Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Čaj a funkčnost tepen
Přidáním mléka do čaje můžeme zablokovat jeho příznivé účinky. To by mohlo vysvětlit, proč jsou lidé pijící zelený čaj chráněni lépe než konzumenti černého čaje.
Zdá se, že náš endotel, vnitřní výstelka našich krevních cév, která řídí funkci každé tepny v našem těle, hraje rozhodující roli v řadě lidských poruch, včetně onemocnění periferních cév, mrtvice, srdečních onemocnění, diabetu, selhání ledvin, rakoviny a krevních sraženin.
Endotelové buňky naneštěstí žijí jen asi 30 let a jejich nahrazení se také nezdá být funkční. Takže jak se muži a ženy přiblíží věku 40 a 50 let, dochází k postupnému poklesu funkce endotelu. Ve věku 50 nebo 60 let již kvůli tomuto postupnému poklesu funkce endotelu dále nemůžeme tolerovat takové zatížení rizikovými faktory, které jsme kdysi byli schopni tolerovat – jako teenageři.
Toto jsme si tedy aspoň mysleli. Existují ale stále více dat, která naznačují, že věk není neměnný rizikový faktor. Například v čínské populační studii postupný pokles neviděli. Starší Číňané ve svých 60 letech měli arteriální funkci mladých dvacetiletých lidí. Tyto údaje naznačují, že progresivní endoteliální dysfunkce není nevyhnutelným důsledkem stárnutí, ale může souviset s dlouhodobým vlivem působení faktorů životního prostředí, převládajících spíše v západních zemích než v Číně. Co by to mohlo být?
Tradiční čínská strava obsahuje zelený čaj, u kterého se prokázal příznivý účinek na funkci endotelu do 30 minut od konzumace, trvající asi dvě hodiny. Nebylo to kofeinem, který sám žádný účinek neměl. Vědci se domnívají, že se to děje díky flavonoidním fytonutrientům v čajových listech. Zdá se, že černý čaj funguje stejně dobře jako zelený čaj, ale proč je potom zelený čaj spojen s nižším rizikem srdeční choroby, a černý čaj ne?
Ve dvou britských studiích byla konzumace čaje ve skutečnosti spojena se zvýšeným rizikem onemocnění koronární tepny. Možná je to proto, že Britové svůj čaj pijí s mlékem, zatímco zelený čaj se obvykle pije přímo. Kdyby tak existovala země, kde by se pil černý čaj, ale bez mléka. A také, že existuje. Je to Nizozemsko. V těchto studiích byl černý čaj spojen se stejným poklesem rizika jako ve studii o zeleném čaji, takže možná je to tím mlékem. Ale to nevíme jistě, dokud to neotestujeme.
Zjistilo se, že přidání mléka do černého čaje zcela zabraňuje biologické aktivitě čaje z hlediska zlepšení funkce endotelu. Takto by se to tedy dalo vysvětlit. Zdá se, že viníkem je kasein, mléčná bílkovina, i když se nedávno zjistilo, že sójový protein má na tyto nutrienty stejný vazebný účinek.
Evropská kardiologická společnost vydala tiskové prohlášení o studii, která ukazuje na ochranný účinek čaje, jenž byl zcela zničen přidáním mléka, a doporučila spotřebitelům, aby zvážili jeho omezení. Spotřebitelé mléka se nenechali zmást: „Dokud se ohlášené výsledky nepotvrdí u vypovídajícího počtu lidí, kteří svůj čaj pijí mimo laboratorních podmínek, budeme do toho našeho i nadále přidávat mléko.“
Vědci na toto zpochybnění, že jejich studie nebyla dost velká, zareagovali. Vybrali 16 lidí a výsledky byly velmi významné. U těchto 16 lidí přidání mléka k čaji nejen že redukovalo jeho účinky, ale úplně je otupilo. A, ano, zdůvodnění, proč pití čaje probíhalo v laboratoři? Bylo to z toho důvodu, že prováděli vědecký experiment. To jako měli odvléci své vědecké přístroje do Starbucks, nebo tak něco?
Ve shodě s lékaři i spotřebitelé čaje s mlékem tvrdili, že stejně jako bychom nepředepsali nový lék pacientům, pokud by byl studován pouze v jedné malé studii, vynechání mléka by se lidem, kteří pijí čaj, nemělo doporučovat. Očividně zapomněli, že důvod, proč nepředepisujeme léky, pokud zde není dostatek důvodů pro jejich nasazení, je, že léky mohou zabít; takže výhody musí převáží rizika. Jaké je ale riziko příležitostného vynechání mléka?
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- P Rajendran, T Rengarajan, J Thangavel, Y Nishigaki, D Sakthisekaran, G Sethi, I Nishigaki. The vascular endothelium and human diseases. Int J Biol Sci. 2013 Nov 9;9(10):1057-69.
- K S Woo, J A McCrohon, P Chook, M R Adams, J T Robinson, R J McCredie, C W Lam, J Z Feng, D S Celermajer. Chinese adults are less susceptible than whites to age-related endothelial dysfunction. J Am Coll Cardiol. 1997 Jul;30(1):113-8.
- E von Elm, G Antes. Tea without milk: lifestyle advice based on a small lab study. Eur Heart J. 2007 Jun;28(11):1398; author reply 1398-9.
- N Alexopoulos, C Vlachopoulos, K Aznaouridis, K Baou, C Vasiliadou, P Pietri, P Xaplanteris, E Stefanadi, C Stefanadis. The acute effect of green tea consumption on endothelial function in healthy individuals. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2008 Jun;15(3):300-5.
- S Antpolis. Milk eliminates cardiovascular health benefits of tea.
- N Jochmann, M Lorenz, A von Krosigk, P Martus, V Böhm, G Baumann, K Stangl, V Stangl. The efficacy of black tea in ameliorating endothelial function is equivalent to that of green tea. Br J Nutr. 2008 Apr;99(4):863-8.
- Z M Wang, B Zhou, Y S Wang, Q Y Gong, Q M Wang, J J Yan, W Gao, L S Wang. Black and green tea consumption and the risk of coronary artery disease: a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2011 Mar;93(3):506-15.
- S Egert, J Tereszczuk, S Wein, M J Müller, J Frank, G Rimbach, S Wolffram. Simultaneous ingestion of dietary proteins reduces the bioavailability of galloylated catechins from green tea in humans. Eur J Nutr. 2013 Feb;52(1):281-8.
- M Lorenz, N Jochmann, A von Krosigk, P Martus, G Baumann, K Stangl, V Stangl. Addition of milk prevents vascular protective effects of tea. Eur Heart J. 2007 Jan;28(2):219-23.
- R A Vogel. Brachial artery ultrasound: a noninvasive tool in the assessment of triglyceride-rich lipoproteins. Clin Cardiol. 1999 Jun;22(6 Suppl):II34-9.
- V R Prabhakar, N Venkatesan. Milk casein and its benefits on cardiovascular risk. Eur Heart J. 2007 Jun;28(11):1397; author reply 1397-8.
Images thanks to Sergey Peterman via 123rf.