Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Antioxidační účinky acai ve srovnání s jablky
Bobule açai jsou vychvalovány pro svůj vysoký obsah antioxidantů, ale projeví se to zvýšenou antioxidační kapacitou krve po jejich konzumaci?
V současné době je na trhu nepřeberné množství produktů s acai, od mražené dřeně pro výrobu smoothie až po lyofilizovaný prášek a potravinové doplňky. Jak se acai konzumuje tradičně? Amazonské kmeny porazí strom, sní jeho srdce a na pařez se potom vymočí, aby přilákali určitý typ brouka, který klade tyto monstrózní červy. A o pár týdnů později už máte jedno nebo dvě kila těchto pochoutek; takže si můžete udělat červí kebab. Myslím, že já raději zůstanu u svého smoothie.
I přes to, že v Amazonii se už jako potravina používají dlouho, bobule acai se staly předmětem vědeckého výzkumu až na začátku tohoto století. Před čtyřmi lety jsem se zabýval tímto výzkumem, počínaje studiemi in vitro, které ukázaly, že acai dokáže v Petriho misce zabíjet leukemické buňky, a to při takové krevní koncentraci, které by člověk mohl dosáhnout konzumací jednoho nebo dvou šálků dužiny z acai. Také došlo ke snížení růstu buněk rakoviny tlustého střeva na polovinu.
Naneštěstí další studie publikované od té doby již neprokázaly takový přínos pro tento typ rakoviny tlustého střeva, pro jiný typ rakoviny tlustého střeva, ani estrogen-receptorově negativní formu rakoviny prsu. Zdálo se, že extrakt z acai zabíjí buněčné linie estrogen-pozitivní formy rakoviny prsu, ale pro dosažení této úrovně živin z acai ve vašem prsu byste musely spořádat zhruba 400 šálků dužiny z acai.
To je problém u mnoha z těchto studií in vitro – používají koncentrace, kterých byste nikdy v krevním oběhu nemohli reálně dosáhnout. Bobule acai například mohou mít neuroprotektivní efekt, neboť blokují hromadění amyloidních vláken, která se vyskytují u Alzheimera, ale pouze při dávce, které dosáhnete po požití asi 2000 šálků najednou. Nebo mají antialergický účinek či snižují ztráty kostní hmoty, a to po pouhém… tisíci šálků denně.
Ale mluvil jsem také o klinické studii, v níž byli lidé požádáni, aby ve formě smoothie vypili méně než jeden šálek acai denně, a zdálo se, že dosahovali významného zlepšení hladiny krevního cukru, inzulínu a cholesterolu. Nebyla tam ovšem žádná kontrolní skupina a byla to malá studie, ale nikdy nebyla provedena větší studie, která by se to pokusila replikovat… Tedy až dosud.
Stejné množství acai po stejnou dobu, ale žádné významné zlepšení v hodnotách krevního cukru, inzulínu nebo cholesterolu. Cože? Proč tato studie neprokázala přínosy zjištěné v první studii? Tato studie byla financována z veřejných zdrojů, nebyly konflikty zájmů, zatímco první studie byla financována společností prodávající acai, což vždycky vede k podezření, že studie byla navržena tak, aby dosáhla požadovaného výsledku. A skutečně, účastníci oné studie nejenom dostávali smoothie s acai, ale bylo jim výslovně řečeno, aby se vyhnuli zpracovanému masu jako je slanina a párky v rohlíku. Není divu, že jejich hodnoty na konci měsíce vypadaly lépe.
V nové studii se zjistilo snížení markerů oxidativního stresu v krevním oběhu účastníků, což je ukazatelem toho, jak bohaté na antioxidanty může acai být. Milovníci potravinových doplňků rádi zmiňují, že konzumace acai může ztrojnásobit antioxidační kapacitu, ztrojnásobit antioxidační kapacitu vaší krve.
