Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Růst a příjem živin u dětí vychovávaných na rostlinné stravě
Jak můžeme plánovat vyváženou rostlinnou stravu pro kojence a děti?
Jak jsem vám říkala v předchozím videu, American Academy of Nutrition and Dietetics považuje rostlinnou stravu za vhodnou pro období těhotenství a kojení i pro malé a větší děti, pokud je jídelníček dobře sestaven. Jak vypadá dobře sestavená a vyvážená rostlinná strava pro kojence a děti?
Pro kojence je základem výživy mateřské mléko, které obsahuje nejen klíčové živiny, ale také látky posilující imunitu, čímž poskytuje krátkodobé i dlouhodobé zdravotní přínosy. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradní kojení po dobu prvních šesti měsíců života a dále v kombinaci se zaváděním příkrmů. Co víme o složení mateřského mléka matek na rostlinné stravě? Vegetariánské a veganské matky vytvářejí mléko se srovnatelnou výživovou hodnotou, až na několik důležitých výjimek. Při přímém srovnání mateřského mléka matek na smíšené stravě a vegetariánské nebo veganské stravě je patrný rozdíl v obsahu DHA. Jde o omega-3 s dlouhým řetězcem a matky na rostlinné stravě jí mají méně, protože nejedí ryby. To je spíše dobře, protože vodní potravní řetězec je silně kontaminovaný. Naštěstí můžeme pomocí užívání správných doplňků ze zdrojů prostých znečištění tento rozdíl vymazat. Stejně jako při správném doplňování vitamínu B12. Za předpokladu, že ženy jí dost k pokrytí výživových požadavků a doplňují DHA a vitamín B12, mohou i veganské matky tvořit výživově podobné mléko.
A co případové zprávy jako tato, kde kojenec na veganské stravě vůbec neprospíval? Nebo toto? Tyto případové zprávy upozorňují na důležitost dobré výživy v tomto životním období extrémně rychlého růstu. Zhruba v šesti měsících věku by měly být zavedeny příkrmy. V tomto věku samotné mateřské nebo umělé mléko přestává stačit k pokrytí výživových potřeb kojenců. V té první případové zprávě byl kojenec výhradně kojen do 10 měsíců, a poté dostával výživově nedostačující rýžový nápoj. Ve druhé případové zprávě kojenec nedostával vitamín D, který je doporučován všem malým dětem.
Mateřské mléko by mělo být poskytováno na vyžádání nejméně do jednoho roku. Umělé mléko je možností pro ženy, které nemohou kojit. VegPlate Junior je průvodcem sestaveným pro pomoc s plánováním jídelníčků dětí na rostlinné stravě a má užitečnou vizualizaci doprovázenou podrobnější tabulkou pro kojence, kteří začali s příkrmy. A ještě připomínám, jak jsem již upozornila dříve, že syrová (raw, vitariánská) strava není vhodná k pokrytí výživových potřeb kojenců a dětí.
Jak je to tedy se statusem živin a růstem u veganských dětí? V první řadě si musíme dát pozor na některé populace definované jako veganské, které však dodržují dietu odmítající užívání doplňků. Proto pak můžeme od některých odborníků slyšet, že je veganská strava chudá a škodlivá. Současná literatura naznačuje, že rostlinná strava zahrnující doplňky stravy pravděpodobně poskytuje doporučené množství klíčových živin a umožňuje normální progresi výšky a váhy u dětí, a navíc může být prospěšná. Máme důvod se domnívat, že dnešní vegani sestavují své jídelníčky lépe než vegani v minulosti, jelikož je tento výživový směr stále rozšířenější v obecné populaci a neexistuje jen v okrajových skupinách. Naštěstí pro nás máme nový soubor studií zaměřený na zodpovězení právě této otázky. Jaká je spojitost mezi moderní praxí vegetariánské a veganské stravy u dětí a dospívajících a zdravím? Přivítejte studii VeChi, studii vegetariánských a veganských německých dětí.
Jak si vedli roční až tříleté děti konzumující rostlinnou stravu ve VeChi studii z pohledu růstu v porovnání s jejich vrstevníky na běžné stravě? Celkově se veganské, vegetariánské a běžné děti nijak významně nelišily. Je to v souladu s dalšími studiemi. Roční až tříleté vege děti bývají obvykle lehce menší a lehčí (ale stále v rámci normy) nebo nemají v průměru žádnou odchylku od dětí na běžné stravě.
Když výzkumníci vyhodnotili mikroživiny a mastné kyseliny, poznamenali, že zvláštní pozornost bychom měli věnovat klíčovým živinám jako vitamín D, jód a DHA, a to u všech dětí, nezávisle na jejich stravě. Pozornost navíc si v případě vege dětí, zaslouží riboflavin, vitamín B12, vápník a železo.
U batolete by měl být příjem riboflavinu (vitamínu B2) okolo 500 mikrogramů denně. Vege děti byly 40-70 mikrogramů pod tímto příjmem. Naštěstí máme širokou škálu rostlinných zdrojů jako ořechy, luštěniny a obohacená rostlinná mléka. Například když vaše batole vypije šálek (240 ml) obohaceného sójového mléka, tak již získalo doporučený příjem 500 mikrogramů. Dobrými rostlinnými zdroji vápníku jsou tmavě zelená listová zelenina (kapusta, bok choy a brokolice), tofu, mandle a vápníkem obohacené rostlinné nápoje jako sójové mléko.
