Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Boj proti zánětu v kostce
Ekvivalent konzumace jediné poloviny jádra vlašského ořechu denně zjevně dokáže snížit riziko úmrtí na onemocnění související se zánětem o polovinu. Ryby naopak žádné ochranné účinky neprokázaly. Právě proto mohou mít lidé na vegetariánské stravě nižší množství zánětu v těle a nižší riziko chronických onemocnění.
Mají skutečně všechny ty protizánětlivé rostlinné potraviny nějaký dopad na úmrtnost na zánětlivá onemocnění?
Nedávno provedená australská studie informovala o výsledcích sledování 2 500 starších dospělých a jejich stravování; výzkum probíhal 15 let. Během trvání studie zemřelo 200 účastníků na zánětlivá onemocnění. Vědci se snažili vypočítat, co konkrétního v jídelníčku přeživších účastníků nejvíce pomohlo. Byly to ořechy.
Polovina vlašského ořechu denně snížila riziko úmrtí na zánětlivé onemocnění asi o polovinu. Ve studii „zvýšení spotřeby ořechů už o 1,4 gramů denně“ (to je asi polovina váhy jednocentové mince) „bylo spojeno se snížením rizika úmrtí na chronická onemocnění související se zánětem o 49 %.“ To je asi jako jedna mandle denně. Zdá se, že konzumace ryb nepomohla. „Naše data naznačují ochrannou roli konzumace ořechů, ale ne ryb, proti úmrtí na zánětlivá onemocnění.“ To může pomoci vysvětlit, proč většina dosud provedených studií na vegetariánech a veganech prokázala, že mají v tělech výrazně menší zánět než lidé konzumující i maso.
Dosud bylo provedeno dvanáct takových studií. Ve čtyřech nebyl prokázán žádný rozdíl, v osmi byly prokázány nižší ukazatelé zánětu u vegetariánsky se stravujících lidí. Zde je nejnovější z nich. Vegetariánská strava byla spojena s nižšími úrovněmi zánětu, nižšími hladinami C-reaktivního proteinu, což je v souladu s „výzkumem ukazujícím, že vegetariáni mají nižší riziko srdečného onemocnění a zlepšený antioxidační a protizánětlivý status…“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Gopinath B, Buyken AE, Flood VM, Empson M, Rochtchina E, Mitchell P. Consumption of polyunsaturated fatty acids, fish, and nuts and risk of inflammatory disease mortality. Am J Clin Nutr. 2011 May; 93(5):1073-9.
- Watzl B. Anti-inflammatory effects of plant-based foods and of their constituents. Int J Vitam Nutr Res. 2008 Dec; 78(6):293-8.
- Paalani M, Lee JW, Haddad E, Tonstad S. Determinants of inflammatory markers in a bi-ethnic population. Ethn Dis. 2011 Spring; 21(2):142-9.
- Cundiff DK, Agutter PS, Malone PC, Pezzullo JC. Diet as prophylaxis and treatment for venous thromboembolism? Theor Biol Med Model. 2010 Aug 11; 7:31.
Image thanks to Renée S / flickr