Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nové poznatky o bylinných čajích: ibišek
Ibiškový čas zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi během hodiny od vypití.
V mém loňském srovnání množství antioxidantů v 282 nápojích získal ibiškový čaj první místo. Moje rodina proto místo zeleného čaje matcha začala pít ovocný punč s ibiškovým čajem, se kterým jste se mohli setkat v mém videoreceptu. Od té doby jsme přešli z čajových sáčků na sypané sušené květy ibišku, které namočíme a pak rozmixujeme do podoby nápoje, takže nic nevyhazujeme.
Jenže to, že má něco antioxidační schopnosti ve zkumavce, ještě neznamená, že to bude stejně účinkovat v našem těle. Možná, že se ibiškové fytoživiny ani nevstřebají. Při pokusech na hlodavcích byla biologická dostupnost prokázána, ale křečka jsem měl naposledy v dětství. Co se děje v lidském těle, jsme zjistili až nyní.
„Konzumace výluhu z ibišku (čaje) a jeho vliv na systémový antioxidační potenciál u zdravých lidských jedinců.“ Pokud dáte lidem za úkol pít deset hodin jen čistou vodu, s hladinami antioxidantů v jejich krevním řečišti se bude dít toto. Vaše antioxidanty se v průběhu dne pomalu vyčerpávají bojem se všemi těmi volnými radikály. Nakonec se zásoby antioxidantů zcela vyčerpají. Je těžké lidi přimět k desetihodinovému půstu na vodě, takže jim k té vodě přidali k jídlu něco, o čem věděli, že neovlivní hladiny antioxidantů. Dostali bílý chléb se sýrem. Takže vlastně vidíte, co se stane, když celý den jen pijete vodu a jíte chléb s goudou.
Co kdyby jim místo toho na začátku pokusu dali jeden šálek ibiškového čaje? Během hodiny vidíte krásný nárůst hladiny antioxidantů v krevním oběhu. Potom se však účinek vypaří, pokud tedy nepopíjíte ibiškový čaj celý den, nebo nejíte i něco jiného než bílý toustový chléb se sýrem.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- T. Frank, G. Netzel, D. R. Kammerer, R. Carle, A. Kler, E. Kriesl, I. Bitsch, R. Bitsch, M. Netzel. Consumption of Hibiscus sabdariffa L. Aqueous extract and its impact on systemic antioxidant potential in healthy subjects. J. Sci. Food Agric. 2012 92(10):2207 - 2218
- S. Fernández-Arroyo, M. Herranz-López, R. Beltrán-Debón, I. Borrás-Linares, E. Barrajón-Catalán, J. Joven, A. Fernández-Gutiérrez, A. Segura-Carretero, V. Micol. Bioavailability study of a polyphenol-enriched extract from Hibiscus sabdariffa in rats and associated antioxidant status. Mol Nutr Food Res 2012 56(10):1590 - 1595
- J. Suliburska, K. Kaczmarek. Herbal infusions as a source of calcium, magnesium, iron, zinc and copper in human nutrition. Int J Food Sci Nutr 2012 63(2):194 - 198
- A. Scholey, L. A. Downey, J. Ciorciari, A. Pipingas, K. Nolidin, M. Finn, M. Wines, S. Catchlove, A. Terrens, E. Barlow, L. Gordon, C. Stough. Acute neurocognitive effects of epigallocatechin gallate (EGCG). Appetite 2012 58(2):767 - 770
- M. R. Safarinejad. Urtica dioica for treatment of benign prostatic hyperplasia: A prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. J Herb Pharmacother 2005 5(4):1 - 11
- Z. Caliskaner, M. Karaayvaz, S. Ozturk. Misuse of a herb: Stinging nettle (Urtica urens) induced severe tongue oedema. Complement Ther Med 2004 12(1):57 - 58
- A. J. Cummings, M. Olsen. Mechanism of action of stinging nettles. Wilderness Environ Med 2011 22(2):136 - 139
- L. Schloms, K.-H. Storbeck, P. Swart, W. C. A. Gelderblom, A. C. Swart. The influence of Aspalathus linearis (Rooibos) and dihydrochalcones on adrenal steroidogenesis: Quantification of steroid intermediates and end products in H295R cells. J. Steroid Biochem. Mol. Biol. 2012 128(3 - 5):128 - 138
Images thanks to JLPC and Popperipopp via Wikimedia; and numberstumper and bterrycompton via flickr