and breast cancer survival. JAMA. 2009 Dec 9;302(22):2437-43.
- Guha N, Kwan ML, Quesenberry CP Jr, Weltzien EK, Castillo AL, Caan BJ. Soy isoflavones and risk of cancer recurrence in a cohort of breast cancer survivors: the Life After Cancer Epidemiology study. Breast Cancer Res Treat. 2009 Nov;118(2):395-405.
- Kang X, Zhang Q, Wang S, Huang X, Jin S. Effect of soy isoflavones on breast cancer recurrence and death for patients receiving adjuvant endocrine therapy. CMAJ. 2010 Nov 23;182(17):1857-62.
- Caan BJ, Natarajan L, Parker B, Gold EB, Thomson C, Newman V, Rock CL, Pu M, Al-Delaimy W, Pierce JP. Soy food consumption and breast cancer prognosis. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2011 May;20(5):854-8.
- Zhang YF, Kang HB, Li BL, Zhang RM. Positive effects of soy isoflavone food on survival of breast cancer patients in China. Asian Pac J Cancer Prev. 2012;13(2):479-82.
- Paruthiyil S, Parmar H, Kerekatte V, Cunha GR, Firestone GL, Leitman DC. Estrogen receptor beta inhibits human breast cancer cell proliferation and tumor formation by causing a G2 cell cycle arrest. Cancer Res. 2004 Jan 1;64(1):423-8.
- Fan S, Meng Q, Auborn K, Carter T, Rosen EM. BRCA1 and BRCA2 as molecular targets for phytochemicals indole-3-carbinol and genistein in breast and prostate cancer cells. Br J Cancer. 2006 Feb 13;94(3):407-26.
Image credit: KOMUnews via flickr. Image has been modified.