Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Mikrobiom: Jsme tím, čím ho živíme
Co se stane s naší střevní mikroflórou, když přejdeme ze stravy s velkým zastoupením živočišných potravin na stravu s velkým zastoupením rostlinných potravin?
Hodné bakterie, ty, které s námi žijí v symbióze, jsou vyživovány ovocem, zeleninou, obilovinami a luštěninami, zatímco zlé bakterie, ty co s námi žijí v disbióze a mohou způsobovat nemoci, jsou vyživovány masem, nezdravým jídlem, jídlem z fastfoodů, mléčnými výrobky a vejci. Typická západní strava může zničit dobrou střevní mikroflóru.
Žijeme s biliony symbiontů, hodnými bakteriemi, které s námi žijí v symbióze. Když jim pomůžeme, pomohou ony nám. Výsledky po měsíci na rostlinné stravě ukazují zvýšení počtu těch hodných a snížení počtu těch zlých, takzvaných patobiontů, těch, co způsobují nemoci. „Pokud dojde k vymizení patobiontů ze střev, lze očekávat, že dojde k pozorování snížení sklonů k zánětům střev.“
Byly změřeny koncentrace lipokalinu-2 ve stolici. Jde o citlivý biomarker zánětu střev. Během měsíce, kdy byla konzumována zdravá strava, výrazně poklesl, což naznačuje, že podpora mikrobiální homeostázy neboli rovnováhy přísně vegetariánskou stravou vedla ke snížení tendence k zánětu střev. A toto vyvážení mohlo hrát určitou roli i ve zlepšení parametrů metabolismu a imunitního systému.
S živočišnou stravou u vás vzroste množství druhů baktérií, spojených s nemocemi, např. druh bilophila wadsworthia, který bývá spojován se zánětlivým onemocněním střev a A. putredinis, který se objevuje v abscesech a při apendicitidě; Dojde i ke snížení počtu bakterií, které zpracovávají vlákninu. Jezte vlákninu a bakterie, které ji zpracovávají, se začnou množit a tak získáme více mastných kyselin s krátkým řetězcem účinných proti zánětům a rakovině. Když budeme jíst méně vlákniny, naše bakterie zpracovávající vlákninu budou hladovět.
Jsou takové, jakou potravu dostávají. Jezte hodně fytátů a u vaší střevní flóry dojde k výraznému zlepšení schopnosti fytáty rozkládat. Předpokládali jsme, že to je způsobeno tím, že u nás došlo pouze k přirozenému výběru těch populací bakterií, které jsou toho schopny, ale ukázalo se, že naše strava dokáže „naučit starého psa novým kouskům.“
V mořských řasách nori existuje jeden typ vlákniny, který naše střevní bakterie za normálních okolností nedokážou rozložit, ale bakterie v oceánu, které se mořskými řasami živí, mají enzym, který to dokáže. Když bylo zjištěno, že byl tento enzym obsažen ve střevech Japonců, byla to záhada. Samozřejmě, sushi se jí syrové, a tak se některé bakterie z mořských řas mohly dostat do střev těchto lidí, ale jak mohly nějaké mořské bakterie prospívat v lidských střevech? Nemusely; pouze přenesly enzym pro zpracování řas nori do našich vlastních střevních bakterií.
„V důsledku toho konzumace potravin, které obsahují i bakterie ze životního prostředí, je tím nejpravděpodobnějším mechanismem, [který podporuje aktualizaci enzymů v našich vlastních střevních mikrobech],“ je to skoro jako aktualizace softwaru. Máme stejný hardware, stejné střevní bakterie, ale ty právě aktualizovaly svůj software, aby dokázaly zpracovat něco nového.
Hardware se může také změnit. To proto se říká, že: „Cestou k srdci člověka jsou jeho střeva a mikrobiota“. Je tady řeč o TMAO. Střevní flóra může vstřebat karnitin z červeného masa, které jíme, nebo cholin koncentrovaný v mléčných produktech, mořských plodech a vejcích a převést je na toxickou sloučeninu, která může vést ke zvýšení rizika srdečního infarktu, mrtvice a smrti.
To vysvětluje, proč mají lidé, kteří jedí stravu obsahující více rostlinných složek, nižší koncentrace této látky, ale také produkují méně toxinů, a to dokonce i když je krmíte steaky. Nevidíte u nich, že by došlo ke stejné přeměně, což naznačuje, že střevní mikrobiota všežravců se dokáže adaptovat. Je tím, čím ji živíme.
Je to jako když dáte lidem cyklamát, syntetické umělé sladidlo; většina našich bakterií neví, co s ním má dělat. Ale pokud ho budete lidem podávat 10 dní a vyberete pár bakterií, které dříve odmítaly tuto novou syntetickou chemikálii, nakonec svým metabolismem zpracují tři čtvrtiny cyklamátu, který pozřete, a vytvoří z něj novou sloučeninu zvanou cyklohexylamin. Ale pokud přestanete cyklamát užívat, tyto bakterie zahynou. Naneštěstí může být cyklohexylamin toxický, a tak byl FDA v roce 1969 zakázán, zatímco nápoj Kool-Aid je zřejmě zcela bezpečný.
Pokud však jíte cyklamát jen občas, neměl by se změnit v cyklohexamin, protože ho neužíváte pravidelně a tím nevytváříte ve střevní flóře ty bakterie, které by se na tuto přeměnu specializovaly. To samé se týká TMAO. Ti, kteří jedí červené maso, vejce nebo mořské plody jen čas od času, budou pravděpodobně vytvářet jen velmi málo s tím souvisejících toxinů, protože nebudou mít specifický typ bakterií, který tyto toxiny produkuje.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Wong JM. Gut microbiota and cardiometabolic outcomes: influence of dietary patterns and their associated components. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:369S-77S.
- Tuohy KM, Fava F, Viola R. 'The way to a man's heart is through his gut microbiota'--dietary pro- and prebiotics for the management of cardiovascular risk. Proc Nutr Soc. 2014 May;73(2):172-85.
- Markiewicz LH, Honke J, Haros M, Świątecka D, Wróblewska B. Diet shapes the ability of human intestinal microbiota to degrade phytate--in vitro studies. J Appl Microbiol. 2013 Jul;115(1):247-59.
- Kim MS, Hwang SS, Park EJ, Bae JW. Strict vegetarian diet improves the risk factors associated with metabolic diseases by modulating gut microbiota and reducing intestinal inflammation. Environ Microbiol Rep. 2013 Oct;5(5):765-75.
- Tilg H, Moschen AR. Microbiota and diabetes: an evolving relationship. Gut. 2014 Sep;63(9):1513-21.
- Hehemann JH1, Kelly AG, Pudlo NA, Martens EC, Boraston AB. Bacteria of the human gut microbiome catabolize red seaweed glycans with carbohydrate-active enzyme updates from extrinsic microbes. Proc Natl Acad Sci U S A. 2012 Nov 27;109(48):19786-91.
- Drasar BS, Renwick AG, Williams RT. The role of the gut flora in the metabolism of cyclamate. Biochem J. 1972 Oct;129(4):881-90.
- [no authors listed] Kool-Aid Ad. It has no cyclamates.
Image courtesy of Shannon Coffey via flickr. Icons created by Graham Jefferson, Alexander Skowalsky, Gorkem Oner, Maxim Kulikov, and Artem Kovyazin from the Noun Project. Motion graphics by Avocado Video.