Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Fytáty a léčba rakoviny
Prokáží fytáty své protirakovinné účinky pozorované v Petriho misce také v klinických studiích při prevenci a léčbě rakoviny?
Jestliže jsou fytáty z luštěnin tak úspěšné v prevenci rakoviny a ozdravování rakovinných buněk, pojďme je podrobit testování.
Kolorektální karcinom je druhou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu v USA a vzniká z neoplastických adenomatózních polypů. To znamená, že rakovina tlustého střeva začíná jako nezhoubný útvar zvaný polyp, který se později rozroste do podoby rakoviny. Rakovina se nakonec rozšíří do dalších orgánů a zabije nás. Proto National Cancer Institute zafinancoval studii Polyp Prevention Trial, jejímž cílem bylo zjistit, jak proti polypům bude působit strava s vysokým obsahem vlákniny, ovoce, zeleniny a minimem tuku.
Nenašli významnou souvislost mezi tvorbou polypů a celkovou spotřebou ovoce a zeleniny. Ovšem ti, kteří začali jíst největší množství luštěnin, měli zhruba jen třetinové riziko, že se u nich objeví pokročilá forma polypů. Ano, mohlo to být vlákninou v luštěninách, jenže v ovoci a zelenině jí je také hodně. Možná jim tedy pomohl fytát.
Pokud se už nádory utvoří, ještě se potřebují rozšířit dál. Růst nádorů, invaze a metastázy jsou vícestupňové procesy, které zahrnují nejen množení buněk, ale také invazi do okolní tkáně a přemisťování skrze bazální membrány do krevního řečiště, kterým se pak mohou dostat na nové místo, kde vzniknou nové, rozrůstající se kolonie rakovinných buněk. Prvním krokem je prokopat se mezibuněčnou hmotou, což je považováno za klíčovou událost při invazi nádorových buněk.
K tomu rakovinné buňky používají sadu enzymů nazývaných matrixové metaloproteinázy. V této fázi mohou fytáty přijít a zasáhnout. Víme, že fytáty potlačují přemisťování rakovinných buněk in vitro, a teď už možná víme proč. Pomáhají zabraňovat rakovinným buňkám ve výrobě zmíněných enzymů podílejících se na nádorové invazi. Je to prokázáno u lidských buněk rakoviny tlustého střeva i rakoviny prsu. Fytáty by tedy mohly být použity nejen v raném stádiu vzniku rakoviny, ale také ve všech stádiích, ve kterých už rakovina postupuje dále.
Takže co se stane, když podáme fytáty pacientkám s rakovinou prsu? Přestože několik případových studií, ve kterých byly fytáty podány v kombinaci s chemoterapií, přinesly jednoznačné a povzbudivé údaje, potřebovali jsme organizované, kontrolované, randomizované a klinické studie. Nyní je máme. Čtrnáct žen s invazivním karcinomem prsu bylo náhodně rozděleno do dvou skupin. Jedna skupina dostala fytáty, druhá dostala jen placebo. Ke konci šestého měsíce skupina užívající fytáty pociťovala vyšší kvalitu života. Ženy se cítily zdravěji a trpěly méně vedlejšími účinky chemoterapie. Nedošlo u nich k poklesu imunitních buněk a krevních destiček, který je jinak běžný.
A jaké jsou možné vedlejší účinky fytátů? Méně srdečních chorob, méně cukrovky, méně ledvinových kamenů. Vzhledem k tomu, že rozvoj rakoviny je tak zdlouhavý proces, může trvat desítky let, než nádor vyroste, potřebujeme protirakovinné látky, které můžeme používat dlouhodobě. Fytáty, které se přirozeně vyskytují v luštěninách, obilovinách, oříšcích a semenech se k tomu skvěle hodí.
Ačkoliv v minulosti byly vzneseny obavy, že příjem potravin s vysokým obsahem fytátů snižuje biologickou dostupnost minerálů obsažených v jídle, nedávno provedené studie ukázaly, že tento „antinutriční účinek“ se může projevit pouze tehdy, pokud konzumujeme velké množství fytátů v kombinaci se stravou chudou na živiny.
