Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak naše střevní bakterie mohou využít vejce k urychlení rakoviny
Důvodem, proč je konzumace vajec spojena se zvýšeným rizikem rakoviny, může být TMAO, ten je považován za důkaz o interakci mezi střevní mikroflórou a onemocněním.
Jsme chodící společenství, složené nejen z hostitele Homo sapiens, ale také z biliónů symbiotických, vzájemně sžitých mikroorganismů ve střevě a na celém povrchu našich těl. V našem střevě je více bakterií, než je lidských buněk v celém našem těle. Ve skutečnosti je pouhých zhruba 10 % DNA v našem těle lidského původu. Zbývajících 90 % tvoří náš mikrobiom, mikroby, které jsou součástí onoho společenství, jež nazýváme naším tělem. Co mikroby dělají?
Naše střevní bakterie mikrobiota nebo střevní bakterie mikrobiom slouží jako filtr pro naše největší vystavení vnějšímu prostředí: tedy tomu, co sníme. Technicky vzato, jídlo je cizí předmět, který ukládáme do našich těl, kilogram po kilogramu každý den. A mikrobiální společenství uvnitř každého z nás významně ovlivňuje, jakým způsobem toto jídlo zpracujeme. Z toho důvodu výměna látek a vstřebávání potravy probíhá prostřednictvím filtru bakterií.
Pokud ale konzumujeme hodně masa, drůbeže, ryb, mléka, sýru, vajec, můžeme podpořit růst bakterií, které přemění cholin a karnitin, obsažené v těchto potravinách, v TMA, organickou sloučeninu vzorce N(CH₃)₃, která může zoxidovat na trimethylamine N-oxid (TMAO) a způsobit poprask v našich tepnách, čímž se zvýší riziko srdečního záchvatu, mrtvice a předčasného úmrtí.
Povědomím o této obtížné proměně od cholinu až po trimethylamin diponujeme již více než 40 let. Ale to bylo dlouho předtím, než jsme se dozvěděli o souvislosti se srdeční chorobou. Proč se tedy lidé tehdy strachovali? Protože tyto methylaminy mohou vytvářet nitrosaminy, jež vykazují zřetelnou karcinogenní aktivitu, tedy aktivitu způsobující rakovinu.
Kde se tedy v naší stravě cholin nachází? Většinou v mase, vejcích, mléčných výrobcích a rafinovaných obilných výrobcích. Spojitost mezi masem a rakovinou pravděpodobně nikoho nepřekvapila. Ve skutečnosti by již jen kvůli průmyslovým znečišťujícím látkám, jako jsou PC bifenyly, děti pravděpodobně neměly jíst více než pět porcí masa za měsíc. Tedy pět porcí masa hovězího, vepřového nebo kuřecího celkem. Ale jak je to s rakovinou a vejci?
Studie již ze 70. let minulého století naznačují vzájemný vztah mezi vejci a rakovinou tlustého střeva, ale to bylo založeno na tzv. ekologických datech, která ukázala, že ty země, kde byla větší spotřeba vajec, současně vykazovaly sklon k vyššímu výskytu rakoviny. To ale mohlo být důsledkem milionu různých věcí. Bylo třeba to otestovat.
S testy se začalo v 80. letech a do začátku let devadesátých bylo publikováno 15 studií, z nichž 10 naznačilo přímou souvislost mezi konzumací vajec a rakovinou tlustého střeva a pět žádnou souvislost neprokázalo. Do roku 2014 byly uveřejněny desítky dalších studií, které potvrdily, že vejce skutečně mohou hrát roli v rozvoji rakoviny tlustého střeva, ačkoliv nebyl nalezen žádný vztah mezi konzumací vajec a rozvojem předrakovinných polypů, což naznačuje, že vejce mohou být více spojena s podpůrnou etapou růstu rakoviny, tedy se zrychlením růstu rakoviny, než s jejím samotným vyvoláním.
Což nás přivádí do roku 2015. Možná je to TMAO, vytvářený z cholinu obsaženého v mase a vejcích, který podněcuje růst rakoviny. A skutečně, ve studii Women’s Health Initiative bylo zjištěno, že ženy s nejvyššími hodnotami TMAO v krvi byly přibližně třikrát více ohroženy rakovinou konečníku, což značí, že hodnoty TMAO mohou sloužit jako případný ukazatel zvýšeného rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Ačkoli může existovat více důkazů o zvýšeném riziku rakoviny prsu v souvislosti s konzumací vajec než v případě rakoviny prostaty, k dnešnímu dni se pouze jediná další studie, týkající se TMAO a rakoviny, zabývala rakovinou prostaty. A skutečně, bylo zjištěno vyšší riziko.
Strava je již dlouho považována za hlavní faktor určující zdraví člověka. S mikrobiální revolucí, k níž došlo v uplynulých deseti letech, jsme nicméně začali chápat, jak může strava ovlivnit interakci mezi námi samotnými a našimi vnitřnostmi. Příběh s TMAO je jako tikající bomba ve vztahu mezi střevními baktériemi a nemocemi.
