Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
BRCA geny rakoviny prsu a sója
Jedním z důvodů, proč je konzumace sóji spojená s větší šancí na přežití a nižší mírou návratnosti u pacientů s rakovinou prsu může být to, že fytoživiny obsažené v sóji zřejmě zvyšují expresi BRCA genů potlačujících růst nádoru.
Proč lidé, kteří jedí luštěniny – fazole, cizrnu, půlený hrách a čočku – žijí déle? Muži a ženy, kteří jedí luštěniny, mají tendenci mít nižší hmotnost, štíhlejší pas, nižší hladinu cukru v krvi, nižší hladinu cholesterolu, nižší hladiny triglyceridů, lepší funkci ledvin, nižší krevní tlak, a tak není žádným překvapením, že mohou žít déle. Ale zajímavé je, že příjem luštěnin měl lepší ochranný efekt proti úmrtnosti u žen než u mužů. Vědci soudí, že to může být proto, že v této populaci je rakovina hlavní příčinou úmrtí u žen, zejména rakovina prsu. A víme, že z pacientek, které přežily rakovinu prsu, ty, které jedly sójové produkty, měly například významně nižší pravděpodobnost recidivy rakoviny. Užívání sójových potravin se jeví jako ochrana proti recidivě rakoviny.
V tomto přehledu z roku 2012 byly posouzeny tři prospektivní studie na lidech, které byly do té doby provedeny, a bylo zjištěno, že ženy, které jedly nejvíce sóji, měly o 29 % nižší riziko úmrtí na rakovinu prsu a o 36 % nižší riziko recidivy rakoviny. A od té doby byla publikována čtvrtá studie, která ukázala totéž. Příjem potravin s obsahem sóji je spojen s vyšší mírou přežití a nižší recidivou u pacientek s rakovinou prsu. Při průměrném příjmu sójových fytonutrientů nad 17 mg denně, což odpovídá množství obsaženém v jediném šálku sójového mléka, může být možné snížit úmrtnost na rakovinu prsu až o 38 %.
Zde je křivka přežití po dobu 5 let. Fialová čára představuje míru přežití žen, které nejvíce konzumovaly sóju. Jak vidíte, po dvou letech všechny ty, které přežily rakovinu prsu a jedly hodně sóji, byly stále naživu, ale čtvrtina až třetina žen, které jedly sóju jen minimálně, byla po smrti. A po pěti letech bylo 90 % milovnic tofu stále naživu a v dokonalé pohodě, zatímco polovina těch, které tofu nesnášely, byla dokonale mrtvá. A podobný vztah uvidíte, když se podíváte na míru přežití rakoviny prsu a příjem sójových bílkovin, na rozdíl od příjmu fytonutrientů.
Jak to, že sója tak dramaticky snižuje riziko rakoviny a zvyšuje šanci na přežití? Sója může ve skutečnosti pomoci vrátit zpět geny BRCA. BRCA je takzvaný gestační gen, onkosupresor. To znamená gen pro potlačování rakoviny, který je odpovědný za opravu DNA. Mutace v tomto genu mohou způsobit vzácnou formu dědičného karcinomu prsu, který zpopularizovala Angelina Jolie svým veřejným rozhodnutím podstoupit preventivní dvojitou mastektomii.
Pouze asi 5 % rakoviny prsu však vypukne v rodinách. Takže 95 % obětí rakoviny prsu má plně funkční BRCA geny. Pokud jsou však jejich mechanismy oprav DNA neporušené, jak to, že se rakovina prsu zformovala, rostla a rozšířila? Nádory to dělají tak, že potlačí expresi genu za pomoci procesu, který se nazývá metylace. Gen je v pořádku, ale rakovina najde způsob, jak ho vypnout, nebo alespoň ztlumit, což potenciálně usnadňuje metastatické šíření nádoru.
A tady může přijít ke slovu sója. Možná, že důvod, proč je příjem sóji spojen se zvýšenou šancí na přežití a sníženou recidivou rakoviny, je ten, že fytonutrienty ze sóji vracejí zpět do normálu ochranu vašich BRCA, tím, že odstraní metylovou „svěrací kazajku“, kterou se na ně nádor snaží umístit.
Vědci se tedy rozhodli to otestovat. Jedná se o tři různé typy rakoviny prsu, speciálně obarvené, takže exprese genů BRCA se ukazuje jako hnědá. Takže takhle bude vypadat úplně opravená DNA, doufejme, že by tak vypadaly normální buňky prsu. Spousta hnědé, spousta exprese BRCA, ale místo toho máme sloupec 2, kde už propukla rakovinu prsu.
Pokud přidáte do rakoviny sójové fytonutrienty, BRCA se opravdu vrátí zpět, zdá se, že se opravy DNA začínají znovu zálohovat. Ačkoli tohle proběhlo při hodně velké dávce, která odpovídala asi šálku sójových bobů.
Výsledky naznačují, že léčba sójovými fytonutrienty může přeměnit hypermetylaci DNA a obnovit expresi nádorově supresorových genů BRCA1 a BRCA2. Může pomoci také s jinými geny rakoviny prsu. Ženy se zvýšeným genetickým rizikem rakoviny prsu mohou mít z vysokého příjmu sóji zvlášť velký užitek.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- W.-C. Chang, M. L. Wahlqvist, H.-Y. Chang, C.-C. Hsu, M.-S. Lee, W.-S. Wang, C. A. Hsiung. A bean-free diet increases the risk of all-cause mortality among Taiwanese women: The role of the metabolic syndrome. Public Health Nutr. 2012 15(4):663 - 672.