Co starší VeChi děti ve věku 6-18 let? Ačkoliv v batolecí skupině byl příjem železa nízký, u starších vege dětí byl vyšší a překonal i děti na běžné stravě. Nebylo nalezeno zvýšené riziko nedostatku železa u vege dětí. Vyšší příjem železa ve vege skupině mohl pomoci s kompenzací nižší vstřebatelnosti železa z rostlinných potravin. Děti v této skupině také mnohem častěji užívaly doplňky stravy. Nicméně v jiné nedávné studii 5-10letých polských dětí s dostatečným hlášeným příjmem železa mělo zhruba 8 % dětí mírný až středně závažný nedostatek hemoglobinu.
Nezávisle na stravě má asi 3 % ročních až dvouletých dětí v USA anémii z nedostatku železa, a vzhledem k jejím důsledkům u malých dětí je prevence velkou prioritou. U dospívajících a mladých dospělých žen je anémie z nedostatku železa častější, okolo 6 %, a menstruace riziko zvyšuje. Stojí za to dbát zvláštní pozornosti, abychom zahrnuli potraviny bohaté na železo do většiny pokrmů a vstřebávání ještě posílili kombinací s potravinami bohatými na vitamín C.
Co dalšího jsme se dozvěděli o starších VeChi dětech? BMI se napříč skupinami nelišilo. Šlo o zdravou partu. Vege děti byly na rostlinné stravě 4-5 let a většina veganských dětí užívala doplňky, zejména vitamín B12, což je absolutně nutné. Doufejme, že těch 12 %, které ne, dostávalo dostatečné množství v potravinách obohacených B12, stejně tak vitamín D. V čem se ale skupiny lišily, bylo to, že veganské děti měly významně nižší LDL cholesterol v porovnání s vegetariánskými i běžně se stravujícími dětmi. A vzhledem k tomu, že ateroskleróza je náš hlavní zabiják a začíná už v dětství, které dává základ stravovacím zvyklostem v dospělosti, by rostlinná strava v dětství mohla zlepšit kardiometabolické zdraví dospělých a potenciálně pomoci s prevencí obezity, která často přetrvává do dospělosti.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Melina V, Craig W, Levin S. Position of the academy of nutrition and dietetics: vegetarian diets. J Acad Nutr Diet. 2016;116(12):1970-1980.
- Baroni L, Goggi S, Battino M. Planning well-balanced vegetarian diets in infants, children, and adolescents: the vegplate junior. J Acad Nutr Diet. 2019;119(7):1067-1074.
- Karcz K, Królak-Olejnik B. Vegan or vegetarian diet and breast milk composition - a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(7):1081-1098.
- Ureta-Velasco N, Keller K, Escuder-Vieco D, et al. Human milk composition and nutritional status of omnivore human milk donors compared with vegetarian/vegan lactating mothers. Nutrients. 2023;15(8):1855.
- Farella I, Panza R, Baldassarre ME. The difficult alliance between vegan parents and pediatrician: a case report. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(17):6380.
- Lemoine A, Giabicani E, Lockhart V, Grimprel E, Tounian P. Case report of nutritional rickets in an infant following a vegan diet. Arch Pediatr. 2020;27(4):219-222.
- Kostecka M, Kostecka-Jarecka J. Knowledge on the complementary feeding of infants older than six months among mothers following vegetarian and traditional diets. Nutrients. 2021;13(11):3973.
- Johansson U, Öhlund I, Lindberg L, et al. A randomized, controlled trial of a Nordic, protein-reduced complementary diet in infants: effects on body composition, growth, biomarkers, and dietary intake at 12 and 18 months. Am J Clin Nutr. 2023;117(6):1219-1231.
- Menal-Puey S, Martínez-Biarge M, Marques-Lopes I. Developing a food exchange system for meal planning in vegan children and adolescents. Nutrients. 2018;11(1):43.
- Sutter DO, Bender N. Nutrient status and growth in vegan children. Nutr Res. 2021;91:13-25.
- Alexy U, Fischer M, Weder S, et al. Nutrient intake and status of german children and adolescents consuming vegetarian, vegan or omnivore diets: results of the vechi youth study. Nutrients. 2021;13(5):1707.
- Weder S, Hoffmann M, Becker K, Alexy U, Keller M. Energy, macronutrient intake, and anthropometrics of vegetarian, vegan, and omnivorous children (1⁻3 Years) in Germany (Vechi diet study). Nutrients. 2019;11(4):832.
- Weder S, Keller M, Fischer M, Becker K, Alexy U. Intake of micronutrients and fatty acids of vegetarian, vegan, and omnivorous children (1-3 years) in Germany (Vechi diet study). Eur J Nutr. 2022;61(3):1507-1520.
- Hrubša M, Siatka T, Nejmanová I, et al. Biological properties of vitamins of the b-complex, part 1: vitamins b1, b2, b3, and b5. Nutrients. 2022;14(3):484.
- Vanga SK, Raghavan V. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk? J Food Sci Technol. 2018;55(1):10-20.
- Desmond MA, Sobiecki JG, Jaworski M, et al. Growth, body composition, and cardiovascular and nutritional risk of 5- to 10-y-old children consuming vegetarian, vegan, or omnivore diets. Am J Clin Nutr. 2021;113(6):1565-1577.
- Gupta PM, Perrine CG, Mei Z, Scanlon KS. Iron, anemia, and iron deficiency anemia among young children in the united states. Nutrients. 2016;8(6):330.
- Weyand AC, Chaitoff A, Freed GL, Sholzberg M, Choi SW, McGann PT. Prevalence of iron deficiency and iron-deficiency anemia in us females aged 12-21 years, 2003-2020. JAMA. 2023;329(24):2191-2193.
- Desmond MA, Sobiecki J, Fewtrell M, Wells JCK. Plant-based diets for children as a means of improving adult cardiometabolic health. Nutr Rev. 2018;76(4):260-273.
Nejnovější videa
Prevence těhotenské cukrovky stravou
Nejezte plody muďoulu
Přínosy šruchy zelné v léčbě orálního lichen planus