Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Testování ovesné diety při léčbě cukrovky
Jaké mimořádné a trvalé výhody nám může přinést několikadenní ovesná dieta?
Před tisíci lety byla v Egyptě cukrovka slovně popsána takto: „přílišné vylučování moči“, nebo poetičtěji, „jako řeka Nil mezi stehny“. Doporučenou léčbou byla paradoxně dieta složená z pšenice, hroznového vína, medu a bobulí. Muž, který o 500 let později vymyslel název „diabetes“, taktéž předepisoval vysokosacharidovou stravu. Následně, až do doby inzulínu, lékaři zachraňovali životy diabetiků ovesnou dietou. Nedávalo nám to smysl, dokud na scénu nedorazil Sir Harold Himsworth, první, kdo od sebe rozlišil cukrovku 1. a 2. typu a definoval koncept inzulínové rezistence. Už po pár dnech na vysoce tučné stravě se můžete dočkat dvojnásobného nárůstu krevního cukru v reakci na vypití cukerného roztoku - v porovnání s reakcí po konzumaci sacharidové stravy.
Když je dnes v 21. století cukrovka 2. typu z pohledu devastujících dopadů na zdraví ekvivalentem černé smrti, co se takhle vrátit k již téměř zapomenutým krátkodobým výživovým intervencím s ovesnou kaší? Jde o ekonomický, a předem prozradím, že i vysoce účinný nástroj k dosažení lepší regulace krevního cukru u diabetiků 2. typu. Pacientům byly celkem nabídnuty až dva a půl šálku ovesné kaše ve třech denních porcích. Do kaše si mohli přidat maximálně bylinky a trochu syrové zeleniny na zpestření. A jak dlouho to trvalo? Jen pár dní. Všimněte si, že to vychází zhruba jen na tisíc kalorií. Takže výsledkem je hypokalorická intervence s rostlinnou stravou, která je chudá na tuk, úplně bez tuku, bez soli i bez živočišných bílkovin.
Je možné, aby pár dní na ovesné kaši vážně udělalo nějaký rozdíl? Podívejte na tuto případovou zprávou z ovesné intervence použité proti závažné inzulínové rezistenci na JIP. Během 48 hodin od přijetí se u pacientky rozvinula tak závažná inzulínová rezistence, že pacientka potřebovala přes 200 jednotek inzulínu denně. Až do té doby pacientka dostávala zavedenou hadičkou standardní výživu pro diabetiky, což evidentně nepomáhalo. Místo toho jí zkusili hadičkou zavádět ovesnou kaši se zeleninou, po předchozím rozmixování do hladka. A ejhle, ono to zabralo. Ta čísla musíte vidět. Její krevní cukry poklesly ze zhruba 250 mg/dl na 100 mg/dl o pět dní později. Ten téměř normální krevní cukr byl přitom dosažen při podávání o 160 jednotek inzulínu méně, jen 42 denně z původních 205. Nižší krevní cukry i při snížení dávky inzulínu o 160 jednotek!
Dobře, dovedu si představit, že při zachraňování života na JIP může být ovesná dieta téměř zázračná. Ale v případě běžných diabetiků, k čemu jim bude jíst pár dní ovesnou kaši, když se pak stejně vrátí ke své původní stravě? Několik studií přišlo s tím, že příznivé účinky by mohly po pár dnech na ovesné kaši přetrvat zhruba po dobu jednoho měsíce. Například v této randomizované kontrolované zkřížené studii poklesla potřeba inzulínu asi o 40 % už za dva dny oproti samotnému omezení kalorií hypokalorickou diabetickou dietou. Zároveň došlo ke zlepšení dlouhodobého ukazatele regulace krevního cukru při měření o čtyři týdny později. Takže jde o velmi výraznou redukci potřebného denního dávkování inzulínu, přičemž příznivé účinky přetrvávají celé týdny poté. A záleží na tom, jestli člověk užívá vysoké dávky inzulínu? Ano, protože inzulín vede k tloustnutí, což dále zhoršuje inzulínovou rezistenci. Je to začarovaný kruh. Když místo něj zvolíme ovesnou kaši, léčíme příčinu. A to nemluvě o incidenci rakoviny a celkové úmrtnosti spojené s nepřetržitě velmi zvýšenými hladinami inzulínu v těle.
