
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Dusičnany v potravinách pomáhají v boji proti infekcím dýchacích cest
Možná není náhoda, že nálev ze špenátových listů se zřejmě už od starověku používal k léčbě příznaků dýchacích cest.
Oxid dusnatý (neplést s oxidem dusným, rajským plynem) je plynná látka nejlépe známá jako molekula „sezame, otevři se“ vyplavována výstelkou cév za účelem umožnění jejich roztažení. Má však také širokou škálu antimykotických, antivirových a antibakteriálních vlastností. Vylučuje se do dýchacích cest jako první obranná linie proti infekcím dýchacích cest. Vzroste oproti výchozímu stavu o více než 500 %.
Když lidi nakazíte rhinovirem (nejběžnějším původcem nachlazení), můžete dát do korelace hladiny vydechovaného oxidu dusnatého generovaného tělem s rychlostí odeznívání příznaků. Jak můžeme hladiny dále navýšit? Konzumací zeleniny bohaté na dusičnany.
K zlepšení výkonnosti se někteří sportovci dopují řepnou šťávou, která navíc dokáže snížit krevní tlak u lidí s hypertenzí. Dusičnany v řepách a zelené listové zelenině mohou být tělem konvertovány na oxid dusnatý. Mohou být tedy použity jako pomoc v léčbě infekcí? Možná není náhoda, že infuze ze špenátových listů je údajně odpradávna používána k léčbě potíží s dýchacími cestami. Během 45 minut od vypití dvojitého panáka řepné šťávy vzrostou hladiny oxidu dusnatého v dechu o 80 % a zůstanou zvýšené nejméně tři hodiny. Výzkumníci se proto rozhodli otestovat, jestli to skutečně dokáže zabránit rozvoji infekce.
Psychický stres, například během týdne závěrečných zkoušek, zjevně snižuje vydechovaný oxid dusnatý. Když však začínáte s vyššími hladinami, máte nižší pravděpodobnost rozvoje příznaků akutní infekce dýchacích cest o 5 až 10 dní později.
Otázkou je, zda kdybyste studentům dali více zeleniny, dokázali by se vyhnout infekci? Univerzitní studenti byli randomizováni k vypití „sedmi denních dávek řepné šťávy“ během období závěrečných zkoušek. Přemýšlel jsem, jestli mysleli sedm dávek za jeden den, ale ne, dostávali jeden panák o objemu 70 ml každé ráno po dobu jednoho týdne, takže zhruba třetinu šálku denně. V řepné skupině vzrostl vydechovaný oxid dusnatý a příznaky nachlazení ustoupily. Naneštěstí kontrolní skupina nepila nic speciálního, takže nemůžeme odečíst placebo efekt. Bylo by zajímavé vidět dvojitě zaslepenou studii používající jako placebo řepnou šťávu, z které byly odstraněny dusičnany, abychom určili příčinnost.
Do té doby nám však nemůže uškodit jíst více salátů. Téměř všechny z top dvacítky nejbohatších zdrojů dusičnanů tvoří listová zelenina. Na vrcholu je rukola, ta má na váhu asi trojnásobek co řepa a více než dvojnásobek co špenát.
Všechno to vyhledávání řepy mě zavedlo k dokumentu vydanému v American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine nazvanému „Broukání silně navyšuje oxid dusnatý v nose“. Dvojice švédských výzkumníků objevila, že broukání okamžitě vyvolalo neuvěřitelné zpatnáctinásobení vydechovaného oxidu dusnatého. Navrhují, že by možná „každodenní chvilka broukání mohla snížit riziko zánětu dutin“. Provedli dokonce pokračování studie, aby odhalili ideální frekvenci broukání. 130 Hz poráží 150 Hz i 450 Hz.
Dali tomu šanci. 64letý muž trpěl vážnou rinosinusitidou, neustále vykašlával hlen stékající z nosu do krku a měl silnou nepřetržitou bolest a tlak v hlavě, což vedlo k měsíci vážného spánkového deficitu. Jeho lékaři vyzkoušeli injekce se steroidy, antibiotika, guaifenestin, aspirin, octan zinečnatý, nosní antihistaminika a ústní dekongestanty, vše bez úspěchu. Řekli proto pánovi, aby si hodinu pobrukoval (ale ne tak silně nebo často, že by z toho dostal závrať). Další den se probudil s čistým nosem a poprvé po více než měsíci se mu dobře dýchalo. Výzkumníci přemítali, že když si jogíni čistí hlavu zpíváním „ommmm“, tak si možná tím broukáním doslova pročišťují své hlavy!
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa

Přínosy šafránu při léčbě věkem podmíněné makulární degenerace

Manipulace mikrobiomu pomocí oligomannatu při léčbě demence

Co je to esenciální třes rukou a jak mu předcházet a jak ho léčit
