Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Antioxidanty na maximu
Pokud jde o antioxidanty z nezpracovaných potravin, existuje nějaké maximum, jehož překročení už není přínosné?
Tyto fytoživiny jsou úžasné, ale jak víme, že není na místě obávat se, že by naše těla mohla mít určitý limit, kolik antioxidantů dokáží přijmout najednou? Nemáme svou spotřebu ovoce a zeleniny raději v rámci dne rovnoměrně rozprostřít? Podobně jako zákon klesajících výnosů, možná i vstřebávání fytoživin klesá. Co když například vstřebáme spoustu fytoživin z prvního šálku jahod, ale pokud si dáte ještě jeden hned po něm, možná už jich nevstřebáme tolik jako z prvního. Není lepší sníst napřed jeden šálek a za pár hodin druhý?
Konečně jsme o tom získali nějaké vědecké poznatky. Je to pravda nebo lež? Lež. Zde můžete vidět vstřebávání prospěšných látek z jednoho, dvou a také čtyř šálků jahod, takže čím více si jich dáte, tím více svému tělu prospějete, žádná hranice není v dohledu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- M. M. Andreatta, S. E. Mu~noz, M. J. Lantieri, A. R. Eynard, and A. Navarro. Artificial sweetener consumption and urinary tract tumors in Cordoba, Argentina. Prev Med, 47(1):136-139, 2008.
- D. J. Brusick. A critical review of the genetic toxicity of steviol and steviol glycosides. Food Chem. Toxicol., 46 - Suppl - 7-83, 2008.
- C. R. Whitehouse, J. Boullata, and L. A. McCauley. The potential toxicity of articial sweeteners. AAOHN JOURNAL, 56(6):251, 2008.
- Roberts HJ. Overlooked aspartame-induced hypertension. South Med J. 2008 Sep;101(9):969.
Image thanks to sanchom via Flickr.