Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Doporučený denní příjem přidaných cukrů
Zdravotnické autority z oblasti veřejného zdraví dále snižují horní tolerovatelnou hranici pro denní příjem přidaných cukrů.
Už tehdy, v době prvních Výživových cílů pro USA z roku 1977, tedy tzv. McGovernovy zprávy, volali přední vědci věnující se výživě nejen po snížení spotřeby masa a dalších zdrojů nasyceného tuku a cholesterolu, jako jsou mléčné výrobky a vejce, ale také cukru. Cílem bylo snížit příjem cukru Američanů pod 10 % z denního příjmu.
„Konečné závěry by vedly k odepsání cukru,“ informoval předseda sdružení Sugar Association. „McGovernova zpráva musí být neutralizována...“ Nemějte však obavy, máme na své straně National Cattlemen's Association, a ti, stejně jako cukrovarnický průmysl, apelovali na výbor Senátu, aby zprávu stáhla.
„Impérium cukrovarnického průmyslu“ dosáhlo svého. Když byla v roce 1980 vydána oficiální výživová doporučení – a později znovu v roce 1985, neobsahovala už žádný konkrétní limit jako 10 %, pouze neurčité „vyvarujte se nadměrného příjmu cukru,“ ať je to cokoli. V roce 1995 přišlo ještě neurčitější: „Volte stravu s přiměřeným obsahem cukru.“ V roce 2000 se alespoň vrátili zpět ke slovu „omezte“ - ale i to už vadilo. Pod tlakem cukrovarnického průmyslu se vrátili k „umírněte svůj příjem cukrů,“ než se sestavující komise v roce 2005 rozhodla zcela vzdát slova cukr a poradila Američanům takto: „Vybírejte sacharidy moudře,“ ať už to má znamenat cokoliv. Kdyby tak existovala komise sestavující výživová doporučení, která by nám dokázala poradit…
The Sugar Association vyjádřila optimismus ohledně komise z roku 2005. The Sugar Association Incorporated je „zavázána ochraně a podpoře spotřeby stolního cukru“ a nedovolí, aby „se cukrem opovrhovalo.“ Oni si nedělají legraci. V roce 2003 WHO (Světová zdravotnická organizace) vydala zprávu „Strava, výživa a prevence chronických onemocnění,“ ve které se poprvé od dob McGovernovy zprávy volalo po snížení příjmu cukru pod 10 % kalorického příjmu. The Sugar Association zareagovala pohrůžkou, že přiměje USA zrušit všechny finanční příspěvky pro WHO. Tady to stojí černé na bílém. The Sugar Association vyhrožuje, že vyvine tlak na Kongres, aby zrušil financování WHO. Očkování proti dětské obrně, léky proti AIDS, to vše by skončilo. S průmyslem výroby cukrovinek si přece nemůžete zahrávat. Výhružka byla označena za formu vydírání a za silnější tlak průmyslu, než jaký zažili s tabákovým průmyslem.
Ovšem nyní, o 15 let později a 40 let po prvním návrhu McGovernovy zprávy, současná Výživová doporučení pro období 2015-2020 zahrnují ono klíčové doporučení omezit cukry na 10 %. Tento limit v současnosti v USA překračují všechny věkové skupiny - už od jednoho roku věku. Dospívající sní v průměru 87 g cukru denně a na jednoho průměrného teenagera tak vychází 29 ks balíčků cukru do kávy denně.
Sugar Association označuje tento 10% limit za „mimořádně přísný.“ Je to přece maximálně tucet lžic cukru denně. Nicméně v našem jídelníčku přidaný cukr vůbec nepotřebujeme a každá kalorie přijatá z cukru je zmeškanou příležitostí získat kalorie ze skutečně výživných potravin. Oceňuji však, že American Heart Association zašla ještě dále a zkusila snížit onu hranici na pouhých 6 % kalorií z kalorického příjmu. Takový limit byste překonali jedinou plechovkou limonády, a překonalo by ho celých 90 % Američanů.
