
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Eliminace srdečního onemocnění, nejčastější příčiny úmrtí
Co je hlavní příčinou srdečních onemocnění, naší nejčastější příčiny úmrtí?
Srdeční onemocnění je hlavní příčinou umírání ve Spojených státech a je naším největším zabijákem každoročně již déle než sto let. Dr. William Clifford Roberts hojně vydával dokumenty o příčině našeho top zabijáka. Byl vedoucím patologie v National Institutes of Health po dobu 30 let. Poté se vydal na Heart and Vascular Institute v rámci Baylor University. Je autorem více než 1 300 vědeckých publikací, napsal více než sto knižních kapitol o kardiologii a také byl šéfredaktorem The American Journal of Cardiology po dobu 40 let.
Dobře, takže co je příčinou aterosklerózy? V první řadě, nemyslel spíše, jaké jsou příčiny? Je přece spousta věcí, které mohou zvyšovat naše riziko srdečního onemocnění: vysoký krevní tlak, cukrovka, kouření cigaret, nedostatek pohybu, obezita. Jenže podle něj na ničem z toho nezáleží, pokud zároveň nemáte vysoký cholesterol. Ateroskleróza je problém s cholesterolem. Ano, ty ostatní faktory mohou zhoršit škody napáchané cholesterolem, ale pokud jsou hladiny cholesterolu dostatečně nízké, srdeční onemocnění zůstává vzácností. Ateroskleróza má jen jeden nezbytný rizikový faktor, a tím je zvýšená hladina cholesterolu v krvi.
Jak nízký musí být váš cholesterol, abyste zabránili vzniku nebo zhoršování aterosklerotických plaků? Ideálně by váš špatný cholesterol, LDL, měl být nižší než 70 miligramů na decilitr, což je necelých 1,8 milimolů na litr. „Pokud bychom si nastavili takový cíl, velká metla našeho západního světa by byla prakticky eliminována.“ Takže buď můžeme předepsat stovkám milionů lidí k celoživotnímu užívání léky na dostatečné snížení cholesterolu, nebo se mohou stát někým, komu říká „čistě vegetariánští plodožravci“. Tak označuje lidi konzumující celistvou rostlinnou stravu.
Pokud byste všem předepsali léky, miliony lidí by trpěly vedlejšími účinky jako rozvoj cukrovky. Proto je rostlinná strava samozřejmě „nejlevnějším, nejbezpečnějším prostředkem pro dosažení cílové hladiny LDL bránící tvorbě plaků. Jenže málokdo v západní společnosti je ochoten žít na býložravé stravě.“ Protože je podle patrně nejvěhlasnějšího kardiovaskulárního patologa všech dob hlavní příčinou našeho zabijáka číslo jedna právě zvýšený cholesterol, znamená to, že příčina našeho největšího zabijáka je nedostatečná konzumace rostlin.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa

Kolik toho lékaři vědí o výživě?

Zlaté vs. hnědé lněné semínko: které má více prospěšných účinků?

Je jedno vejce denně příliš mnoho?
