Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejzdravější sladidlo
Existují dvě sladidla, která nám skutečně prospívají.
Existují sladidla, která mají určitou výživovou hodnotu. Tento nový článek v časopise Journal of American Dietetic Association měřil obsah antioxidantů v celé řadě sladidel. Co je nejzdravější? V abecedním pořadí: agávový nektar, třtinová melasa, sirup z hnědé rýže, kukuřičný sirup, datlový cukr, tmavě hnědý cukr, světle hnědý cukr, javorový sirup, med, surový třtinový cukr, obyčejný cukr nebo cukr turbinado. Tady je graf. Dvě sladidla skutečně mají nějakou významnou výživovou hodnotu, ale zbytek vyjde nastejno. Začněme to zaplňovat.
Měli bychom začít s něčím jednoduchým? Obyčejný cukr vs. surový, čistý, organický agávový nektar. Co je horší? Má cukr nižší výživovou hodnotu? Nebo ji má nižší agávový nektar? Nebo mají oba stejnou? Pamatujete si, jak jsem se zeptal, jestli bychom měli začít s něčím jednoduchým? No, myslím, že odpověď je… Ne. Oba mají stejnou výživovou hodnotu – to znamená v podstatě žádnou. Cukr je tady; a agáve je tady. Každý s naprosto žalostně nepatrnou schopností redukovat plazmatickou kyselinu železitou – což v podstatě odpovídá nulové antioxidační síle.
Jedno sladidlo má však ještě méně. Veškeré sladidla tady na konci jsou v podstatě jen prázdné kalorie. Ale jen pro zajímavost, co má ještě menší výživovou hodnotu než cukr? Na výběr zbývá deset. Které z nich bylo až na konci? Nejmenší výživová hodnota. Vzpomeňte si, říkali jsme, že je tam kukuřičný sirup? Dopadl stejně jako cukr. Jsou to všechno prázdné kalorie, ale sirup z hnědé rýže vyšel jako úplně nejprázdnější.
Co je horší? Med? Nebo javorový sirup? Nebo to vyjde nastejno? Ale nemohou dopadnout stejně, ne? Nejsou tu už žádné dva sloupce stejné výšky. Oba produkty jsou cukry, ale med javorový sirup předčí. V podstatě je to všechno jen cukr – ať už tmavý, světlý, surový nebo turbinado.
Existují pouze dvě zdraví prospěšná sladidla – jen dvě sladidla, která jsou pro vás skutečně dobrá: melasa a datlový cukr. Obě jsou dobrá, ale jen ze zvědavosti, které obsadilo druhé místo? Myslíte si, že melasa je méně zdravá než datlový cukr? Nebo je datlový cukr na druhém místě?
Nejzdravější sladidlo na této planetě je datlový cukr. Datlový cukr vlastně není cukr; jsou to celé sušené datle, rozmělněné na prášek. Vzhledem k tomu, že je to jediná celá potravina v seznamu, není divu, že je to číslo jedna. Je to jediná věc, kterou kdy používám při pečení. Protože je to celá rostlinná potravina, obsahuje vlákninu, takže má zahušťovací efekt – což je skvělé pro koktejly nebo horkou čokoládu. Ale co když si chcete osladit čaj nebo kávu? Asi moc nestojíte o hustý čaj. Můžete si tam přidávat cukr, ale pak přidáváte prázdné kalorie, a pokud pijete tolik čaje, kolik byste skutečně měli, může se to nasčítat.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org