
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Zlaté vs. hnědé lněné semínko: které má více prospěšných účinků?
Který druh lněného semínka má více lignanů bojujících proti rakovině?
Lněná semínka jsou ceněna jako takzvaná zázračná zbraň proti některým zásadním chorobám. Jsou jednou z původních zdravých potravin, jelikož je lze vysledovat tisíce let zpátky až do doby Hippokrata. Len si můžete koupit ve velkém balení, 0,5 kg stojí pár desetikorun, což by vám vystačilo skoro na dva měsíce při dodržení dávkování jedné lžíce denně, jak doporučuji ve své aplikaci Dr. Greger's Daily Dozen.
Lněná semínka mají svůj vlastní promyšlený obal: tvrdou přírodní slupku, která udržuje vnitřek čerstvý. Naneštěstí je tento přírodní obal trochu příliš dobrý. Když jíme lněná semínka celá, tak námi pravděpodobně jen projdou na druhý konec a moc nám s ničím nepomohou. Takže je musíte velmi dobře požvýkat, nebo je namlet v mlýnku na kávu nebo koření, případně v kuchyňském robotu nebo dobrém mixéru. Případně si semínka můžete koupit již namletá. Mletá semínka lze skladovat několik měsíců ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Mletá lněná semínka mají dobré želírující vlastnosti, díky kterým připravíte husté a bohaté smoothie. Mletá lněná semínka dokonce můžete použít jako náhražku vajec při pečení. Za každé vejce v receptu smíchejte jednu polévkovou lžíci mletého lnu s třemi lžícemi vody, měl by vám z toho vzniknout gel. Touto náhražkou budete aktivně snižovat cholesterol, jak dokládá více než pět tuctů randomizovaných kontrolovaných studií, místo abyste ho zvyšovali vejci.
Existují hnědá a zlatá lněná semínka. Hnědá obsahují asi o 20 % více omega-3 než zlatá a mají asi o 30 % větší antioxidační sílu. Oba druhy podobně snižují krevní tlak, ale zlaté semínko je zřejmě lepší ve snižování hladin cholesterolu. Zlaté i hnědé semínko pomáhá zacelit propustné střevo, ale hnědé je zřejmě lepší v redukci endotoxémie. Z mého pohledu vyhrává hnědé, protože hnědé semínko poráží zlaté semínko v množství lignanů, kterých má o 60 % více. Lignany jsou protirakovinné látky aktivované naší střevní mikroflórou.
To je hlavní důvod, proč je mleté lněné semínko lepší než lněný olej, kromě lepší stability. Mleté semínko neoxiduje dokonce ani po téměř roce v pokojové teplotě uložené ve vzduchotěsné nádobě. Nejspíše proto, že je plné antioxidantů. Když je však odstraníte vylisováním lněného oleje, tak ten může zežluknout již během několika týdnů. Lignany ve lněném oleji taktéž nenajdeme. Pokud se podíváte na složení takzvaných „vysoce lignanových“ lněných olejů, jde o podvod. Prostě jen přisypou do oleje trochu mletého lněného semínka, aby tam trošku lignanů dodali.
Lignany jsou důvodem, proč je lněné semínko tak silné v tlumení účinků estrogenu. Konzumace jediné polévkové lžíce lněného semínka denně prodlouží délku ženského menstruačního cyklu, ne menstruace samotné, ale celého měsíčního cyklu, v průměru asi o jeden den. Kromě zlepšení ovulace a snížení běžných projevů PMS jako bolest prsů a podbřišku prodloužení cyklu znamená, že jich budete mít za život méně, což zase znamená menší vystavení estrogenu a menší riziko rakoviny prsu.
Lignany mohou vysvětlit, proč je konzumace lněného semínka spojena s nižším rizikem onemocnění rakovinou prsu a úmrtím na ni. Naopak třeba větší spotřeba antibiotik je spojena se zvýšeným rizikem onemocnění a umírání na rakovinu prsu, nejspíše proto, že antibiotika mohou vyhubit část prospěšné střevní mikroflóry, která aktivuje protirakovinnou aktivitu lignanů z lněných semínek. Podívejte se i na má předchozí videa o prevenci a léčbě rakoviny prsu pomocí lněného semínka.
Lněné semínko prospívá i mužům, zlepšuje potíže se zvětšenou prostatou, porovnatelně s běžně používanými druhy léků, které však mohou mít celou řadu špatných vedlejších účinků včetně impotence. Naopak vedlejší účinky lnu jsou nejen snižování cholesterolu, ale také lepší krevní tlak, lepší krevní cukry a možná i méně návalů horka, ačkoliv to většinou není velkým problémem u lidí trpících zrovna zvětšenou prostatou.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Akhtar S, Ismail T, Riaz M. Flaxseed - a miraculous defense against some critical maladies. Pak J Pharm Sci. 2013;26(1):199-208.
