Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je rybí olej podvod?
Rada, abychom konzumovali tučné ryby nebo užívali rybí olej za účelem snížení rizika srdečního onemocnění, mrtvice nebo předčasného úmrtí, již není dále podporována bilancí dostupných vědeckých důkazů.
Jsou údajné výhody užívání rybího oleje pro prevenci a léčbu srdečních onemocnění jen povídačkami? Díky doporučením, jako je to od American Heart Association, tedy že osoby s vysokým rizikem srdečního onemocnění se mají u svého lékaře poptat na doplňky s rybím olejem, se průmysl prodávající tyto doplňky rozrostl v multimiliardové odvětví. Dnes spotřebováváme přes 100 000 tun rybího oleje každý rok.
Co však říkají nejnovější vědecké poznatky? Systematický přehled a metaanalýza zveřejněná v roce 2006 v odborném časopise Journal of the American Medical Association zkoumala výsledky všech nejlepších randomizovaných klinických studií vyhodnocujících účinky omega-3 mastných kyselin na délku života, úmrtí na srdeční příčinu, náhle úmrtí, infarkt a mrtvici. Účastníci měli za úkol buď jíst více tučných ryb, nebo užívat kapsle s rybím olejem. Co zjistili? Celkově nenalezli žádné ochranné přínosy z hlediska celkové úmrtnosti, úmrtnosti na srdeční choroby, náhlé srdeční zástavy, srdečního infarktu a mrtvice. A co u těch, kteří již prodělali srdeční infarkt a snaží se zabránit dalšímu? Ani u těch nebyl zjištěn žádný přínos. Jak se vlastně zrodila domněnka, že omega-3 jsou dobré pro zdraví srdce? Pokud se podíváte na některé starší studie, výsledky vypadaly slibně. Například slavná studie DART z 80. let zahrnující 2 000 mužů.
V této studii měli muži konzumující tučné ryby o 29 % nižší úmrtnost. Docela impozantní výsledek. Není divu, že si studie získala hodně pozornosti. Nicméně to vypadá, že lidé zapomněli na její pokračování, studii DART II. Stejná skupina výzkumníků provedla studii na ještě větším počtu mužů – 3 000. Ti z nich, kteří měli konzumovat tučné ryby, a zejména pak ti, kteří rybí olej doplňovali kapslemi, měli VYŠŠÍ riziko úmrtí na zástavu srdce.
Pokud dáte všechny tyto studie dohromady, neexistuje žádné ospravedlnění pro užívání omega-3 jako strukturované intervence v každodenní klinické praxi. Nelze ani ospravedlnit výživové pokyny doporučující větší příjem omega-3 ze stravy. Co by tedy měli lékaři říci pacientům, kteří se řídí radou American Heart Association a ptají se jich na doplňky s rybím olejem? Vzhledem k nové metaanalýze a dalším nepříznivým metaanalýzám, by úkolem nás, jakožto lékařů, mělo být zastavení užívání hojně prodávaných doplňků stravy s rybím olejem u VŠECH pacientů.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. W. Turunen, A. Jula, A. L. Suominen, S. Männistö, J. Marniemi, H. Kiviranta, P. Tiittanen, H. Karanko, L. Moilanen, M. S. Nieminen, Y. A. Kesäniemi, M. Kähönen, P. K. Verkasalo. Fish consumption, omega-3 fatty acids, and environmental contaminants in relation to low-grade inflammation and early atherosclerosis. Environ. Res. 2013 120(NA):43 - 54.
- E. J. H. Lewis. Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Cardiovascular Disease Events. JAMA 2013 309(1):27 - 27.
- M. L. Burr. Secondary prevention of CHD in UK men: The Diet and Reinfarction Trial and its sequel. Proc Nutr Soc 2007 66(1):9 - 15.
- M. L. Burr, P. A. L. Ashfield-Watt, F. D. J. Dunstan, A. M. Fehily, P. Breay, T. Ashton, P. C. Zotos, N. A. A. Haboubi, P. C. Elwood. Lack of benefit of dietary advice to men with angina: Results of a controlled trial. European journal of clinical nutrition 2003 57(2):193 - 200.
- S. M. Kwak, S.-K. Myung, Y. J. Lee, H. G. Seo. Efficacy of omega-3 fatty acid supplements (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid) in the secondary prevention of cardiovascular disease: A meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled trials. Arch. Intern. Med. 2012 172(9):686 - 694.
- F. B. Hu, J. E. Manson. Omega-3 fatty acids and secondary prevention of cardiovascular disease-is it just a fish tale? Arch. Intern. Med. 2012 172(9):694 - 696.
- M. L. Burr, A. M. Fehily, J. F. Gilbert, S. Rogers, R. M. Holliday, P. M. Sweetnam, P. C. Elwood, N. M. Deadman. Effects of changes in fat, fish, and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: Diet and reinfarction trial (DART). Lancet 1989 2(8666):757 - 761.
- P. M. Kris-Etherton, W. S. Harris, L. J. Appel. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Arterioscler. Thromb. Vasc. Biol. 2003 23(2):e20 - 30.
- E. C. Rizos, E. E. Ntzani, E. Bika, M. S. Kostapanos, M. S. Elisaf. Association between omega-3 fatty acid supplementation and risk of major cardiovascular disease events: A systematic review and meta-analysis. JAMA 2012 308(10):1024 - 1033.
- C. J. Shepherd, A. J. Jackson. Global fishmeal and fish-oil supply: Inputs, outputs and markets. J. Fish Biol. 2013 83(4):1046 - 1066.
- Smith DA. Review: omega-3 polyunsaturated fatty acid supplements do not reduce major cardiovascular events in adults. Ann Intern Med. 2012 Dec 18;157(12):JC6-5.
Images thanks to Aardvark Ethel and James Palinsad via flickr