Panovala například obava, že konzumace fytátů by mohla vést k nedostatku vápníku, ale vědci ve skutečnosti zjistili, že opak je pravdou. Fytáty chrání před osteoporózou. Fytát má v podstatě mnoho vlastností společných s vitamíny, což je v rozporu se zavedeným a naneštěstí stále ještě existujícím dogmatem mezi odborníky na výživu, kteří si stále myslí, že jde o „antinutriční látky.“
Vzhledem k četným přínosům pro zdraví, účasti fytátů na důležitých vnitrobuněčných biochemických procesech, jejich fyziologické přítomnosti v našich buňkách, tkáních, krvi, skutečnosti, že hladiny fytátů jsou ovlivňovány příjmem, faktu, že vědci objevili epidemiologickou korelaci mezi nedostatkem fytátu a nemocemi, a vzhledem k tomu, že tyto choroby mohou být zvráceny dostatečným příjmem fytátů, všechno důrazně svědčí pro to, aby byly fytáty zařazeny mezi esenciální živiny, třeba vitamíny. Mezitím by bylo oprávněné začlenit fytáty do našich strategií pro prevenci a léčbu různých onemocnění, zvláště rakoviny.
Zde se mluví o zkoušení doplňků stravy, ale konzumace zdravé stravy bohaté na fytáty je samozřejmě vždycky dobrou volbou.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- R. Greiner, U. Konietzny, K. D. Jany. Phytate - an undesirable constituent of plant-based foods? Journal fur Ernahrungsmedizin 2006 8(3):18 - 28.
- I. Vucenik, A. M. Shamsuddin. Protection against cancer by dietary IP6 and inositol. Nutr Cancer 2006 55(2):109 - 125.
- R. P. Singh, R. Agarwal. Prostate cancer and inositol hexaphosphate: Efficacy and mechanisms. Anticancer Res. 2005 25(4):2891 - 2903.
- G. L. Deliliers, F. Servida, N. S. Fracchiolla, C. Ricci, C. Borsotti, G. Colombo, D. Soligo. Effect of inositol hexaphosphate (IP6) on human normal and leukaemic haematopoietic cells. British journal of haematology 2002 117(3):577 - 587.
- E. Graf, J. W. Eaton. Dietary suppression of colonic cancer fiber or phytate? Cancer 1985 56(4):717 - 718.
- O. Manousos, N. E. Day, D. Trichopoulos, F. Gerovassilis, A. Tzonou, A. Polychronopoulou. Diet and colorectal cancer: A case-control study in Greece. International Journal of Cancer 1983 32(1):1 - 5.
- I. Vucenik, A. Passaniti, M. I. Vitolo, K. Tantivejkul, P. Eggleton, A. M. Shamsuddin. Anti-angiogenic activity of inositol hexaphosphate (IP6). Carcinogenesis 2004 25(11):2115 - 2123.
- A. K. M. Shamsuddin, I. Vucenik. IP6 & inositol in cancer prevention and therapy. Current Cancer Therapy Reviews 2005 1(3):259 - 269.
- M. Kapral, J. Wawszczyk, M. Jurzak, A. Hollek, L. Węglarz. The effect of inositol hexaphosphate on the expression of selected metalloproteinases and their tissue inhibitors in IL-1B-stimulated colon cancer cells. Int J Colorectal Dis 2012 27(11):1419 - 1428.
- E. Lanza, T. J. Hartman, P. S. Albert, R. Shields, M. Slattery, B. Caan, E. Paskett, F. Iber, J. W. Kikendall, P. Lance, others. High dry bean intake and reduced risk of advanced colorectal adenoma recurrence among participants in the polyp prevention trial. The J. Nutr. 2006 136(7):1896 - 1903.