V roce 2017 American Heart Association zveřejnila svá výživová doporučení pro děti - doporučuje maximálně 6 lžiček cukru denně. To znamená, že v současnosti je na americkém trhu téměř 100 druhů snídaňových cereálií, které denní limit překročí v jediné porci. Sdružení také doporučuje dětem do dvou let nepodávat cukr, takže kojenci a batolata by neměla dostávat přidaný cukr vůbec. Toto doporučení porušuje až 80 % dětí ve věku do 2 let.
USA jsou jednou z nejméně 65 zemí, které zavedly výživová doporučení nebo politická opatření k omezení spotřeby cukru. Ve Velké Británii Scientific Advisory Committee on Nutrition přišel s novým doporučením, a to snížit podíl přidaných cukrů na 5 %. Světová zdravotnická organizace k tomu také směřuje. Zdá se, že jsou vždy o krok napřed. Proč? Protože jejich proces utváření politiky je alespoň zčásti chráněn před tlakem průmyslu. Na rozdíl od vlád, které mohou mít konfliktní zájmy v komerci a obchodu, se Světová zdravotnická organizace zabývá jen a pouze zdravím.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Select Committee on Nutrition and Human Needs, United States Senate. Dietary Goals for the United States, Second Edition. Washington, D.C.: U.S. Government Printing Office; 1977.
- President's Report. The Sugar Association. May 12, 1977.
- Nestle M, Wilson T. Nutritional health. New York City: Humana Press; 2012. Food industry and political influences on American nutrition. 477-90.
- Sugar Association Inc. Dietary Guidelines 2005 Advisory Committee Appointed – SAI Expresses Cautious Optimism. Sugar E-News. 2003;6(32).
- Stuckler D, Reeves A, Loopstra R, Mckee M. Textual analysis of sugar industry influence on the World Health Organization's 2015 sugars intake guideline. Bull World Health Organ. 2016;94(8):566-73.
- The Sugar Association. Letter to General Gro Harlem Brundtland. Published April 14, 2003.
- Boseley S. Political context of the World Health Organization: sugar industry threatens to scupper the WHO. Int J Health Serv. 2003;33(4):831-3.
- U.S. Department of Health and Human Services, U.S. Department of Agriculture. Appendix 1. 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th ed. Published December 2015.
- Zhang Z, Gillespie C, Welsh JA, Hu FB, Yang Q. Usual intake of added sugars and lipid profiles among the U.S. adolescents: National Health and Nutrition Examination Survey, 2005-2010. J Adolesc Health. 2015;56(3):352-9.
- The Sugar Association. RE: Docket No. FDA-2012-N-1210, March 3, 2014, proposed rule, food labeling: revision of the Nutrition and Supplement Facts Label. Published July 31, 2014.
- Anderson AS. Sugars and health - risk assessment to risk management. Public Health Nutr. 2014;17(10):2148-50.
- Johnson RK, Appel LJ, Brands M, et al. Dietary sugars intake and cardiovascular health: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. 2009;120(11):1011-20.
- Mitka M. New Dietary Guidelines Place Added Sugars in the Crosshairs. JAMA. 2016;315(14):1440-1.
- Vos MB, Kaar JL, Welsh JA, et al. Added Sugars and Cardiovascular Disease Risk in Children: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2017;135(19):e1017-e1034.
- Children's Cereals: Sugar by the Pound. Environmental Working Group 2014.
- Siega-Riz AM, Deming DM, Reidy KC, Fox MK, Condon E, Briefel RR. Food consumption patterns of infants and toddlers: where are we now?. J Am Diet Assoc. 2010;110(12 Suppl):S38-51.
- Rippe JM, Sievenpiper JL, Lê KA, White JS, Clemens R, Angelopoulos TJ. What is the appropriate upper limit for added sugars consumption?. Nutr Rev. 2017;75(1):18-36.
- Evans CEL. Sugars and health: a review of current evidence and future policy. Proc Nutr Soc. 2017;76(3):400-407.
- Guideline: Sugars Intake for Adults and Children. Geneva: World Health Organization; 2015. WHO Guidelines Approved by the Guidelines Review Committee.
Image credit: Doris Jungo via pixabay. Image has been modified. Video production by Glass Entertainment. Motion graphics by Avocado Video.