A pokud se podíváte na studii, kterou citují, ANO, po požití acai se ztrojnásobila antioxidační kapacita krve, ale ke stejnému ztrojnásobení nebo dokonce ještě lepšímu výsledku došlo po vypití obyčejného jablečného moštu, který byl použit pro kontrolu a je výrazně levnější než acai v bobulích nebo potravinových doplňcích. Byla provedena nová studie, která prokázala významné zlepšení cévních funkcí po konzumaci acai, ale bylo to větší zlepšení, než by dokázalo běžné ovoce a zelenina? To se dozvíme… příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Ulbricht C, Brigham A, Burke D, Costa D, Giese N, Iovin R, Grimes Serrano JM, Tanguay-Colucci S, Weissner W, Windsor R. An evidence-based systematic review of acai (Euterpe oleracea) by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl. 2012 Jun;9(2):128-47.
- Alqurashi RM, Galante LA, Rowland IR, Spencer JP, Commane DM. Consumption of a flavonoid-rich açai meal is associated with acute improvements in vascular function and a reduction in total oxidative status in healthy overweight men. Am J Clin Nutr. 2016 Nov;104(5):1227-1235.
- de Moura RS, Resende ÂC. Cardiovascular and Metabolic Effects of Açaí, an Amazon Plant. J Cardiovasc Pharmacol. 2016 Jul;68(1):19-26.
- Del Pozo-Insfran D, Percival SS, Talcott ST. Açai (Euterpe oleracea Mart.) polyphenolics in their glycoside and aglycone forms induce apoptosis of HL-60 leukemia cells. J Agric Food Chem. 2006 Feb 22;54(4):1222-9.
- Silva DF, Vidal FC, Santos D, Costa MC, Morgado-Díaz JA, do Desterro Soares Brandão Nascimento M, de Moura RS. Cytotoxic effects of Euterpe oleracea Mart. in malignant cell lines. BMC Complement Altern Med. 2014 May 29;14:175.
- Wong DY, Musgrave IF, Harvey BS, Smid SD. Açaí (Euterpe oleraceae Mart.) berry extract exerts neuroprotective effects against β-amyloid exposure in vitro. Neurosci Lett. 2013 Nov 27;556:221-6.
- Brito C, Stavroullakis AT, Ferreira AC, Li K, Oliveira T, Nogueira-Filho G, Prakki A. Extract of acai-berry inhibits osteoclast differentiation and activity. Arch Oral Biol. 2016 Aug;68:29-34.
- Horiguchi T, Ishiguro N, Chihara K, Ogi K, Nakashima K, Sada K, Hori-Tamura N. Inhibitory effect of açaí (Euterpe oleracea Mart.) pulp on IgE-mediated mast cell activation. J Agric Food Chem. 2011 May 25;59(10):5595-601.
- Udani JK, Singh BB, Singh VJ, Barrett ML. Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: a pilot study. Nutr J. 2011 May 12;10:45.
- Barbosa PO, Pala D, Silva CT, de Souza MO, do Amaral JF, Vieira RA, Folly GA, Volp AC, de Freitas RN. Açai (Euterpe oleracea Mart.) pulp dietary intake improves cellular antioxidant enzymes and biomarkers of serum in healthy women. Nutrition. 2016 Jun;32(6):674-80.
- Mertens-Talcott SU, Rios J, Jilma-Stohlawetz P, Pacheco-Palencia LA, Meibohm B, Talcott ST, Derendorf H. Pharmacokinetics of anthocyanins and antioxidant effects after the consumption of anthocyanin-rich acai juice and pulp (Euterpe oleracea Mart.) in human healthy volunteers. J Agric Food Chem. 2008 Sep 10;56(17):7796-802.
- Plant Intelligence Guide Volume 1
Icons created by Egorova Valentina and Mint Shirt from The Noun Project Images Rhynchophorus_palmarum and Suri_Iquitos_Peru thanks to Wikimedia, and maggot1, maggot2 and maggot3 from Reinaldo Aguilar via Flickr. Thumbnail image credit: Ministério do Desenvolvimento Social e Agrário via Flickr. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.