Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Brusinky vs. rakovina
Farmaceutické společnosti a výrobci doplňků stravy čeká úkol – izolovat sloučeniny z brusinek, které potlačují růst rakovinných buněk.
Kromě potlačení růstu rakoviny jater in vitro, opakovaně se prokázalo, že podobné účinky mají brusinky i na rakovinu prsu, tlustého střeva, nádorů mozku, úst a vaječníků u lidí. Zde je poslední výzkum růstu buněk rakoviny prostaty.
Spojené státy mají nejvyšší míru rakoviny prostaty na světě, tak otestujme původní americké ovoce. Výzkumníci začali s asi 50 000 buňkami humánní rakoviny prostaty v Petriho misce a pokud neděláte nic, během jednoho dne jste skoro na 100 000, pak na 200 000 a pak téměř na 400 000 během 72 hodin. Ale pokud přidáte pouhou špetku brusinek, anebo dvě špetky, uvidíte, že ten exponenciální růst rakoviny blokují. Důvod, proč testovali tak malé koncentrace, je to, že do krevního řečiště absorbujeme jen malou část z brusinkových fytonutrientů, které sníme.
Nicméně brusinky jsou levné. Pokud na tom farmaceutické společnosti a výrobci potravinových doplňků chtějí vydělat, potřebují najít účinnou látku brusinek. Zde jsou některé z různých fytonutrientů v brusinkách, a tak byly otestovány různé frakce oproti různým typům rakoviny, aby našli tu kouzelnou látku. Ano, antokyanové fytonutrienty inhibují proliferaci buněk rakoviny tlustého střeva asi o 15 %, zhruba stejně jako protokyanidiny, ale to je nic v porovnání s celkovým brusinkovým výtažkem z celého plodu. Zdá se, že existují „aditivní nebo synergické antiproliferační účinky“ vyplývající z kombinace (různých komponent) ve srovnání s jednotlivými vyčištěnými fytochemikáliemi.“ Takže je vždy lepší jíst celé ovoce.
Ale jak to udělat s brusinkami? Přestože 5 % brusinek se prodává čerstvých, většina se sní ve formě zpracovaných produktů. Abyste získali stejné množství antokyanových fytonutrientů jako v šálku čerstvých či mražených brusinek, museli byste vypít 16 šálků šťávy, sníst 7 šálků sušených brusinek, nebo 26 konzerv brusinkové omáčky. Problém je v tom, že syrové brusinky jsou tak trpké, že lidé často preferují sušené. V průzkumu chutí spotřebitelé říkali, že by jim nevadilo jíst každý den slazené brusinky, zatímco syrové brusinky možná stěží jednou za rok. Problém je, že sušené brusinky bývají přislazené. Syrové brusinky neovlivňují hladinu cukru v krvi, ale sladké sušené brusinky ano, dokonce i ty s nízkým obsahem cukru.
A co brusinkový džus, nebo můžeme říct „štáva“? Brusinkový koktejl je jen asi ze čtvrtiny z brusinek. Rubínově červené fytonutrienty v brusinkách a čistá brusinková šťáva jsou silné antioxidanty, které během několika hodin od spotřeby zvyšují antioxidační kapacitu naší krve. Ale kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy působí jako prooxidant, i když přidáte vitamín C, tak jako to udělali tady, a některé výhody brusinek se tím vyruší. Takže, jak získat pozitiva bez negativ? Podívejte se na mé video o růžovém džusu, kde nabízím recept na brusinkový koktejl z celých bobulek bez přidání jakéhokoliv cukru.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- M. H. Grace, A. R. Massey, F. Mbeunkui, G. G. Yousef, M. A. Lila. Comparison of health-relevant flavonoids in commonly consumed cranberry products. J. Food Sci. 2012 77(8):H176 - 183
- T. Wilson, J. L. Luebke, E. F. Morcomb, E. J. Carrell, M. C. Leveranz, L. Kobs, T. P. Schmidt, P. J. Limburg, N. Vorsa, A. P. Singh. Glycemic responses to sweetened dried and raw cranberries in humans with type 2 diabetes. J. Food Sci. 2010 75(8):H218 - 223
- J. A. Vinson, P. Bose, J. Proch, H. A. Kharrat, N. Samman. Cranberries and cranberry products: Powerful in vitro, ex vivo, and in vivo sources of antioxidants. J. Agric. Food. Chem. 2008 56(14):5884 - 5891
- J. Sun, Y.-F. Chu, X. Wu, R. H. Liu. Antioxidant and antiproliferative activities of common fruits. J. Agric. Food. Chem. 2002 50(25):7449 - 7454
- C. C. Neto. Cranberries: Ripe for more cancer research? J. Sci. Food Agric. 2011 91(13):2303 - 2307
- B. Déziel, J. MacPhee, K. Patel, A. Catalli, M. Kulka, C. Neto, K. Gottschall-Pass, R. Hurta. American cranberry (Vaccinium macrocarpon) extract affects human prostate cancer cell growth via cell cycle arrest by modulating expression of cell cycle regulators. Food Funct 2012 3(5):556 - 564
- N. P. Seeram, L. S. Adams, M. L. Hardy, D. Heber. Total cranberry extract versus its phytochemical constituents: Antiproliferative and synergistic effects against human tumor cell lines. J. Agric. Food. Chem. 2004 52(9):2512 - 2517
- . Cassidy, É. J. O'Reilly, C. Kay, L. Sampson, M. Franz, J. P. Forman, G. Curhan, E. B. Rimm. Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults. Am. J. Clin. Nutr. 2011 93(2):338 - 347
- K. Kitdamrongsont, P. Pothavorn, S. Swangpol, S. Wongniam, K. Atawongsa, J. Svasti, J. Somana. Anthocyanin composition of wild bananas in Thailand. J. Agric. Food. Chem. 2008 56(22):10853 - 10857
- I. D. Podmore, H. R. Griffiths, K. E. Herbert, N. Mistry, P. Mistry, J. Lunec. Vitamin C exhibits pro-oxidant properties. Nature 1998 392(6676):559
- M. V. Eberhardt, C. Y. Lee, R. H. Liu. Antioxidant activity of fresh apples. Nature 2000 405(6789):903 - 904
Image thanks to Shaw Girl via flickr