Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Příznivé účinky zelných listů na osteoartrózu v koleni
Ačkoliv to zní neuvěřitelně, byla zveřejněna randomizovaná kontrolovaná studie zábalů ze zelných listů proti artritidě.
V části časopisu British Medical Journal zvané Minerva, ve které bývají sestavy zajímavých výstřižků, publikovali obrázek ženy, o které zjistili, že si obkládala nemocné koleno zelnými listy. Řekla, že je to jediné opatření, které ji poskytlo úlevu od příznaků osteoartrózy. Někteří lékaři z toho byli vyjevení; jiní si řekli jen: „Nic zvláštního.“ Byli ohromeni zveřejněnou fotografií ne proto, že byl pro léčbu použit zelný list, ale proto, že vůbec někdo považoval takovou informaci za mediálně zajímavou. Lékařka však mohla být trochu předpojatá, jelikož sama přiznala, že je uživatelkou zelných obkladů.
Jak napsal další z čtenářů, na této prastaré léčbě není nic nového, používala se ke zmírnění všech druhů bolestivého otoku. „Čerstvě umyté listy zelí jsou v evropské lidové medicíně známy jako chudinský obklad.“ Takže nic divného nebo hloupého za zelným obkladem kolenou nehledejte! Dobře, neuvědomil jsem si, jak choulostivé je to téma.
Pochopitelně se nikdy skutečně nedozvíme, jestli to funguje. Chci říct, nebyla provedena žádná randomizovaná kontrolovaná studie „místně užívaných listů zelí při osteoartróze,“ žádná asi ani nebude… No dobře, už ji máme!
Účinnost obkladů ze zelných listů při léčbě symptomatické osteoartrózy v koleni: randomizovaná kontrolovaná studie. No počkat, jak se vůbec taková studie financovala? Rodinná nadace to vzala do svých rukou a výzkum zaplatila. To se mi moc líbí. Konkrétně šlo o nadaci bývalého prezidenta a první dámy Německa. Koneckonců, osteoartróza kolene je jedním z nejčastějších chronických onemocnění mezi staršími dospělými lidmi. Pojďme tedy vyzkoušet účinnost obkladů ze zelných listů. Proč taky ne?
Pacienti s potvrzenou osteoartrózou v kolenou byli náhodně přiřazeni buď do skupiny, jíž se po čtyři týdny dostalo léčby zelným listem přikládaným na kolena každý den, nebo do skupiny užívající místně působící gel proti bolesti, který obsahoval protizánětlivé léčivo. Třetí skupina nedostala nic. Ještě lepší by bylo, kdyby měli i čtvrtou skupinu, která by dostávala obklad z ledového salátu. Nebudu si však stěžovat.
Zde je graf intenzity bolesti během 28denního experimentu. Takhle fungoval lék. Jen zanedbatelně lépe než žádná léčba. Zelí však fungovalo lépe. Celkový dojem ze studie tedy byl, že čtyřtýdenní aplikace zelných listů byla účinnější než obvyklá léčba – s ohledem na bolesti, funkční postižení, a kvalitu života. Nebylo to však v závěrečné analýze, která byla nadřazená čtyřtýdenní místní aplikaci léčebného prostředku. Ale co, zelné listy jsou bezpečné a lze je užívat dlouhodobě. Takže, proč to nezkusit?
Také by vám neuškodilo, kdybyste nějaké snědli, protože zelí může i mít vnitřní protizánětlivý potenciál. Protizánětlivé účinky mohou vysvětlit přínosy pro zdraví poskytované brukvovitou zeleninou. Nejde jen o silné protizánětlivé účinky v Petriho miskách, ale i u lidí. Deset dní konzumace brokolice u kuřáků snížilo hladiny C-reaktivního proteinu (CRP) o 40 %! Dobře, a co účinky na artrózu? In vitro chránil sulforafan, magická chemická látka ze zelí, chrupavku před destrukcí. Naznačuje to, že strava bohatá na zelí, nebo i jinou zeleninu příbuznou brokolici, může být užitečným opatřením v zabránění nebo zpomalení progrese osteoartrózy.
I kdyby sulforafan dokázal chránit buňky chrupavky v Petriho misce, jak můžeme vědět, že tato látka dělá to stejné s našim kloubem, když ji sníme? Nikdo nikdy neprovedl studii, ve které by lidé jedli brokolici a pak jim vědci píchali jehlu do kolena, aby se podívali, jaký to mělo účinek. Možná to dříve nikdo neudělal, ale teď už ano.
A sulforafan byl skutečně detekován v synoviální tekutině 40 pacientů s osteoartrózou – po konzumaci brokolice. Následovaly významné epigenetické změny v expresi genů postiženého kloubu. Dalším krokem je zjistit, zda to skutečně může onemocnění zmírnit.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Utting MR, Currall V. Minerva. BMJ. 2003:326:1406.
- Lauche R, Gräf N, Cramer H, Al-Abtah J, Dobos G, Saha FJ. Efficacy of Cabbage Leaf Wraps in the Treatment of Symptomatic Osteoarthritis of the Knee: A Randomized Controlled Trial. Clin J Pain. 2016;32(11):961-971.
- Munns A. Cabbage leaves can help inflammation of any body part. BMJ. 2003;327:451.
- Rokayya S, Li CJ, Zhao Y, Li Y, Sun CH. Cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata) phytochemicals with antioxidant and anti-inflammatory potential. Asian Pac J Cancer Prev. 2014;14(11):6657-6662.
- Jiang Y, Wu SH, Shu XO, et al. Cruciferous vegetable intake is inversely correlated with circulating levels of proinflammatory markers in women. J Acad Nutr Diet. 2014;114(5):700-708.e2.
- Hwang JH, Lim SB. Antioxidant and Anti-inflammatory Activities of Broccoli Florets in LPS-stimulated RAW 264.7 Cells. Prev Nutr Food Sci. 2014;19(2):89-97.
- Riso P, Vendrame S, Del Bo' C, et al. Effect of 10-day broccoli consumption on inflammatory status of young healthy smokers. Int J Food Sci Nutr. 2014;65(1):106-111.
- Davidson RK, Jupp O, de Ferrars R, et al. Sulforaphane represses matrix-degrading proteases and protects cartilage from destruction in vitro and in vivo. Arthritis Rheum. 2013;65(12):3130-3140.
- Facchini A, Stanic I, Cetrullo S, Borzì RM, Filardo G, Flamigni F. Sulforaphane protects human chondrocytes against cell death induced by various stimuli. J Cell Physiol. 2011;226(7):1771-1779.
- Davidson R, Gardner S, Jupp O, et al. Isothiocyanates are detected in human synovial fluid following broccoli consumption and can affect the tissues of the knee joint. Sci Rep. 2017;7(1):3398.
Image credit: josealbafotos via Pixabay. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.