
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Jak získat dostatek polyfenolů nezbytných pro dlouhý život
Je souvislost mezi konzumací flavonoidů a dlouhověkostí příčinná a jsou všechny zdroje flavonoidů stejně zdravé?
Polyfenoly patří mezi nejslibnější kandidáty testované ve vývoji výživových metod boje s nemocemi spojenými se stářím. Máme opravdu kritické množství dat hovořících ve prospěch ochranných účinků těchto „nezbytností pro dlouhý život“, tolik, že byly navrženy i doporučené denní dávky pro příjem polyfenolů. Dosud bylo identifikováno přes 8 000 různých polyfenolů. Nicméně jen u malé části z nich máme zdokumentován vliv na zdraví. Sdílené strukturální vlastnosti je řadí mezi nejsilnější antioxidanty pocházející ze stravy v testech in vitro, ale v našich tělech byly mechanistické účinky přiděleny jejich schopnosti modulovat buněčné signální transdukční dráhy.
Ve studii PREDIMED lidé ve vrchní pětině příjmu polyfenolů měli o 37 % nižší úmrtnost na všechny příčiny v porovnání s lidmi ve spodní pětině příjmu. Za dospělý život to může vydat za čtyři roky života navíc. Nicméně skupina s vysokým příjmem polyfenolů konzumovala devět porcí ovoce a zeleniny denně, zatímco nízkopříjmová polyfenolová skupina pět porcí denně. Je tedy možné, že roli sehrály i další fytoživiny. Čaj a káva jsou hlavními zdroji, ale co se týče potravin, polyfenoly pocházejí hlavně ze zeleniny, ovoce a luštěnin.
Existuje asi půl tuctu odlišných typů polyfenolů. Například fenolové kyseliny jako kurkumin v kurkumě a lignany ve lněných semínkách. Nejrozsáhlejší třídou jsou však flavonoidy. Zastánci rostlinné stravy zkonzumují přes 4 000 různých polyfenolů každý den. Flavonoidy zahrnují antokyany - pigmenty z borůvek, isoflavony ze sójových výrobků, katechiny z čaje (třeba EGCG), flavonony z citrusů a flavonoly jako quercetin a fisetin, které lidé získávají z potravin jako jablka, cibule a jahody.
Stejně jako u polyfenolů obecně, i lidé s nejvyšším příjmem flavonoidů žijí významně déle, jak říká metaanalýza 16 kohortových studií sledujících téměř půl milionu lidí po dobu 5 až 28 let. Nicméně lidé s větší konzumací jsou také častěji vysokoškolsky vzdělaní, nehispánští běloši a s vyšším finančním příjmem. Nejostřejší socioekonomický gradient byl pozorován u flavonoidů z bobulí. Když se však podíváte na jednotlivé potraviny, tak jako Harvardští vědci ve studii Nurses' Health Study II, borůvky a jahody nebyly jediné, které korelovaly s nižším rizikem předčasného úmrtí, ale i finančně dostupnější plodiny jako jablka a papriky.
K prokázání příčinného vztahu výzkumníci randomizovali muže a ženy středního věku ke stravě s vyšším nebo nižším obsahem polyfenolů ve studii nazvané Polyfenol Intervention Trial. O osm týdnů později se skupina s vyšším příjmem polyfenolů těšila významnému zlepšení kvality života, z fyzického i psychického hlediska oproti skupině s nižším příjmem polyfenolů. A z čeho se ty dva různé jídelníčky skládaly? Skupina s nižším příjmem polyfenolů dostala za úkol omezit příjem ovoce a zeleniny na maximálně dvě porce denně. Naopak skupina s vyšším příjmem polyfenolů měla za úkol jíst šest porcí (včetně porce bobulí) a 50 gramů hořké čokolády denně. Takže za příznivé účinky mohou být zodpovědné jakékoliv složky ovoce a zeleniny nespadající pod polyfenoly. Už samotné vynucení konzumace čokolády mohlo lidem zvýšit spokojenost! Přísnější provedení studie by spočívalo v randomizaci obou skupin ke stejnému počtu porcí ovoce a zeleniny s nízkým nebo vysokým obsahem polyfenolu.
