
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Dieta při divertikulóze: měli bychom se vyhýbat ořechům, semínkům a popcornu?
Od rarity až po epidemické onemocnění - divertikulóza je způsobena nedostatkem vlákniny.
Divertikulóza spočívá v tvorbě abnormálních výchlipek ve stěně tlustého střeva. Po dosažení šedesátého roku života již postihuje většinu lidí, ať už o tom ví nebo ne. Až u 10-25 % jedinců dochází k zanícení těchto výchlipek a přechodu divertikulózy v divertikulitidu. Ta má na svědomí stovky tisíc návštěv pohotovostí a hospitalizací a občas končí i k protržením střeva, na které umírá až každý pátý pacient. Nebylo tomu tak vždy.
Divertikulóza je problémem až od dvacátého století. Co je dnes masivní epidemií se až do roku 1920 ani neobjevovalo v lékařských učebnicích. Divertikulóza se ukázala být nemocí z nedostatku v západní civilizaci. Tak jako kurděje jsou nemoc způsobená nedostatkem vitamínu C, divertikulóza může být nemocí z nedostatku vlákniny.
Vyměšování stolice by mělo probíhat bez námahy. Když však nejíme dostatek potravin obsahujících vlákninu, jako celozrnné obiloviny a luštěniny, musíme usilovně tlačit, abychom vyloučili nepřirozeně tvrdou stolici. Tlak nutný k posunutí malé a tvrdé stolice může prakticky vytlačit váčky střevní stěny směrem ven, jako když zmáčknete tento antistresový gelový balónek.
Jak jsme se stále zdokonalovali v rafinování obilí a odstraňování vlákniny, výskyt divertikulózy rostl, až se dostal na úroveň epidemie. Jak je to s populacemi například na africkém venkově, kde konzumovali až trojcifernou gramáž vlákniny každý den, množství, na které jsme jako druh stavěni podle odhadů složení paleolitické stravy a zkamenělých výkalů z paleolitu? Divertikulóza zůstávala prakticky neznámým jevem ve všech oblastech, kde byla strava nadále založena především na celých rostlinách, což jsou jediné potraviny, ve kterých je hodně vlákniny. Stejně jako je srdeční onemocnění zabijákem číslo jedna v USA a prakticky neznámé na africkém venkově, tak i divertikulóza tam byla prakticky neznámá. Naopak v západních zemích po celém světě jde o jedno z nejčastějších onemocnění tlustého střeva.
Migrační studie prokazují, že nejde ani o žádný genetický rasový rozdíl. Výskyt divertikulózy v Japonsku dosahoval jednoho procenta. Zároveň byl 50x vyšší u Japonců, kteří začali jíst a žít jako Američané. Vyšší příjem vlákniny by také mohl vysvětlit, proč vegetariáni mají takřka třikrát menší riziko zasažení touto nemocí.
Dnes je zvýšení příjmu vlákniny považováno za nejdůležitější dietní doporučení dávané lidem postiženým divertikulózou. Jenže co ta častá rada lékařů, aby pacienti s touto nemocí nejedli ořechy, semínka a kukuřici?
Zdůvodněním mělo být, že se tyto potraviny mohou zaseknout v jedné z výchlipek střeva a spustit v ní zánět. Jenže moderní data již vyvrátila mýtus, že bychom se měli vyhýbat ořechům, kukuřici, popcornu a semínkům, abychom předešli záchvatům divertikulitidy. Harvardští vědci se na to zaměřili a dokonce nalezli ochrannou spojitost mezi konzumací ořechů a popcornu a rizikem divertikulitidy. Takže lékaři by měli říkat pacientům s divertikulózou, že mohou jíst ořechy, kukuřici a popcorn bez obav. S touto radou souzní Harvard, Mayo Clinic i Cleveland Clinic. Naopak rada vyhýbat se těmto potravinám byla označena za mýtus číslo jedna. Zdravá strava bohatá na vlákninu je nejlepším lékem proti divertikulitidě a ořechy a semínka do ní krásně zapadají. Zvýšení příjmu vlákniny ze stravy by mělo být důležitým tématem pro veřejné zdraví, jelikož může mít dramatické přínosy u všech onemocnění a úmrtí souvisejících se stravováním. Jinými slovy, jezte více rostlinných potravin.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa

Zlaté vs. hnědé lněné semínko: které má více prospěšných účinků?

Je jedno vejce denně příliš mnoho?

Které jablko, fazole, bobule, čočka a ořech má nejvíce antioxidantů?