- Goyal A, Sharma V, Upadhyay N, Gill S, Sihag M. Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food. J Food Sci Technol. 2014;51(9):1633-1653.
- Austria JA, Richard MN, Chahine MN, et al. Bioavailability of alpha-linolenic acid in subjects after ingestion of three different forms of flaxseed. J Am Coll Nutr. 2008;27(2):214-221.
- Malcolmson LJ, Przybylski R, Daun JK. Storage stability of milled flaxseed. J Americ Oil Chem Soc. 2000;77(3):235-238.
- Hadi A, Askarpour M, Salamat S, Ghaedi E, Symonds ME, Miraghajani M. Effect of flaxseed supplementation on lipid profile: an updated systematic review and dose-response meta-analysis of sixty-two randomized controlled trials. Pharmacol Res. 2020;152:104622.
- Li MY, Chen JH, Chen C, Kang YN. Association between egg consumption and cholesterol concentration: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2020;12(7):1995.
- Machado AM, de Paula H, Cardoso LD, Costa NMB. Effects of brown and golden flaxseed on the lipid profile, glycemia, inflammatory biomarkers, blood pressure and body composition in overweight adolescents. Nutrition. 2015;31(1):90-96.
- Sant’Ana CT, Amorim AD de, Gava AP, et al. Brown and golden flaxseed reduce intestinal permeability and endotoxemia, and improve the lipid profile in perimenopausal overweight women. Int J Food Sci Nutr. 2022;73(6):829-840.
- Mueller K, Eisner P, Yoshie-Stark Y, Nakada R, Kirchhoff E. Functional properties and chemical composition of fractionated brown and yellow linseed meal (Linum usitatissimum L.). J Food Eng. 2010;98(4):453-460.
- Ratnayake WMN, Behrens WA, Fischer PWF, L’Abbé MR, Mongeau R, Beare-Rogers JL. Chemical and nutritional studies of flaxseed (Variety linott) in rats. J Nutr Biochem. 1992;3(5):232-240.
- Douny C, Razanakolona R, Ribonnet L, et al. Linseed oil presents different patterns of oxidation in real-time and accelerated aging assays. Food Chem. 2016;208:111-115.
- Organic Lignan Flax Oil. Barlean's Organic Oils, LLC.
- High Lignan Flax Oil, Certified Organic. Flora Inc.
- Phipps WR, Martini MC, Lampe JW, Slavin JL, Kurzer MS. Effect of flax seed ingestion on the menstrual cycle. J Clin Endocrinol Metab. 1993;77(5):1215-1219.
- Mahapatra D, Baro J, Das M. Advantages of seed cycling diet in menstrual dysfunctions: a review based explanation. Pharma Innovation. 2023;12(4):931-939.
- Flower G, Fritz H, Balneaves LG, et al. Flax and breast cancer: a systematic review. Integr Cancer Ther. 2014;13(3):181-192.
- Velicer CM, Heckbert SR, Lampe JW, Potter JD, Robertson CA, Taplin SH. Antibiotic use in relation to the risk of breast cancer. JAMA. 2004;291(7):827-835.
- Knekt P, Adlercreutz H, Rissanen H, Aromaa A, Teppo L, Heliövaara M. Does antibacterial treatment for urinary tract infection contribute to the risk of breast cancer? Br J Cancer. 2000;82(5):1107-1110.
- Zhang W, Wang X, Liu Y, et al. Effects of dietary flaxseed lignan extract on symptoms of benign prostatic hyperplasia. J Med Food. 2008;11(2):207-214.
- Astellas Pharma Inc. Flomax® (tamsulosin hydrochloride) capsules, 0.4 mg. November 2009.
- Merck & Co., Inc. PROSCAR® (finasteride) tablets. October 2010.
- Li L, Li H, Gao Y, Vafaei S, Zhang X, Yang M. Effect of flaxseed supplementation on blood pressure: a systematic review, and dose-response meta-analysis of randomized clinical trials. Food Funct. 2023;14(2):675-690.
- Xi H, Zhou W, Sohaib M, et al. Flaxseed supplementation significantly reduces hemoglobin A1c in patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis. Nutr Res. 2023;110:23-32.
- Pruthi S, Thompson SL, Novotny PJ, et al. Pilot evaluation of flaxseed for the management of hot flashes. J Soc Integr Oncol. 2007;5(3):106-112.
Nejnovější videa

Je jedno vejce denně příliš mnoho?

Dieta při divertikulóze: měli bychom se vyhýbat ořechům, semínkům a popcornu?

Které jablko, fazole, bobule, čočka a ořech má nejvíce antioxidantů?