Vzhledem k tomu, že cholin a karnitin jsou hlavními původci tvorby TMAO, logickým a strategickým krokem by mohlo být snížení spotřeby masa, mléčných výrobků a vajec. A pokud budeme konzumovat rostlinnou stravu po dostatečně dlouhou dobu, pak můžeme skutečně změnit naše střevní mikrobiální společenství, a to tak, že již nebude schopno vytvářet TMAO, i kdybychom se o to snažili. Teorie „jsi to, co jíš“ je tak konečně podložena vědeckými důkazy.
Možná se však nebudeme muset stravovat zdravě příliš dlouho. Brzy může dojít k tomu, že se stane reálné „mikrobiom oklamat léky“ a bude se propagovat dosažení kardiovaskulárního zdraví tímto způsobem.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Tig H, Moschen AR. Food, immunity, and the microbiome. Gastroenterology. 2015 May;148(6):1107-19.
- Vinjé S, Stroes E, Nieuwdorp M, Hazen SL. The gut microbiome as novel cardio-metabolic target: the time has come! Eur Heart J. 2014 Apr;35(14):883-7.
- Xu R, Wang Q, Li L. A genome-wide systems analysis reveals strong link between colorectal cancer and trimethylamine N-oxide (TMAO), a gut microbial metabolite of dietary meat and fat. BMC Genomics. 2015;16 Suppl 7:S4.
- Miller CA, Corbin KD, da Costa KA, Zhang S, Zhao X, Galanko JA, Blevins T, Bennett BJ, O'Connor A, Zeisel SH. Effect of egg ingestion on trimethylamine-N-oxide production in humans: a randomized, controlled, dose-response study. Am J Clin Nutr. 2014 Sep;100(3):778-86.
- Falony G, Vieira-Silva S, Raes J. Microbiology Meets Big Data: The Case of Gut Microbiota–Derived Trimethylamine. Annu Rev Microbiol. 2015;69:305-21.
- Goldsmith JR, Sartor RB. The role of diet on intestinal microbiota metabolism: downstream impacts on host immune function and health, and therapeutic implications. J Gastroenterol. 2014 May;49(5):785-98.
- Bae S, Ulrich CM, Neuhouser ML, Malysheva O, Bailey LB, Xiao L, Brown EC, Cushing-Haugen KL, Zheng Y, Cheng TY, Miller JW, Green R, Lane DS, Beresford SA, Caudill MA. Plasma choline metabolites and colorectal cancer risk in the Women's Health Initiative Observational Study. Cancer Res. 2014 Dec 15;74(24):7442-52.
- Tang WH, Hazen SL. The contributory role of gut microbiota in cardiovascular disease. J Clin Invest. 2014 Oct;124(10):4204-11.
- Mondul AM, Moore SC, Weinstein SJ, Karoly ED, Sampson JN, Albanes D. Metabolomic analysis of prostate cancer risk in a prospective cohort: The alpha-tocolpherol, beta-carotene cancer prevention (ATBC) study. Int J Cancer. 2015 Nov 1;137(9):2124-32.
- Zeisel SH, Wishnok JS, Blusztajn JK. Formation of methylamines from ingested choline and lecithin. J Pharmacol Exp Ther. 1983 May;225(2):320-4.
- Yonemori KM, Lim U, Koga KR, Wilkens LR, Au D, Boushey CJ, Le Marchand L, Kolonel LN, Murphy SP. Dietary Choline and Betaine Intakes Vary in an Adult Multiethnic Population. J Nutr. 2013 Jun;143(6):894-9.
- Steinmetz KA, Potter JD. Egg consumption and cancer of the colon and rectum. Eur J Cancer Prev. 1994 May;3(3):237-45.
- Hernández ÁR, Boada LD, Almeida-González M, Mendoza Z, Ruiz-Suárez N, Valeron PF, Camacho M, Zumbado M, Henríquez-Hernández LA, Luzardo OP. An estimation of the carcinogenic risk associated with the intake of multiple relevant carcinogens found in meat and charcuterie products. Sci Total Environ. 2015 May 1;514:33-41.
- Matthew JA, Johnson IT. Egg consumption and risk-markers for colorectal neoplasia. Eur J Cancer Prev. 1995 Oct;4(5):425-8.
- Zhang J, Zhao Z, Berkel HJ. Egg Consumption and Mortality From Colon and Rectal Cancers: An Ecological Study. Nutr Cancer. 2003;46(2):158-65.
- Armstrong B, Doll R. Environmental factors and cancer incidence and mortality in different countries, with special reference to dietary practices. Int J Cancer. 1975 Apr 15;15(4):617-31.
- Tse G, Eslick GD. Egg consumption and risk of GI neoplasms: dose-response meta-analysis and systematic review. Eur J Nutr. 2014 Oct;53(7):1581-90.
- Miller AB, Howe GR, Jain M, Craib KJ, Harrison L. Food items and food groups as risk factors in a case-control study of diet and colo-rectal cancer. Int J Cancer. 1983 Aug 15;32(2):155-61.
- Keum N, Lee DH, Marchand N, Oh H, Liu H, Aune D, Greenwood DC, Giovannucci EL. Egg intake and cancers of the breast, ovary and prostate: a dose-response meta-analysis of prospective observational studies. Br J Nutr. 2015 Oct 14;114(7):1099-107.
Image credit: Praveen via pixabay. Image has been modified. Video credit: Tyler McReynolds, Teetotalin LLC