Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Bakteriální vaginóza a strava
Strava s vyšším podílem rostlinných potravin může pomoci v prevenci vaginálních infekcí, což jsou jedny z nejběžnějších gynekologických problémů mladých žen.
Stejným způsobem, jako nakládané okurky, kimči a kysané zelí podporují růst prospěšných bakterií, jako je např. laktobacillus, tak to udržováním kyselého prostředí činí ženská pochva.
Normální pH pochvy je stejné, jaké má rajčatový džus. Jakmile se ale začne blížit výši pH kávy, může se vyskytnout nadměrný růst škodlivých bakterií, které způsobí bakteriální vaginózu, jež postihuje ohromujících 29 % amerických žen – to je téměř 1 z 3 žen ve Spojených státech. To ji řadí mezi nejčastější příčiny potíží v poševní oblasti mezi mladšími ženami. Postihuje desítky milionů z nich. Obvykle je diagnostikována výtěrem, kdy lékař nabere vzorek vaginálního výtoku a čichem zjišťuje, zda neucítí typický zápach rybiny.
Tradiční rizikové faktory pro bakteriální vaginózu zahrnují výplachy, které byly dány do souvislosti i s celou řadou dalších problémů. Takže bez prokazatelných výhod a značných důkazů o škodlivosti by měly být ženy vedeny k tomu, aby si výplachy samy neprováděly. Odborníci v oblasti medicíny musí jasně vysvětlit, že pochva se přirozeně čistí sama od sebe.
Nedávno byla do seznamu rizikových faktorů přidána špatná výživa. Zdá se, že je u vás bakteriální vaginóza pravděpodobnější, pokud ve vašem krevním řečišti kolují nízké dávky fytonutrientů, jako je vitamín C a betakaroten. To naznačuje nižší příjem ovoce a zeleniny.
„V posledních letech se však oblast výživy posunula vpřed, co se týče zkoumání celkové výživové hodnoty v protikladu se zkoumáním jednotlivých živin, protože je známo, že živiny nejsou spotřebovány izolovaně,“ že jednotlivci, kteří konzumují jednu zdraví prospěšnou živinu, mají také tendenci konzumovat mnoho dalších, „a že konkrétní zdroj živin může být důležitý.“
Jaká úžasná myšlenka! Takže byly vytvořeny indexy potravin bohatých na živiny, které mají umožnit lidem získat z jejich kalorického příjmu co nejvíce živin. A čím více je strava jedné ženy bohatá na živiny, tím nižší je u ní, jak se zdá, riziko bakteriální vaginózy. Jenže proč? No, domníváme se, že vysoký příjem tuků, zvláště nasycených tuků – které v této zemi pocházejí většinou z mléčných výrobků, koblih a kuřecího masa – může zvýšit vaginální pH, čímž se zvyšuje riziko bakteriální vaginózy. Takže nyní víme, že „další kroky, které jsou před námi, zahrnují sdílení těchto zjištění s gynekology, porodníky, praktickými lékaři, stejně jako zvýšení povědomí o významu optimální výživy v běžné komunitě, abychom tak zabránili infekcím genitálního traktu, omezili související choroby a udržovali reprodukční zdraví.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. Drewnowski, V. Fulgoni III. Nutrient profiling of foods: Creating a nutrient-rich food index. Nutr. Rev. 2008 66(1):23 - 39
- E. Kennedy. Food rating systems, diet quality, and health. Nutr. Rev. 2008 66(1):21 - 22
- E. H. Koumans, M. Sternberg, C. Bruce, G. McQuillan, J. Kendrick, M. Sutton, L. E. Markowitz. The prevalence of bacterial vaginosis in the United States, 2001-2004; associations with symptoms, sexual behaviors, and reproductive health. Sex Transm Dis 2007 34(11):864 - 869
- M. E. Thoma, M. A. Klebanoff, A. J. Rovner, T. R. Nansel, Y. Neggers, W. W. Andrews, J. R. Schwebke. Bacterial vaginosis is associated with variation in dietary indices. J. Nutr. 2011 141(9):1698 - 1704
- R. M. Brotman, M. A. Klebanoff, T. R. Nansel, W. W. Andrews, J. R. Schwebke, J. Zhang, K. F. Yu, J. M. Zenilman, D. O. Scharfstein. A longitudinal study of vaginal douching and bacterial vaginosis--a marginal structural modeling analysis. Am. J. Epidemiol. 2008 168(2):188 - 196
- J. L. Martino, S. H. Vermund. Vaginal Douching: Evidence for Risks or Benefits to Women's Health. Epidemiologic Reviews 2002 24(2):109 - 124
- B. H. Cottrell. Discourage Douching. MCN Am J Matern Child Nurs 2010 35(2):102-107
- N. Ahluwalia, H. Grandjean. Nutrition, an under-recognized factor in bacterial vaginosis. J. Nutr. 2007 137(9):1997 - 1998
- B. C. Tohill, C. M. Heilig, R. S. Klein, A. Rompalo, S. Cu-Uvin, E. G. Piwoz, D. J. Jamieson, A. Duerr. Nutritional biomarkers associated with gynecological conditions among US women with or at risk of HIV infection. Am J Clin Nutr 2007 85(5):1327 - 1334
Image thanks to Dr. F.C. Turner via Wikimedia