Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Celá řepa vs. řepná šťáva pro zlepšení sportovního výkonu
Co nám říkají nejnovější vědecké poznatky o schopnosti zeleniny bohaté na dusičnany posilovat sportovní výkon?
Náš pohled na nitráty, koncentrované v zelené listové zelenině a řepě, prodělal před několika lety zásadní proměnu – od inertních sloučenin k látkám s hlubokým vlivem na organela produkující energii, která se nacházejí ve všech našich buňkách, neboť během fyzické zátěže snižují spotřebu kyslíku, což znamená, že můžeme dosáhnout stejného výkonu s menším množstvím kyslíku.
Takže malá sklenka řepné šťávy umožní potápěčům bez kyslíkového přístroje zadržet dech po více než čtyři minuty. Tedy asi o půl minuty déle. A u jiných sportovců zlepšení svalové účinnosti umožňuje cvičit s vyšším výkonem nebo rychlostí běhu při stejném objemu dechu.
Tímto objevem jsem se zabýval v bezprecedentní sedmnáctidílné videosérii; myslím, že to byla ta nejdelší, jakou jsem kdy udělal. Bylo to tak fascinující. Ale to bylo v roce 2012. Co se stalo od té doby? Mnoho sportovců, ať už elitních nebo amatérských, začalo před závody popíjet řepnou šťávu. Ale co na to říkají nejnovější vědecké poznatky?
Většina studií byla provedena u mužů. Ukazuje se, že to funguje i na ženy, dokonce i na ženy Afroameričanky, které demografický výzkum ještě více zanedbává. Stejný výkon při zátěži s výrazně menší spotřebou kyslíku po vypití šťávy z řepy. Ale zapomeňte na řepnou šťávu. Co řepa vcelku? Levnější, zdravější, najdete ji v každém obchodě se zeleninou, ale zatím nebyly provedeny žádné studie zabývající se řepou vcelku, tedy až dosud.
Konzumace celé červené řepy zlepšovala okamžitý běžecký výkon. Fyzicky zdatným mužům a ženám podali jeden a půl šálku pečené řepy, což je množství odpovídající jedné konzervě řepy 75 minut před zahájením závodu na 5 kilometrů. Začali stejně, ale během posledních šestnácti set metrů závodu skupina, která dostala řepu, předběhla skupinu na placebu, kde běžci místo ní dostali nějaké bobuloviny. Ačkoliv běželi rychleji, jejich srdeční frekvence se nezvýšila. Pokud něco, řepná skupina hlásila méně námahy. Rychlejší čas s menší námahou? Ne nadarmo se říká, že řepa je dobrá na sílu.
Ale jestliže jsou nitráty tak prospěšné, proč je neužívat v pilulkách jako nitrátové doplňky, s názvem například jako „pekelný oheň“. I když mohou fungovat, jejich dlouhodobá bezpečnost je sporná. Nitráty z jiného zdroje, než je zelenina, mohou mít na zdraví škodlivé účinky. Takže pokud chceme zlepšit svůj výkon, měli bychom skutečně ideálně získávat nitráty z celé zeleniny. Průmysl to ví, nicméně místo toho doporučuje paletu doplňků stimulujících produkci oxidu dusnatého. Existuje však jen málo nebo žádné důkazy o zlepšení výkonu po podávání přípravků s těmito tzv. NO doplňky. Prokázaný vliv má zelenina. Jenže kolik mohou firmy vydělat na prodeji řepy? A tak co takhle dát si novinku – chléb obohacený o řepu?
Snažili jsme se přimět lidi, aby jedli ovoce a zeleninu, a kam jsme se dostali? Hodně lidí jí bílý chléb. Tak proč jim nedat červený chléb? A skutečně to fungovalo. Červený řepný chléb snižuje krevní tlak, zlepšuje schopnost tepen se uvolnit a přirozeně dilatovat. Chléb tedy může být účinným prostředkem, jak zvýšit spotřebu zeleniny bez významných dietních změn. Jen aby lidé nemuseli kvůli zlepšení svého zdraví měnit svůj jídelníček…
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A M Jones. Influence of dietary nitrate on the physiological determinants of exercise performance: a critical review. Appl Physiol Nutr Metab. 2014 Sep;39(9):1019-28.
- W T Clements, S R Lee, R J Bloomer. Nitrate ingestion: a review of the health and physical performance effects. Nutrients. 2014 Nov 18;6(11):5224-64.
- F Wang, S Dai, M Wang, H Morrison. Erectile dysfunction and fruit/vegetable consumption among diabetic Canadian men. Urology. 2013 Dec;82(6):1330-5.
- F J Larsen, T A Schiffer, S Borniquel, K Sahlin, B Ekblom, J O Lundberg, E Weitzberg. Dietary inorganic nitrate improves mitochondrial efficiency in humans. Cell Metab. 2011 Feb 2;13(2):149-59.
- M Murphy, K Eliot, R M Heuertz, E Weiss. Whole beetroot consumption acutely improves running performance. J Acad Nutr Diet. 2012 Apr;112(4):548-52.
- D A Hobbs, M G Goulding, A Nguyen, T Malaver, C F Walker, T W George, L Methven, J A Lovegrove. Acute ingestion of beetroot bread increases endothelium-independent vasodilation and lowers diastolic blood pressure in healthy men: a randomized controlled trial. J Nutr. 2013 Sep;143(9):1399-405.
- D A Hobbs, N Kaffa, T W George, L Methven, J A Lovegrove. Blood pressure-lowering effects of beetroot juice and novel beetroot-enriched bread products in normotensive male subjects. Br J Nutr. 2012 Dec 14;108(11):2066-74.
- V Bond Jr, B H Curry, R G Adams, R M Millis, G E Haddad. Cardiorespiratory function associated with dietary nitrate supplementation. Appl Physiol Nutr Metab. 2014 Feb; 39(2): 168–172.
- H K Engan, A M Jones, F Ehrenberg, E Schagatay. Acute dietary nitrate supplementation improves dry static apnea performance. Respir Physiol Neurobiol. 2012 Jul 1;182(2-3):53-9.
Images thanks to Nicholas Noyes via Flickr and Anna Kucherova via 123rf.