Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Extra panenský olivový olej při artritidě
Co se stalo, když se proti sobě postavil lokální olivový olej a lék typu ibuprofenu na osteoartritidu a revmatoidní artritidu?
Padesát milionů Američanů trpí artritidou a osteoartróza kolene je její nejběžnější formou; zařazuje se tímto mezi nejčastější příčiny zdravotního znevýhodnění. Několik zánětlivých linií stojí v pozadí rozvoje a zhoršování onemocnění. Proto byla řada protizánětlivých potravin podrobena studii. Jahody snižují hladiny zánětlivého mediátoru faktoru nádorové nekrózy proudícího v krvi. To se však nemusí nutně projevit klinickým zlepšením. Například pití třešňové šťávy dokáže snížit ukazatel zánětu zvaný C-reaktivní protein, ale již nedokáže pomoci s nemocí. Počkat, tady stojí „pomohlo ulevit od potíží“. Ano, ale o nic více než placebo, takže pití šťávy se prakticky nelišilo od nicnedělání. Třešně mohou pomoci s dalším druhem artritidy zvaným dna, ale s osteoartrózou nepomohly.
To samé šťáva z granátového jablka. Žádné znatelné zlepšení potíží, ale zároveň ani žádné znatelné zlepšení mediátorů zánětu. Tedy výsledek byl očekávatelný. Jahody však zánět utlumily. Pojďme zjistit, jestli skutečně pomohly i v randomizované dvojitě zaslepené zkřížené studii. Konzumace jahod skutečně měla značný analgetický účinek, vedla k významnému utlumení bolesti. Na trhu již jsou léky potlačující faktor nádorové nekrózy, stojí pouhých zanedbatelných 860 000 Kč ročně. Za takové peníze byste čekali i vydatné vedlejší účinky. A ty vskutku nezklamaly; lék způsobuje například obzvláště fatální druh lymfomu. Myslím, že raději zůstanu u jahod.
Jedním z možných důvodů, proč bobulovité ovoce pomáhá, je, že když podáváte lidem ekvivalent jednoho šálku borůvek denně nebo dvou šálků jahod denně, a pak nakapete jejich krev na buňky v Petriho misce, uvidíte značný ústup zánětu v porovnání s placebo skupinou. Všimněte si, že útlum zánětu se časem ještě zesiluje. Takže čím déle jíte bobulovité ovoce, tím lépe. Existují jiné potraviny, které byly testovány tímto způsobem?
Vědci ve Francii odebrali chrupavky z operací náhrad kolenních kloubů, a poté chrupavku vystavili koncentrátům krve od dobrovolníků, kteří požili ohromnou dávku výtažků z hroznových semínek a oliv. Byl zaznamenán výrazný pokles vyvolaného zánětu. Dosud nebyly provedeny žádné studie účinků hroznových semínek proti artritidě u lidí. Studii s olivovým výtažkem máme. Ukázalo se, že dokáže zmenšit bolest a usnadnit denní aktivity pacientů trpících osteoartrózou.
Znamená to, že by lidem mohlo pomoci přidat olivový olej do stravy? Ne, protože použili mrazem sušenou vodu z olivových listů. Prakticky jde spíše o to, co vám zbude po vylisování oleje z oliv - všechno jsou to ve vodě rozpustné sloučeniny. Jinými slovy, účinné jsou látky z oliv, které v olivovém oleji nenajdeme.
Když lidem budete podávat celé olivy, tucet velkých zelených denně, můžete pozorovat pokles zánětlivého mediátoru. A co kdybychom se mrkli na ten olej? Systematický posudek a metaanalýza protizánětlivých účinků olivového oleje zjistila, že žádné neexistují.
Počkat, co vědecké práce připisující pozoruhodné protizánětlivé účinky extra panenskému olivovému oleji? Zde jsou jejich důkazy – na hlodavcích. U lidí z pohledu zánětu extra panenský olivový olej nemusí být o nic lepší než máslo a horší než kokosový olej.
Měli bychom tedy jíst celé olivy? Smutné je, že tucet oliv denně vám ukrojí skoro polovinu denního limitu příjmu soli.
Při podrobení testu extra panenský olivový olej evidentně nepomohl ani s příznaky fibromyalgie, účinkoval však lépe než řepkový olej v úlevě od příznaků zánětlivého onemocnění střev. Naneštěstí se mi nepovedlo najít žádné studie testující konzumaci olivového oleje proti artritidě. Počkat, proč se tedy toto video jmenuje "Panenský olivový olej proti artritidě"? Protože, připravte se, on funguje, ale místně.
Dvojitě zaslepená randomizovaná kontrolovaná studie místního použití panenského olivového oleje vs. gelu obsahujícího lék typu ibuprofen proti osteoartróze v koleni. Jediný gram oleje, což je méně než čtvrt lžičky, 3x denně. Toto množství by stálo méně než 60 haléřů. A olej fungoval! Místně nanášený olivový olej působil výrazně lépe než lék snižující bolest. Ta studie trvala jen měsíc, takže olivový olej by klidně mohl svůj účinek s časem ještě zlepšovat.
