Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Odkud se v kuřatech bere arzen?
Jak reagoval National Chicken Council na požadavky zdravotnických autorit ukončit zkrmování léků obsahujících arzén drůbeži?
Způsob, jak se stravujeme, ovlivňuje, nakolik jsme vystaveni účinkům pesticidů, toxických těžkých kovů a průmyslových znečišťujících látek. Například jídelníček s vysokým obsahem ryb a jiných živočišných produktů vede k větší expozici těmto znečišťujícím látkám než jídelníček založený na rostlinné stravě, protože tyto sloučeniny se v potravním řetězci mohou hromadit. Výzkumníci z University of California v Davisu analyzovali stravu dětí a dospělých v Kalifornii, aby zjistili, jak špatné to je.
Kontrolní hodnoty pro karcinogenní látky jako je arzen, zakázané pesticidy dieldrin a DDT (metabolit DDE) i dioxiny byly překročeny u naprosto všech testovaných dětí. A ne o málo. Děti předškolního i školního věku, rodiče a starší dospělí v roce 2007 více než 100násobně překročili přijatelnou denní expozice arzenu. Desetinásobně překročili přijatelnou úroveň pro tyto různé pesticidy a až tisícinásobně denní dávku dioxinů. Odkud pocházejí všechny tyto toxiny?
Zdroj dioxinů číslo jedna ve stravě kalifornských předškoláků, dětí, rodičů a prarodičů jsou patrně mléčné výrobky, mléčné výrobky, mléčné výrobky, mléčné výrobky, následuje maso, pak brambory, rafinované obilniny, houby, drůbež a ryby.
Naše dědictví DDT v dnešní době také většinou pochází z mléčných výrobků. Dieldrin byl vytvořen jako bezpečnější alternativa k DDT, ale byl… zakázán o 2 roky později, v roce 1974. Ovšem stále ještě se vyskytuje v našich tělech, většinou díky mléčným výrobkům, masu a patrně také okurkám.
Chlordan se používal až do 80. let, než byl zakázán, ale stále s ním přicházíme do kontaktu v mléčných výrobcích (a okurkách). Olovo ve stravě také většinou pochází z mléka, a rtuť, nepřekvapivě, většinou z tuňáka a dalších mořských plodů. Arzen u dětí překvapivě pochází většinou z kuřat. Proč?
Dovolte mi, abych vám řekl, jak se arzen dostává do kuřat. Arzen je dobře známý jako jed každému, kdo má rád tajemství nebo historii Borgiů. Díky své dlouhé a pestré historii není arzen něčím, co by lidé chtěli mít ve svém jídle. Takže když se jeden student biostatistiky vydal před 17 lety na USDA hledat projekt pro své magisterské studium, rozhodl se, že se tím bude zabývat. Co zjistil, byl tento překvapivý rozdíl – hladina arzenu u kuřat byla třikrát vyšší než u ostatních druhů masa. Zato jeho kolegy veterináře to vůbec nepřekvapilo. Copak nevíš, že drůbeži podáváme čtyři různé typy antibiotik obsahujících arzen? A to asi tak od roku 1944.
Takže zatímco léky na bázi arzenu jsou drůbeži podávány již od čtyřicátých let, k uvědomění, že jde o zdroj expozice arzenu pro člověka, došlo až poté, co tento student prošel data. Publikováno to bylo v roce 2004 a rozšířeno v roce 2006. National Chicken Council (Národní výbor pro kuřata) nebyl zrovna nadšen, že je řada potravin kontaminována arzenem. Se zaměřením konkrétně na kuřata Institut pro zemědělství a obchodní politiku jasně uvádí, že jejich reálným cílem je přinutit producenty kuřat, aby přestali používat tyto bezpečné a účinné produkty, čímž myslí léky obsahující arzen. Výrobci přiznávají, že arzen používají, ale říkají nám, nebojte se, my používáme organický arzen, nikoli jeho anorganickou formu, která si získala nechvalnou proslulost po uvedení filmu „Jezinky a bezinky“. To ovšem pouze do doby, než to uvaříte. Když vaříte kuřecí maso, zdá se, že část obsaženého arzenu se změní ve formu používanou v již řečeném filmu.
