Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je jedno vejce denně příliš mnoho?
The Harvard Physicians’ Health Study naznačuje, že lidé konzumující jedno vejce denně mohou žít kratší dobu.
I když jsou klíčky vojtěšky (alfalfa) opravdu příliš riskantní potravinou, vejce jsou každoročně spojena s doslova tisíckrát více případy potravinových otrav. Vajíčka infikovaná salmonelou způsobují každoročně v USA epidemii otrav potravinami, která postihne ročně více než 100 000 Američanů.
Když dáme stranou toto riziko, jak jsou na tom vejce z jiných hledisek? Co v případě, že vejce uvaříme natvrdo a zabijeme všechny patogeny? Pravdou je, že vejce jsou vůbec největším zdrojem cholesterolu ve stravě. My však nemluvíme o pořádné omeletě, ale o pouhém jednom vejci denně. Kolik z vás si myslí, že už jedno vejce denně našemu zdraví škodí? Neškodné? Přínosné?
Odpověď zní, že jedno vajíčko denně je skutečně přínosné, pokud tedy chcete zemřít předčasně. Studie The Harvard Physicians’ Study zahrnovala 20 000 lékařů sledovaných 20 let. Ti z nich, kteří jedli jedno a více vajec denně, měli významně vyšší úmrtnost na všechny příčiny. To znamená, že čím více vajec jíme, tím více si tím můžeme zkracovat život. Naopak každodenní konzumace ovesné kaše, podle výsledků této nové studie na 40 000 ženách, může náš život prodloužit.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- L. Djoussé & J.M. Gaziano. Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the Physicians’ Health Study. Am J Clin Nutr, 87(4):964-969, 2008.
- D.R. Jacobs Jr., L.F. Andersen, & R. Blomhoff. Whole-grain consumption is associated with a reduced risk of noncardiovascular, noncancer death attributed to inflammatory diseases in the Iowa Women’s Health Study. Am J Clin Nutr, 85(6):1606-1614, 2007.