- S. J. Nechuta, B. J. Caan, W. Y. Chen, W. Lu, Z. Chen, M. L. Kwan, S. W. Flatt, Y. Zheng, W. Zheng, J. P. Pierce, X. O. Shu. Soy food intake after diagnosis of breast cancer and survival: An in-depth analysis of combined evidence from cohort studies of US and Chinese women. Am. J. Clin. Nutr. 2012 96(1):123 - 132.
- Y.-F. Zhang, H.-B. Kang, B.-L. Li, R.-M. Zhang. Positive effects of soy isoflavone food on survival of breast cancer patients in China. Asian Pac. J. Cancer Prev. 2012 13(2):479 - 482.
- M. Zanovec, C. E. O'Neil, T. A. Nicklas. Comparison of Nutrient Density and Nutrient-to-Cost between Cooked and Canned Beans. Food Nutr Sci. 2011 2(2):66-73.
- S. M. Krebs-Smith, P. M. Guenther, A. F. Subar, S. I. Kirkpatrick, K. W. Dodd. Americans do not meet federal dietary recommendations. J. Nutr. 2010 140(10):1832 - 1838.
- I. Darmadi-Blackberry, M. L. Wahlqvist, A. Kouris-Blazos, B. Steen, W. Lukito, Y. Horie, K. Horie. Legumes: The most important dietary predictor of survival in older people of different ethnicities. Asia Pac J Clin Nutr. 2004 13(2):217 - 220.
- D. M. Winham, A. M. Hutchins. Perceptions of flatulence from bean consumption among adults in 3 feeding studies. Nutr J. 2011 10:128.
- H. M. Spiro. Fat, foreboding, and flatulence. Ann. Intern. Med. 1999 130(4 Pt 1):320 - 322.
- R. S. Sandler, N. L. Zorich, T. G. Filloon, H. B. Wiseman, D. J. Lietz, M. H. Brock, M. G. Royer, R. K. Miday. Gastrointestinal symptoms in 3181 volunteers ingesting snack foods containing olestra or triglycerides. A 6-week randomized, placebo-controlled trial. Ann Intern Med. 1999 130(4 Pt 1):253-261.
- S. E. Fleming, A. U. O'Donnell, J. A. Perman. Influence of frequent and long-term bean consumption on colonic function and fermentation. Am. J. Clin. Nutr. 1985 41(5):909 - 918.
- N. Desrochers, P. M. Brauer. Legume promotion in counselling: an e-mail survey of dietitians. Can J Diet Pract Res. 62(4):193-198.
- R. Bosviel, E. Dumollard, P. Déchelotte, Y. J. Bignon, D. Bernard-Gallon. Can soy phytoestrogens decrease DNA methylation in BRCA1 and BRCA2 oncosuppressor genes in breast cancer? OMICS. 16(5):235-244.
- A. H Wu, D. V. Spicer, M. C. Pike. Soy isoflavones for breast cancer risk reduction. Cancer Prev Res. 2012 5(7):984-985.
- P. Magee, I. Rowland. Soy products in the management of breast cancer. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012 15(6):586-591.
- H. B. Kang, Y. F. Zhang, J. D. Yang, K. L. Lu. Study on soy isoflavone consumption and risk of breast cancer and survival. Asian Pac J Cancer Prev. 2012 13(3):995-998.
- R. Swann, K. A. Perkins, L. S. Velentzis, C. Ciria, S. J. Dutton, A. A. Mulligan, J. V. Woodside, M. M. Cantwell, A. J. Leathem, C. E. Robertson, M. V. Dwek. The DietCompLyf study: a prospective cohort study of breast cancer survival and phytoestrogen consumption. Maturitas. 2013 75(3):232-240.
- S. N. Vasilatos, G. Broadwater, W. T. Barry, J. C. Jr Baker, S. Lem, E. C. Dietze, G. R. Bean, A. D. Bryson, P. G. Pilie, V. Goldenberg, D. Skaar, C. Paisie, A. Torres-Hernandez, T. L. Grant, L. G. Wilke, C. Ibarra-Drendall, J. H. Ostrander, N. C. D'Amato, C. Zalles, R. Jirtle, V. M. Weaver, V. L. Seewaldt. CpG island tumor suppressor promoter methylation in non-BRCA-associated early mammary carcinogenesis. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 18(3):901-914.
- A. Bal, S. Verma, K. Joshi, A. Singla, R. Thakur, S. Arora, G. Singh. BRCA1-methylated sporadic breast cancers are BRCA-like in showing a basal phenotype and absence of ER expression. Virchows Arch. 2012 461(3):305-312.
- M. A. Arnold, M. Goggins. BRCA2 and predisposition to pancreatic and other cancers. Expert Rev Mol Med. 2001 2001:1-10.
Images thanks to The Big Lunch, IITA Image Library, and Gage Skidmore via flickr; and United States National Institutes of Health