Další novější studie ukázaly to stejné. Dva dny na ovesné kaši významně snížily potřebnou dávku inzulínu a zlepšily hladinu krevního cukru, přičemž příznivé účinky přetrvávaly až čtyři týdny. Například zde. Pacienti s nestabilizovanou cukrovkou 2. typu dostali dvoudenní kúru s ovesnou kaší, což vedlo ke snížení dávkování inzulínu o 40 %, a k tomu navíc došlo téměř k normalizaci průměrného cukru v krvi. Ačkoliv intervence trvala jen dva dny, významné snížení potřeby inzulínu a zlepšené průměrné hodnoty krevních cukrů vydržely celé týdny po propuštění účastníků ze studie. A to se přitom pacienti vrátili ke svému běžnému stravování. Podívejte se na tohle. Obrovský pokles potřeby inzulínu po dvou dnech na ovsu, přičemž i o měsíc později jim stále stačilo zhruba o 40 % inzulínu méně. Počkat. Jak může tak krátká intervence vést k takto dramatickým výsledkům, které přetrvávají týdny? Ačkoliv krátkodobé ovesné výživové intervence nelze srovnávat s celistvou rostlinnou stravou z pohledu maximalizace příjmu ochranných potravin, což je ideál, kterému se lidé mají přiblížit, aby zcela zvrátili svou cukrovku 2. typu, tak obojí striktně vylučuje živočišné potraviny, které evidentně zvyšují riziko rozvoje cukrovky. Takže pouhé vyřazení nasyceného tuku na dva dny může natolik zmenšit inzulínovou rezistenci, že z toho můžete těžit ještě nejméně pár týdnů, i když se vrátíte k pojídání laskomin.
Jen vás upozorňuji, že pokud chcete ovesnou dietu zkusit, váš lékař by měl být připraven rychle vám snížit dávkování léků na krevní cukr, jinak hrozí nebezpečné předávkování lékem. Představte si, že by ta žena stále užívala 200 jednotek inzulínu. Její krevní cukry by poklesly natolik nízko, že by zemřela. Pokusy s ovesnou dietou by proto neměly být prováděny u pacientů, kteří mají obtíže nahlašovat své příznaky nízké hladiny krevních cukrů, zkrátka u pacientů, jež nelze bedlivě sledovat. Takže zádrhelem v testování ovesných dnů je to, že mohou být až příliš účinné. Pokusy je nutné provádět pod bedlivým lékařským dohledem.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Beer G. The recognition and treatment of diabetes through the ages. Pract Diabetes. 1996;13(1):33-34.
- Wood FC, Bierman EL. New Concepts In Diabetic Dietetics. Nutr Today. 1972;17(3):4-12.
- Porges O. Carl H. von Noorden. Digestion. 1958;90(2):117-120.
- Kim SH. Measurement of insulin action: a tribute to Sir Harold Himsworth. Diabet Med. 2011;28(12):1487-1493.
- Bryder L, Harper C. Commentary: more than “tentative opinions”: Harry Himsworth and defining diabetes. Int J Epidemiol. 2013;42(6):1599-1600.
- Himsworth HP. The influence of diet on the sugar tolerance of healthy men and its reference to certain extrinsic factors. Clin Sc. 1934(Nov. 14):251-264.
- Storz MA, Iraci F. Short-term dietary oatmeal interventions in adults with type 2 diabetes: a forgotten tool. Can J Diabetes. 2020;44(4):301-303.
- Storz MA, Helle P. Oatmeal interventions in severe insulin resistance on the intensive care unit: A case report. Complement Ther Med. 2019;46:69-72.
- Delgado G, Kleber ME, Krämer BK, et al. Dietary intervention with oatmeal in patients with uncontrolled type 2 diabetes mellitus - a crossover study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2019;127(9):623-629.
- Zerm R, Helbrecht B, Jecht M, et al. Oatmeal diet days may improve insulin resistance in patients with type 2 diabetes mellitus. Forsch Komplementmed. 2013;20(6):465-468.
- Zerm R, Kröz M, Girk M. Oatmeal diet in patients with severe insulin resistance – an overview and possible mechanisms of action. Forsch Komplementmed. 2013;20(suppl 3):1-50.
- Lammert A, Kratzsch J, Selhorst J, et al. Clinical benefit of a short term dietary oatmeal intervention in patients with type 2 diabetes and severe insulin resistance: a pilot study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2008;116(2):132-134.
- Storz MA, Küster O. Hypocaloric, plant-based oatmeal interventions in the treatment of poorly-controlled type 2 diabetes: A review. Nutr Health. 2019;25(4):281-290.