Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Fytáty a prevence rakoviny
Kyselina fytová (fytát), kterou najdeme ve větším množství v luštěninách, celozrnných obilovinách a ořeších, by mohla pomoci vysvětlit nižší výskyt rakoviny u populací konzumujících rostlinnou stravu.
Doporučení pro prevenci rakoviny kladou velký důraz na zdravou stravu, protože stravovací návyky jsou nejdůležitějším vnějším rizikovým faktorem pro vznik rakoviny. V posledních letech bylo u mnoha přirozeně se vyskytujících látek rostlinného původu uznáno, že mají protirakovinné účinky. Tyto látky jsou známé jako fytochemikálie.
Ano, fazole, cizrna, hrách a čočka jsou napěchovány všemožnými živinami, které naše tělo potřebuje, ale důvodem, proč nás dokáží chránit před několika druhy degenerativních onemocnění, může být to, že obsahují kromě živin i další rostlinné účinné látky. Někdy se dokonce jedná o tzv. antinutriční látky, jakými jsou například fytáty. Pověst fytátů se už od jejich objevení dá přirovnat jízdě na horské dráze. Střídavě byly vyzdvihovány a zavrhovány. Na čem se však všichni shodnou, je to, že fytáty, neboli kyselina fytová, jsou jednou z nejvíce fascinujících bioaktivních látek přítomných v potravinách. V rostlinných potravinách jsou velmi rozšířené.
V USA je rakovina tlustého střeva druhou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu. V některých částech světa přitom mají oproti USA jen zlomkový výskyt této rakoviny. Nejčastější je v americkém Connecticutu a nejvzácnější v ugandské Kampale. Slavný chirurg dr. Burkitt strávil v Ugandě 24 let a většina ugandských nemocnic, které kontaktoval, se nikdy nesetkala s žádným případem rakoviny tlustého střeva. Vzhledem k tomu, že v jídelníčku místních obyvatel převažovaly celistvé rostlinné potraviny, napadlo jej, že obyvatele může chránit vláknina.
Studie, jako je tato, však takové vysvětlení zpochybnily. Vypadá to, že Dánové mají více rakoviny tlustého střeva než Finové, přestože konzumují takřka dvojnásobné množství vlákniny. Co dalšího by mohlo vysvětlit nízký výskyt rakoviny u populací stravujících se převážně rostlinnou stravou? Vláknina není jediná věc, která se nachází pouze v celistvých rostlinných potravinách a chybí ve zpracovaných a živočišných potravinách. Možná jsou to právě fytáty.
Možná fytáty z potravy, spíše než samotná vláknina, mohou být tou nejdůležitější proměnnou rozhodující o míře výskytu rakoviny tlustého střeva. Jak víme, fytát silně potlačuje železem zprostředkovanou tvorbu hydroxylových radikálů, což je zvláště nebezpečný typ volných radikálů. Takže standardní americká strava nám ubližuje hned dvěma způsoby. Obsahuje hodně hemového železa ze svaloviny (masa) a zároveň málo fytátů z důvodu příjmu především rafinovaných rostlinných potravin. Fytáty by jinak pohltily volné radikály z železa.
To by mohlo vysvětlit to, co vědci zjistili ve studii na adventistech. Zjistili totiž, že vysoké riziko rakoviny se pojí s vyšším příjem červeného i bílého masa, což naznačuje, že všechny druhy masa přispívají ke vzniku rakoviny tlustého střeva. Lidé konzumující červené maso měli asi dvojnásobné riziko a lidé konzumující kuřecí maso a ryby měli dokonce trojnásobné riziko. Ti, kteří jedí maso, mohou své riziko snížit dvěma způsoby. Mohou buďto snížit příjem masa, nebo jíst více luštěnin, které jsou vynikajícím zdrojem fytátů.