Takže Kongres projednal „Zákon o drůbeži bez jedů z roku 2009“. Jaký úspěch to mělo, můžete zjistit na základě následného zavedení „Zákona o drůbeži bez jedů z roku 2011“, ve kterém se mluví o drůbeži chudé na jedy. Bláboly. A tak se v roce 2013 vytvořila koalice devíti skupin, které zažalovaly FDA a k 31. prosinci 2015 byla stažena veškerá drůbeží léčiva obsahující arzen. Takže od roku 2016 již kuřata nejsou krmena arzenem. Špatnou zprávou je, že bez roxarsonu obsahujícího arzen mohou kuřata ztratit trochu té své atraktivní růžové barvy…
Takže nakonec se drůbežářskému průmyslu podařilo beztrestně vystavovat americkou veřejnost arzenu po dobu 72 let. Je třeba poznamenat, že Evropská unie takové drogy vůbec nikdy nepovolila, řekli na to něco jako hmm, krmit naše zvířata arzenem? Ne, díky; nein danke; no grazie; non, merci.
Evropa také již dávno zakázala naléhavou hrozbu pro lidské zdraví, kterou představuje krmení hospodářských zvířat miliony kil antibiotik, problém, který se každým rokem zhoršuje, místo aby se zlepšoval. Kuřatům jsou hromadně podávány doslova tuny léčiv jako je tetracyklin a penicilin, aby se rychleji vykrmila. Začalo to v roce 1951, kdy farmaceutické společnosti skryly určité podstatné informace a přislíbily velké zisky. Tato nebezpečná praxe v drůbežářském průmyslu už trvá 66 let… a nekončí.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Vogt R, Bennett D, Cassady D, Frost J, Ritz B, Hertz-Picciotto I. Cancer and non-cancer health effects from food contaminant exposures for children and adults in California: a risk assessment. Environ Health. 2012 Nov 9;11:83.
- Marcason W. What are the current findings concerning arsenic in foods? J Acad Nutr Diet. 2015 Jun;115(6):1028.
- Lasky T. Arsenic in chicken: a tale of data and policy. J Epidemiol Community Health. 2017 Jan;71(1):1-3.
- Schmidt CW. Arsenical association: inorganic arsenic may accumulate in the meat of treated chickens. Environ Health Perspect. 2013 Jul;121(7):A226.
- Aitken SL, Dilworth TJ, Heil EL, Nailor MD. Agricultural Applications for Antimicrobials. A Danger to Human Health: An Official Position Statement of the Society of Infectious Diseases Pharmacists. Pharmacotherapy. 2016 Apr;36(4):422-32.
- Cordova C, Kar A. Playing Chicken with Antibiotics:Previously Undisclosed FDA Documents Show Antibiotic Feed Additives Don’t Meet the Agency’s Own Safety Standards. NRDC January 27, 2014,
- Lasky T, Sun W, Kadry A, Hoffman MK. Mean total arsenic concentrations in chicken 1989-2000 and estimated exposures for consumers of chicken. Environ Health Perspect. 2004 Jan;112(1):18-21.
- Rep. Israel, Steve [D-NY-2] (Introduced 09/22/2009). To amend the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act to ban the use of the arsenic compound known as roxarsone as a food additive. H.R.3624 — 111th Congress (2009-2010).
- Wallinga D. Playing Chicken Avoiding Arsenic in Your Meat. The Institute for Agriculture and Trade Policy. April 2006.
- Nachman KE, Baron PA, Raber G, Francesconi KA, Navas-Acien A, Love DC. Roxarsone, inorganic arsenic, and other arsenic species in chicken: a U.S.-based market basket sample. Environ Health Perspect. 2013 Jul;121(7):818-24.
- Rep. Israel, Steve [D-NY-2] (Introduced 04/12/2011). H.R.1487 - Poison-Free Poultry Act of 2011 — 112th Congress (2011-2012).
Image credit: Lebensmittelfotos via Pixabay. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.