Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Raději rostlinné bílkoviny
Protože na potraviny musíme nahlížet jako na celé balíčky, Dr. Walter Willet, vedoucí katedry výživy na Harvardu, doporučuje, abychom ve svém jídelníčku upřednostňovali rostlinné zdroje bílkovin.
Stravovací doporučení zemí, ve kterých jsou formulovány zdravotními institucemi a ne Ministerstvem zemědělství, se více blíží doporučením akademických pracovníků, jako je Walter Willet, vedoucí katedry výživy na Harvardově univerzitě, který v díle „Essentials of Healthy Eating: A Guide“ (Průvodce základy zdravé stravy) mluví o výběru těch nejlepších „proteinových balíčků“ – je si tedy vědom toho, že potraviny jsou nedělitelné.
A tak jedno z jeho hlavních tří doporučení je, že bychom měli dát přednost rostlinným zdrojům bílkovin před živočišnými zdroji. Metabolickým systémům, jejichž funkcí je výroba a oprava bílkovin, totiž nezáleží na tom, zda aminokyseliny pocházejí z živočišných nebo rostlinných proteinů. Avšak bílkovina není konzumována izolovaně. Místo toho je zabalena do jednoho balíčku s řadou dalších živin – do jakýchsi „kufrů“, které zmiňuji v předchozích videích.
Kvalita a množství tuků, sacharidů, sodíku a dalších živin v „bílkovinovém balíčku“ může mít vliv na dlouhodobé zdraví. Například výsledky Studie zdraví zdravotních sester z Harvardu naznačují, že konzumace většího množství bílkovin z fazolí, ořechů, semínek a podobných věcí – plus zároveň omezení spotřeby rafinovaných sacharidů ve formě bílé mouky – snižují riziko srdečních onemocnění. Takže hlavní poselství? Pusťte se do rostlin. Konzumace rostlinné stravy je nejzdravější.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to Global Crop Diversity Trust via Flickr