Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Antioxidanty po špetkách
Některé druhy bylinek a koření – včetně skořice, hřebíčku, meduňky, majoránky, oregana a máty – mají tolik antioxidantů, že i malá špetka nadělá spoustu dobra.
Sušený indický angrešt je možná ta nejzdravější svačinka na této planetě. Dvěstěkrát více antioxidantů než borůvky.
Tedy míra antioxidantů se udává na jednu porci; ale při stejné váze mají v průměru největší antioxidační sílu sušené bylinky a koření. Například bylinky a koření mohou mít až desetkrát větší antioxidační sílu než ořechy a semínka. Jenže je lehké sníst několik desítek gramů ořechů. Ovšem sníst 30 gramů muškátového oříšku tak snadné není. Dobře, ale některé bylinky a koření mají tak úžasnou sílu, že i špetka může hodně prospět. Zde je antioxidační síla misky špaget s omáčkou marinara. Řekněme, že jsou to celozrnné špagety. A ještě přidejte pár růžiček brokolice vařené v páře, a hned máte jídlo s pěknými 142 antioxidačními jednotkami. Ale posypte to jednou lžičkou sušeného oregana a antioxidační sílu tohoto jídla téměř zdvojnásobníte. Zde je miska ovesných vloček. Zde je miska ovesných vloček posypaná jen polovinou lžičky skořice, a výživová hodnota se dramaticky zvýšila.
Takže kdykoli něco jím, vždycky se snažím vymýšlet způsoby, jak mohu na závěr přidat něco na zvýšení nutriční hodnoty. Mohu přihodit něco zeleného nebo trochu fazolí? Mohu to posypat bylinkami nebo kořením? Ale které jsou nejsilnější? Zde je čajová lžička oregana, jedné z nejlepších bylinek. A skořice. Obojí ale porazí majoránka patřící do rodu oregano – ale je o více než 50 % silnější než oregano (neboli dobromysl). Takže pokud to místo oreganem posypete majoránkou, dostanete se až sem. Dále: nové koření. Pak sušená meduňka, ze které lze uvařit moc dobrý čaj. Pěstoval jsem ji na zahradě. A když už mluvíme o čaji: sušená máta peprná. Zkuste nasypat sušenou mátu na saláty, foccaciu, tabbouleh, a také dobře chutná v indických pokrmech. Vždy je dobré mít nějakou po ruce.
A konečně, vůdce celé bandy: hřebíček! Tady máte ty zdánlivě nezajímavé ovesné vločky s poloviční lžičkou skořice a špetkou hřebíčku. Za pár minut si můžete v mikrovlnné troubě upéct sladký brambor, rozmačkat s troškou skořice a hřebíčku, aby to chutnalo jako dýňový koláč, a máte levné a jednoduché jídlo, s více antioxidanty než snědí někteří lidé za celý den! Například Egg McMuffin na snídani, Big Mac na oběd, pak 200 gramů steaku k večeři, a to i když ho posypete několika snítkami petrželky.
Naše sladké brambory a la „dýňový koláč“ mohou mít skoro stejnou antioxidační sílu jako týden na standardní americké stravě, a to v jedné zdravé svačince.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bøhn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan 22; 9:3.
- USDA. National Nutrient Database for Standard Reference, Release 23 (2010).
Images thanks to BrokenSphere, Luc Viatour, Henna, Miansari66, Rillke, Jorge Barrios, NCI, and Evan-Amos via Wikimedia Commons; HatM and Javier Lastras via flickr, and istockphoto. Images have been modified.