Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Antizánětlivé antioxidanty
Když lidé jedí stejné množství ovoce a zeleniny, z hlediska snížení hladin C-reaktivního proteinu (ukazatel zánětu) si povedou lépe ti, kteří si vybírají druhy s vyšším obsahem antioxidantů.
Máme se opravdu maximálně snažit vybírat si potraviny s vyšším obsahem antioxidantů? Nestačilo by prostě jíst hodně ovoce a zeleniny? Záleží opravdu na tom, které druhy jíme?
Ano. Podívejte se na tuto novou studii. Vzali dva tucty lidí; dali jim buď vysoce antioxidační, nebo nízce antioxidační dietu. A takto to dopadlo. Po celou dobu jedli stejné množství ovoce a zeleniny – stejné množství vlákniny atd. Takže zatímco na vysoce antioxidační stravě jedli bobuloviny a citrusy, na nízce antioxidační stravě se museli spokojit se slabšími druhy – jako třeba salát a banány. Ale stejné množství.
S úrovní zánětu v jejich tělech se stalo toto. Lidem, kteří přešli ze své pravidelné stravy na stravu s nižším množstvím antioxidantů, hladina C-reaktivního proteinu v těle vzrostla o 40 %, zatímco lidem, kteří přešli na stravu s vysokým obsahem antioxidantů, hladina CRP poklesla, i když obě skupiny jedly každý den stejný počet porcí ovoce a zeleniny. Záleží tedy i na kvalitě, nejen na kvantitě.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to kimubert / Flickr