- A. M. Shamsuddin. Anti-cancer function of phytic acid. Int J Food Sci Tech 2002 37(7):769 - 782.
- E. Lipski. Traditional non-Western diets. Nutr Clin Pract 2010 25(6):585 - 593.
- G. Urbano, M. Lopez-Jurado, P. Aranda, C. Vidal-Valverde, E. Tenorio, J. Porres. The role of phytic acid in legumes: Antinutrient or beneficial function? J Physiol Biochem 2000 56(3):283 - 294.
- S. D. Siah, I. Konczak, S. Agboola, J. A. Wood, C. L. Blanchard. In vitro investigations of the potential health benefits of Australian-grown faba beans (Vicia faba L.): Chemopreventative capacity and inhibitory effects on the angiotensin-converting enzyme, a-glucosidase and lipase. Br. J. Nutr. 2012 108 - Suppl - 1:S123 - 34.
- A. M. Shamsuddin, I. Vucenik, K. E. Cole. IP6: A novel anti-cancer agent. Life Sci. 1997 61(4):343 - 354.
- B. E. Stodolak, A. Starzy'nska, M. Czyszczo'n, K. Z. yla. The effect of phytic acid on oxidative stability of raw and cooked meat. Food Chem. 2007 101(3):1041 - 1045.
- U. Schlemmer, W. Frolich, R. M. Prieto, F. Grases. Phytate in foods and significance for humans: Food sources, intake, processing, bioavailability, protective role and analysis. Mol Nutr Food Res 2009 53 - Suppl - 2:S330 - 75.
- R Doll. The geographical distribution of cancer. BJC 1969 23(1):1-8
- P. N. Singh, G. E. Fraser. Dietary risk factors for colon cancer in a low-risk population. Am. J. Epidemiol. 1998 148(8):761 - 774.
- I. Vucenik, A. M. Shamsuddin. Cancer inhibition by inositol hexaphosphate (IP6) and inositol: From laboratory to clinic. J. Nutr. 2003 133(11 - Suppl - 1):3778S - 3784S.
- D. P. Burkitt. Epidemiology of cancer of the colon and rectum. 1971. Dis. Colon Rectum 1993 36(11):1071 - 1082.
- H. P. Lee, L. Gourley, S. W. Duffy, J. Est`eve, J. Lee, N. E. Day. Colorectal cancer and diet in an Asian population--a case-control study among Singapore Chinese. Int. J. Cancer 1989 43(6):1007 - 1016.
- B Harland. Phytate: a good or a bad food component? Nutr Res 1995 15(5):733-754.
- I. Baci'c, N. Druzijani'c, R. Karlo, I. Skifi'c, S. Jagi'c. Efficacy of IP6 + inositol in the treatment of breast cancer patients receiving chemotherapy: Prospective, randomized, pilot clinical study. J. Exp. Clin. Cancer Res. 2010 29:12.
- J Singh, P S Basu. Non-Nutritive Bioactive Compounds in Pulses and Their Impact on Human Health: An Overview. Food and Nutrition Sciences 2012 3(NA):1664-1672.
- E. Graf, J. W. Eaton. Suppression of colonic cancer by dietary phytic acid. Nutr Cancer 1993 19(1):11 - 19.
- K. Tantivejkul, I. Vucenik, A. M. Shamsuddin. Inositol hexaphosphate (IP6) inhibits key events of cancer metastasis: II. Effects on integrins and focal adhesions. Anticancer Res. 2003 23(5A):3681 - 3689.
- N Druzijanic, J Juricic, Z Perko, D Kraljevic. IP6 + inositol as adjuvant to chemotherapy of colon cancer: Our clinical experience. Anticancer Res 2004 24:3474-3475.
- K Sakamoto, Y Suzuki. IP6 plus inositol treatment after surger and post-operative radiotherapy. Report of a case: Breast cancer. Anticancer Res 2004 24:3671-3618.
Images thanks to Helen Taylor, TipsTimes and megapixel13 via flickr