Ve studii Nurses' Health Study jste si mohli všimnout, že jeden potravinový zdroj flavonoidů byl spojen se zvýšením úmrtnosti na všechny příčiny: grep. Častí konzumenti grepů měli vyšší riziko předčasného úmrtí než jejich spoluobčané nekonzumující grepy jinak se shodující ve velkém počtu demografických faktorů a faktorů životosprávy. Z části to připsali schopnosti grepu potlačovat set detoxikačních enzymů ve střevech, které metabolizují polovinu léků běžně dostupných na trhu. Brokolice má opačný účinek, povzbuzuje detoxikační enzymy natolik, že jsou některé léky odbourány rychleji než obvykle. Naopak jeden šálek (240 ml) grepové šťávy dokáže po několik dní snižovat odbourávání léků, a tím zvyšovat riziko potenciálně život-ohrožujících vedlejších účinků léků. Proto je grep někdy nazýván „noční můrou farmakologa“. Pokud užíváte léky (včetně mnoha běžných pilulek na problémy se srdcem a krevním tlakem), určitě se nejprve pobavte s předepisujícím lékařem o vaší konzumaci grepů.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Sharma R, Padwad Y. Perspectives of the potential implications of polyphenols in influencing the interrelationship between oxi-inflammatory stress, cellular senescence and immunosenescence during aging. Trends Food Sci. 2020;98:41-52.
- Del Bo’ C, Bernardi S, Marino M, et al. Systematic review on polyphenol intake and health outcomes: is there sufficient evidence to define a health-promoting polyphenol-rich dietary pattern? Nutrients. 2019;11(6):1355.
- Williamson G, Holst B. Dietary reference intake (DRI) value for dietary polyphenols: are we heading in the right direction? Br J Nutr. 2008;99 Suppl 3:S55-S58.
- Kennedy DO. Polyphenols and the human brain: plant “secondary metabolite” ecologic roles and endogenous signaling functions drive benefits. Adv Nutr. 2014;5(5):515-533.
- Tresserra-Rimbau A, Rimm EB, Medina-Remón A, et al. Polyphenol intake and mortality risk: a re-analysis of the PREDIMED trial. BMC Med. 2014;12:77.
- Spiegelhalter D. Using speed of ageing and “microlives” to communicate the effects of lifetime habits and environment. BMJ. 2012;345:e8223.
- Huang Q, Braffett BH, Simmens SJ, Young HA, Ogden CL. Dietary polyphenol intake in US adults and 10-year trends: 2007-2016. J Acad Nutr Diet. 2020;120(11):1821-1833.
- Si H, Liu D. Dietary antiaging phytochemicals and mechanisms associated with prolonged survival. J Nutr Biochem. 2014;25(6):581-591.
- Ivey KL, Jensen MK, Hodgson JM, Eliassen AH, Cassidy A, Rimm EB. Association of flavonoid-rich foods and flavonoids with risk of all-cause mortality. Br J Nutr. 2017;117(10):1470-1477.
- Khan N, Syed DN, Ahmad N, Mukhtar H. Fisetin: a dietary antioxidant for health promotion. Antioxid Redox Signal. 2013;19(2):151-162.
- Mazidi M, Katsiki N, Banach M. A greater flavonoid intake is associated with lower total and cause-specific mortality: a meta-analysis of cohort studies. Nutrients. 2020;12(8):2350.
- Kontogianni MD, Vijayakumar A, Rooney C, et al. A high polyphenol diet improves psychological well-being: the Polyphenol Intervention Trial (PPhIT). Nutrients. 2020;12(8):2445.
- Owira PM, Ojewole JA. The grapefruit: an old wine in a new glass? Metabolic and cardiovascular perspectives. Cardiovasc J Afr. 2010;21(5):280-285.
- Hakooz N, Hamdan I. Effects of dietary broccoli on human in vivo caffeine metabolism: a pilot study on a group of Jordanian volunteers. Curr Drug Metab. 2007;8(1):9-15.
- Shang DW, Wang ZZ, Hu HT, et al. Effects of food and grapefruit juice on single-dose pharmacokinetics of blonanserin in healthy Chinese subjects. Eur J Clin Pharmacol. 2018;74(1):61-67.
- Goldbart A, Press J, Sofer S, Kapelushnik J. Near fatal acute colchicine intoxication in a child. A case report. Eur J Pediatr. 2000;159(12):895-897.
- Owira PM, Ojewole JA. The grapefruit: an old wine in a new glass? Metabolic and cardiovascular perspectives. Cardiovasc J Afr. 2010;21(5):280-285.
Nejnovější videa

Jak zpomalit růst rakoviny

Hormeze z nízkodávkové radiace

Rizika a přínosy zeleného a červeného rooibosu
