Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Co přesně ze středomořské stravy dokáže prodloužit život?
Která ze součástí zdravé středomořské stravy je spojena s prodloužením života?
Jak by mohlo být přidání několika ořechů k denní stravě, v tomto případě asi čtyř vlašských ořechů, mandlí či lískových ořechů, snížit něčí riziko mrtvice skoro na polovinu? Olivy a ořechy jsou rostlinné potraviny, a jako takové jsou nabité antioxidanty. Zvyšují hladinu antioxidantů v krevním řečišti, což vede k menší oxidaci tuku a menšímu poškození DNA volnými radikály, ale co se děje uvnitř lidských tepen?
Výzkumníci měřili množství aterosklerotického plaku v krčních tepnách vedoucích do mozku u lidí, kteří po několik let jedli přidané ořechy nebo extra panenský olivový olej – a také u skupiny, která nic takového nedostala. V kontrolní skupině se plak zhoršil, což se děje, když člověk pokračuje v konzumaci stravy ucpávající tepny. Ve skupině s přidaným extra panenským olivovým olejem nedošlo k výrazné změně a ve skupině s přidanými ořechy se plak dokonce zlepšil. Vypadá to, že ořechy podněcují ústup onemocnění, nebo přinejmenším výrazně zpomalují jeho postup. Skupina s přidanými ořechy mrtvicí sice nadále trpěla, ale o polovinu méně. Možná proto, že snížení tloušťky plaku v tepnách při větší konzumaci ořechů naznačovalo stabilizaci plaku, díky čemuž měly tepny větší odolnost proti protržení. Přidání ořechů do stravy může také zlepšit funkci endotelu, čímž se zlepší schopnost tepen přirozeně se roztahovat o 30 %.
Pokud se podíváte na dodržování základních principů středomořské stravy a odstraníte proměnné, jako jsou kouření a pohyb, pouze dva faktory byly zřetelně spojeny se sníženým rizikem infarktu a mrtvice – větší konzumace zeleniny a ořechů. Žádná významná souvislost s olivovým olejem ani s vínem, s rybami nebo se snížením konzumace limonád a sušenek. Ze všech jednotlivých položek středomořské stravy byla pouze zvýšená konzumace ořechů a zeleniny spojena se sníženým rizikem kardiovaskulárních příhod.
Na jednu stranu je snížení rizika mrtvice o polovinu pouze díky konzumaci hrsti ořechů denně úžasné, jenže to nevypadalo, že by tito lidé žili celkově alespoň o trochu déle. Jiné studie přitom naznačují, že častá konzumace ořechů může skutečně prodloužit život. Příkladem jsou studie Harvard Health Professionals, které zahrnovaly stovky tisíc účastníků, sledovaných po desítky let. Tyto studie zjistily, že zvýšená konzumace ořechů byla spojena se sníženou úmrtností na rakovinu, srdeční onemocnění, respirační onemocnění a hlavně i sníženým počtem úmrtí celkově. Tyto poznatky potvrzovaly i všechny další důležité následné studie (k roku 2014), přičemž jedna nová byla zrovna zveřejněna. Po dobu 5 let bylo sledováno 17 000 lidí, a ti, kteří jedli ořechy, měli o více než polovinu nižší riziko úmrtí. Možná je to proto, že lidé jedí ořechy místo masa, vajec a mléčných výrobků, a proto tedy žijí déle? Není to tak. Vegetariáni, kteří často jí ořechy, mají totiž mnohem nižší riziko než vegetariáni, kteří je nejedí.
Co je tedy jinak v případě studie PREDIMED? Proč ořechy lidem nepřidaly na délce života? Nebyla snad studie dostatečně dlouhá? Jde o to, že lidé nutně nemuseli jíst více ořechů jen proto, že byli přiřazeni do skupiny, od které se to očekávalo. Navíc lidé z ostatních skupin se nemuseli ořechům nijak vyhýbat. Pokud znovu analyzujete data srovnávající míru úmrtnosti u těch, kteří skutečně jedli více ořechů, a srovnáte je s těmi, kteří jich moc nejedli, pak byla konzumace ořechů skutečně spojena se značně sníženým rizikem úmrtí.
Pokud provedete stejný typ zpětné analýzy i v případě olivového oleje, tak ani extra panenský olej žel nepomohl k prodloužení života. To je v souladu s tím, co Ancel Keys, známý také jako „otec středomořské stravy,“ od olivového oleje očekával. Jeho přínos viděl v tom, že olivovým olejem lidé nahradí živočišné tuky. Jakýkoliv způsob, který navede lidi k nižší spotřebě sádla a másla, je dobrý.
Které druhy ořechů jsou nejprospěšnější? Největší přínosy byly připisovány vlašským ořechům, zejména pak pro prevenci úmrtí na rakovinu. Lidé konzumující více než tři porce vlašských ořechů týdně snížili své riziko úmrtí na rakovinu na polovinu.
