Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Co způsobuje inzulínovou rezistenci?
Prediabetes a cukrovka 2. typu jsou způsobeny poklesem citlivosti na inzulín. Domnívám se, že je to nahromaděním „intramyocelulárního lipidu“ – hromaděním tuku uvnitř svalových buněk.
Studie pocházející z doby téměř před sto let dospěly k překvapujícímu zjištění. Pokud vezmete mladé, zdravé lidi a rozdělíte je do dvou skupin – polovině dáte stravu bohatou na tuky, a druhé polovině bohatou na sacharidy, efekt nastane již během dvou dnů. Intolerance glukózy ve skupině s tučnou stravou prudce stoupne. V odezvě na pokus s identickou cukrovou vodou skončila skupina, která se ládovala tukem, s dvojnásobnou hladinou cukru v krvi. Krevní cukr stoupá společně se stoupajícím množstvím tuku ve stravě. Vědcům trvalo skoro sedm desetiletí, než odhalili toto tajemství, ale nakonec to byl klíč k našemu současnému chápání příčiny vzniku diabetu 2. typu.
Když se atleti před závodem dopují sacharidy, dělají to proto, aby zabezpečili přívod paliva do svalů. Tělo v trávicím traktu rozloží škrob na glukózu. Ta pak cirkuluje krevním řečištěm jako krevní glukóza/cukr. Glukóza je následně převzata našimi svaly, aby mohla být k dispozici jako zdroje energie.
Krevní cukr je však jako upír. Potřebuje pozvání, aby vešel do našich buněk. A tím pozváním je inzulín. Tady je svalová buňka. Tady vidíte cukr v krvi, který trpělivě čeká na vpuštění dovnitř. Inzulín je klíč, který odemkne dveře a nechá krevní cukr vstoupit do svalové buňky. Když se inzulín přichytí k inzulinovému receptoru, aktivuje enzym, který aktivuje zase jiný enzym, a ten aktivuje další dva enzymy, které konečně aktivují transport glukózy. Tedy otevřou bránu pro vstup glukózy do buňky. Takže inzulín je klíčem odemykajícím dveře do našich svalových buněk.
Co kdyby inzulín chyběl? No, cukr by uvízl v krevním oběhu a klepal by na dveře našim svalům, neschopen dostat se dovnitř. Tím, že by neměl kam jít, jeho kladina v krvi by stále stoupala.
Přesně to se děje u diabetu 1. typu. Buňky ve slinivce, které tvoří inzulín, jsou zničeny a bez inzulínu se nemůže cukr z krve dostat do svalů, tím pádem se jeho hladina v krvi zvyšuje.
Je však ještě jedna situace, při které nám krevní cukr nepřiměřeně stoupne. Co když máte inzulínu dostatek, ale nefunguje správně? Klíč máte, ale zámek něco zalepilo. Tento stav se nazývá inzulínová rezistence. Naše svalové buňky se stávají odolné vůči působení inzulínu. Co zalepuje zámky dveří našich svalových buněk a brání inzulínu nechat cukr proniknout do buňky? Tuk. Konkrétně intramyocelulární lipid, tuk nacházející se uvnitř našich svalových buněk.
Tuk z krevního řečiště se může usadit uvnitř svalových buněk a vytvářet toxické produkty rozkladu tuků a volné radikály, které pak blokují proces signalizace. Takže bez ohledu na to, kolik inzulínu máme v krvi, není schopen otevřít brány glukóze. Hladina cukru v krvi se tak zvyšuje.
Tento mechanismus, při kterém může tuk, zvláště pak nasycený tuk, vyvolávat inzulinovou rezistenci nebyl znám, dokud nebyly vyvinuty zajímavé techniky magnetické rezonance. Jejich prostřednictvím můžeme vidět, co se děje uvnitř lidských svalů při infuzi tuku do krevního řečiště. Takhle vědci přišli na to, že zvýšení hladiny tuku v krvi způsobuje inzulinovou rezistenci inhibicí transportu glukózy do svalů.
A může se to stát během pouhých 3 hodin. Jediná nálož tuku může začít způsobovat inzulinovou rezistenci inhibicí příjmu glukózy již po pouhých 160 minutách.
Totéž se děje u dospívajících osob. Do krevního oběhu vstříknete tuk, ten se nashromáždí ve svalech a sníží citlivost na inzulín. Ukazuje nám to, že zvýšená hladina tuku v krvi může být významným přispěvatelem ke vzniku inzulínové rezistence.
Pak můžete provést i opačný experiment. Snižte hladinu tuku v lidské krvi, a inzulínová rezistence se sníží také. Odstraňte z krve tuk, a odstraníte z ní i cukr. To nám vysvětluje následující zjištění. Na stravě s vysokým obsahem tuků, ketogenní stravě, inzulín nefunguje tak dobře. Naše těla jsou vůči němu odolná.
S tím jak se množství tuku v naší stravě snižuje a snižuje, inzulin funguje stále lépe a lépe. Toto je jasná ukázka, že tolerance cukru může být narušena dokonce i u zdravých jedinců podáváním stravy s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuků. My však můžeme inzulínovou rezistenci, a tedy i příčinu prediabetického stavu a diabetu 2. typu, snížit omezením příjmu nasycených tuků.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- H P Himsworth. The dietetic factor determining the glucose tolerance and senility to insulin of healthy men. Clinical Science 2, 67-94.
- H P Himsworth, E M Marshall. The diet of diabetics prior to the onset of the disease. Clinical Science 2, 95-115, 1935. NA.
- M Roden, T B Price, G Perseghin, K F Petersen, D L Rothman, G W Cline, G I Shulman. Mechanism of free fatty acid-induced insulin resistance in humans. J Clin Invest. Jun 15, 1996; 97(12): 2859–2865.
- S Lee, C Boesch, J L Kuk, S Arsianian. Effects of an overnight intravenous lipid infusion on intramyocellular lipid content and insulin sensitivity in African-American versus Caucasian adolescents. Metabolism. 2013 Mar;62(3):417-23.
- M Roden, K Krssak, H Stingl, S Gruber, A Hofer, C Furnsinn, E Moser, W Waldhausl. Rapid impairment of skeletal muscle glucose transport/phosphorylation by free fatty acids in humans.
- M Krssak, K Falk Petersen, A Dresner, L Dipetro, S M Vogel, D L Rothman, M Roden, G I Shulman. Intramyocellular lipid concentrations are correlated with insulin sensitivity in humans: a 1H NMR spectroscopy study. Diabetologia. 1999 Jan;42(1):113-6.
- J Shirley Sweeney. DIETARY FACTORS THAT INFLUENCE THE DEXTROSE TOLERANCE TEST A PRELIMINARY STUDY. JAMA Int Med, Dec, 1927, Vol 40, No. 6.
- E W Kraegen, G J Cooney. Free fatty acids and skeletal muscle insulin resistance. Curr Opin Lipidol. 2008 Jun;19(3):235-41.
- A T Santomauro, G Boden, M E Silva, D M Rocha, FR F Santos, M J Ursich, P G Strassmann, B L Wajchenberg. Overnight lowering of free fatty acids with Acipimox improves insulin resistance and glucose tolerance in obese diabetic and nondiabetic subjects. Diabetes. 1999 Sep;48(9):1836-41.
- HP Himsworth. The dietetic factor determining the glucose tolerance and sensitivity to insulin of healthy men. J Physiol. 1934 Mar 29; 81(1): 29–48.
Animation provided courtesy of Scientific Animations. Image credits: Mohamed Ibrahim via clker, and Eugene Bochkarev and bowie15 via 123RF. Images have been modified.