A co účinnost olivového oleje v potlačování ranní zánětlivé bolesti v prstech a kolenou u žen s revmatoidní artritidou? Výzkumníci se do toho vrhli pořádně, porovnávali nanášení extra panenského olivového oleje se suchou masáží bez přípravku i natíráním se gelem obsahujícím lék typu ibuprofen. A evidentně skóre aktivity onemocnění pokleslo právě u olivového oleje, který tak porazil ostatní metody.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Basu A , Kurien BT , Tran H , et al. Strawberries decrease circulating levels of tumor necrosis factor and lipid peroxides in obese adults with knee osteoarthritis. Food Funct. 2018;9(12):6218-26.
- Schumacher HR, Pullman-Mooar S, Gupta SR, Dinnella JE, Kim R, McHugh MP. Randomized double-blind crossover study of the efficacy of a tart cherry juice blend in treatment of osteoarthritis (OA) of the knee. Osteoarthritis Cartilage. 2013;21(8):1035-41.
- Collins MW, Saag KG, Singh JA. Is there a role for cherries in the management of gout?. Ther Adv Musculoskelet Dis. 2019;11:1759720X19847018.
- Ghoochani N, Karandish M, Mowla K, Haghighizadeh MH, Jalali MT. The effect of pomegranate juice on clinical signs, matrix metalloproteinases and antioxidant status in patients with knee osteoarthritis. J Sci Food Agric. 2016;96(13):4377-81.
- Sahebkar A, Gurban C, Serban A, Andrica F, Serban MC. Effects of supplementation with pomegranate juice on plasma C-reactive protein concentrations: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytomedicine. 2016;23(11):1095-102.
- Schell J, Scofield RH, Barrett JR, et al. Strawberries Improve Pain and Inflammation in Obese Adults with Radiographic Evidence of Knee Osteoarthritis. Nutrients. 2017;9(9):949.
- San-Juan-Rodriguez A, Prokopovich MV, Shrank WH, Good CB, Hernandez I. Assessment of Price Changes of Existing Tumor Necrosis Factor Inhibitors After the Market Entry of Competitors. JAMA Intern Med. 2019;179(5):713-6.
- Fellermann K. Adverse events of tumor necrosis factor inhibitors. Dig Dis. 2013;31(3-4):374-8.
- Rutledge GA, Fisher DR, Miller MG, Kelly ME, Bielinski DF, Shukitt-Hale B. The effects of blueberry and strawberry serum metabolites on age-related oxidative and inflammatory signaling in vitro. Food Funct. 2019;10(12):7707-13.
- Wauquier F, Mevel E, Krisa S, et al. Chondroprotective Properties of Human-Enriched Serum Following Polyphenol Extract Absorption: Results from an Exploratory Clinical Trial. Nutrients. 2019;11(12):3071.
- Bitler CM, Matt K, Irving M, et al. Olive extract supplement decreases pain and improves daily activities in adults with osteoarthritis and decreases plasma homocysteine in those with rheumatoid arthritis. Nutrition Research. 2007;27(8):470-7.
- Accardi G, Aiello A, Gargano V, et al. Nutraceutical effects of table green olives: a pilot study with Nocellara del Belice olives. Immun Ageing. 2016;13:11.
- Fernandes J, Fialho M, Santos R, et al. Is olive oil good for you? A systematic review and meta-analysis on anti-inflammatory benefits from regular dietary intake. Nutrition. 2020;69:110559.
- Hashmi MA, Khan A, Hanif M, Farooq U, Perveen S. Traditional Uses, Phytochemistry, and Pharmacology of Olea europaea (Olive). Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:541591.
- Rus A, Molina F, Ramos MM, Martínez-Ramírez MJ, Del Moral ML. Extra Virgin Olive Oil Improves Oxidative Stress, Functional Capacity, and Health-Related Psychological Status in Patients With Fibromyalgia: A Preliminary Study. Biol Res Nurs. 2017;19(1):106-15.
- Morvaridi M, Jafarirad S, Seyedian SS, Alavinejad P, Cheraghian B. The effects of extra virgin olive oil and canola oil on inflammatory markers and gastrointestinal symptoms in patients with ulcerative colitis. Eur J Clin Nutr. 2020;74(6):891-9.
- Bohlooli S, Jastan M, Nakhostin-Roohi B, Mohammadi S, Baghaei Z. A pilot double-blinded, randomized, clinical trial of topical virgin olive oil versus piroxicam gel in osteoarthritis of the knee. J Clin Rheumatol. 2012;18(2):99-101.
- Hekmatpou D, Mortaji S, Rezaei M, Shaikhi M. The Effectiveness of Olive Oil in Controlling Morning Inflammatory Pain of Phalanges and Knees Among Women With Rheumatoid Arthritis: A Randomized Clinical Trial. Rehabil Nurs. 2020;45(2):106-13.
- Khaw KT, Sharp SJ, Finikarides L, et al. Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. BMJ Open. 2018;8(3):e020167.