Teď jde o to, aby se o výsledcích výzkumu veřejnost dozvěděla. Všechna hlavní sdružení zabývající se rakovinou podporují stravu s větším podílem rostlinných potravin, což je pozoruhodně v souladu s pokyny Světové zdravotnické organizace (WHO). Dalekosáhlé pozitivní účinky rostlinné stravy – včetně vlašských ořechů – mohou být pro veřejnost tím nejdůležitějším sdělením.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- R Zamora-Ros, M Serafini, R Estruch, R M Lamuela-Raventos, M A Martinez-Gonzalez, J Salas-Salvado, M Fiol, J Lapetra, F Aros, M I Covas, C Andres-Lacueva, PREMIDED Study Investigators. Mediterranean diet and non enzymatic antioxidant capacity in the PREDIMED study: evidence for a mechanism of antioxidant tuning. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2013 Dec;23(12):1167-74.
- M Guasch-Ferre, M Bullo, M A Martinez-Gonzalez, E Ros, D Corella, R Estruch, M Fito, F Aros, J Wamberg, M Fiol, J Lapetra, E Vinyoles, R M Lamuela-Raventos, L Serra-Majem, X Pinto, V Ruiz-Gutierrez, J Basora, J Salas-Salvado, PREMIDED Study Group. Frequency of nut consumption and mortality risk in the PREDIMED nutrition intervention trial. BMC Med. 2013 Jul 16;11:
- M Guasch-Ferre, F B Hu, M A Martinez-Gonzalez, M Fito, M BUllo, R Estruch, E Ros, D Corella, J Recondo, E Gomez-Gracia, M Fiol, J Lapetra, L Serra-Majem, M A Munoz, X Pinto, R M Lamuela-Raventos, J Basora, P Buil-Cosiales, J V Sorli, V Ruiz-Gutierrez, J A Martinez, J Salas-Salvado. Olive oil intake and risk of cardiovascular disease and mortality in the PREDIMED Study. BMC Med. 2014 May 13;12:78.
- A Sala-Vila, E S Romero-Mamani, R Gilabert, I Nunez, R de la Torre, D Corella, V Ruiz-Gutierrez, M C Lopez-Sabater, X Pinto, J Rekondo, M A Martinzez-Gonzalez, R Estruch, E Ros. Changes in ultrasound-assessed carotid intima-media thickness and plaque with a Mediterranean diet: a substudy of the PREDIMED trial. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2014 Feb;34(2):439-45.
- H Schroder, J Salas-Salvado, M A Martinez-Gonzalez, M Fito, D Corella, R Estruch, E Ros. Baseline adherence to the Mediterranean diet and major cardiovascular events: Prevención con Dieta Mediterránea trial. JAMA Intern Med. 2014 Oct;174(10):1690-2.
- C D Toner. Communicating clinical research to reduce cancer risk through diet: Walnuts as a case example. Nutr Res Pract. 2014 Aug;8(4):347-51.
- I Sari, Y Baltaci, C Bagci, V Davutoglu, O Erel, H Celik, O Ozer, N Aksoy, M Aksoy. Effect of pistachio diet on lipid parameters, endothelial function, inflammation, and oxidative status: a prospective study. Nutrition. 2010 Apr;26(4):399-404.
- R Estruch, E Ros, J Salas=Salvado, M I Covas, D Coreela, F Aros, E Gomez-Gracia, V Ruiz-Gutierrez,M Fiol, J Lapetra, R M Lamuela-Raventos, L Serra-Majem, X Pinto, J Basora, M A Munoz, J V Sorli, J A Martinez, M A Martinez-Gonzalez, PREMIDED Study Investigators. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med. 2013 Apr 4;368(14):1279-90.
- M T Mitiavila, M Fandos, J Salas-Salvado, M I Covas, S Borrego, R Estruch, R Lamuela-Raventos, D Corella, M A Martinez-Gonzalez, J M Sanchez, M Bullo, M Fito, C TOrnos, C Cerda, R Casillas, J J Moreno, A Iradi, C Zaragoza, J Chaves, G T Saez. The Mediterranean diet improves the systemic lipid and DNA oxidative damage in metabolic syndrome individuals. A randomized, controlled, trial. Clin Nutr. 2013 Apr;32(2):172-8.
- A Keys. Olive oil and coronary heart disease. Lancet. 1987 Apr 25;1(8539):983-4.
- A Fernandez-Montero, M Bes-Rastrollo, M T Barrio-Lopez, L Cuente-Arrillage Cde, J Salas-Salvado, L Moreno-Galarraga, M A Martinez-Gonzalez. Nut consumption and 5-y all-cause mortality in a Mediterranean cohort: the SUN project. Nutrition. 2014 Sep;30(9):1022-7.
- J Sabate. Nut consumption, vegetarian diets, ischemic heart disease risk, and all-cause mortality: evidence from epidemiologic studies. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):500S-503S.
- C Luo, Y Zhang, Y Ding, Z Shan, S Chen, M Yu, F B Hu, L Liu. Nut consumption and risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2014 May 21;100(1):256-269.
- M Bansal. Association of nut consumption with total and cause-specific mortality. Indian Heart J. 2014 May; 66(3): 388–389.
- C Wilson. Nutrition: Consuming nuts frequently might help extend life. Nat Rev Endocrinol. 2014 Feb;10(2):64.
Images thanks to Nancy Regan via Flickr.