Takže nejde jen o to, kolik masa jíme, ale jde také o poměr masa k zelenině. Mezi těmito dvěma extrémy, stravou s vysokým podílem rostlinných potravin a nízkým podílem masa a stravou s vysokým podílem masa a nízkým podílem rostlinných potravin, zdá se existuje poměr rizika 1 : 8. To je číslo dostatečně vysoké na to, aby vysvětlilo tak velké rozdíly ve výskytu kolorektálního karcinomu v různých zemích. Ti, kteří si vybírali to nejhorší na obou stranách, tedy jedli hodně masa a zároveň málo zeleniny, měli 8x vyšší riziko rozvoje této rakoviny.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- R. Greiner, U. Konietzny, K. D. Jany. Phytate - an undesirable constituent of plant-based foods? Journal fur Ernahrungsmedizin 2006 8(3):18 - 28.
- I. Vucenik, A. M. Shamsuddin. Protection against cancer by dietary IP6 and inositol. Nutr Cancer 2006 55(2):109 - 125.
- R. P. Singh, R. Agarwal. Prostate cancer and inositol hexaphosphate: Efficacy and mechanisms. Anticancer Res. 2005 25(4):2891 - 2903.
- G. L. Deliliers, F. Servida, N. S. Fracchiolla, C. Ricci, C. Borsotti, G. Colombo, D. Soligo. Effect of inositol hexaphosphate (IP6) on human normal and leukaemic haematopoietic cells. British journal of haematology 2002 117(3):577 - 587.
- E. Graf, J. W. Eaton. Dietary suppression of colonic cancer fiber or phytate? Cancer 1985 56(4):717 - 718.
- O. Manousos, N. E. Day, D. Trichopoulos, F. Gerovassilis, A. Tzonou, A. Polychronopoulou. Diet and colorectal cancer: A case-control study in Greece. International Journal of Cancer 1983 32(1):1 - 5.
- I. Vucenik, A. Passaniti, M. I. Vitolo, K. Tantivejkul, P. Eggleton, A. M. Shamsuddin. Anti-angiogenic activity of inositol hexaphosphate (IP6). Carcinogenesis 2004 25(11):2115 - 2123.
- A. K. M. Shamsuddin, I. Vucenik. IP6 & inositol in cancer prevention and therapy. Current Cancer Therapy Reviews 2005 1(3):259 - 269.
- M. Kapral, J. Wawszczyk, M. Jurzak, A. Hollek, L. Węglarz. The effect of inositol hexaphosphate on the expression of selected metalloproteinases and their tissue inhibitors in IL-1B-stimulated colon cancer cells. Int J Colorectal Dis 2012 27(11):1419 - 1428.
- E. Lanza, T. J. Hartman, P. S. Albert, R. Shields, M. Slattery, B. Caan, E. Paskett, F. Iber, J. W. Kikendall, P. Lance, others. High dry bean intake and reduced risk of advanced colorectal adenoma recurrence among participants in the polyp prevention trial. The J. Nutr. 2006 136(7):1896 - 1903.
- A. M. Shamsuddin. Anti-cancer function of phytic acid. Int J Food Sci Tech 2002 37(7):769 - 782.
- E. Lipski. Traditional non-Western diets. Nutr Clin Pract 2010 25(6):585 - 593.
- G. Urbano, M. Lopez-Jurado, P. Aranda, C. Vidal-Valverde, E. Tenorio, J. Porres. The role of phytic acid in legumes: Antinutrient or beneficial function? J Physiol Biochem 2000 56(3):283 - 294.
- S. D. Siah, I. Konczak, S. Agboola, J. A. Wood, C. L. Blanchard. In vitro investigations of the potential health benefits of Australian-grown faba beans (Vicia faba L.): Chemopreventative capacity and inhibitory effects on the angiotensin-converting enzyme, a-glucosidase and lipase. Br. J. Nutr. 2012 108 - Suppl - 1:S123 - 34.
- A. M. Shamsuddin, I. Vucenik, K. E. Cole. IP6: A novel anti-cancer agent. Life Sci. 1997 61(4):343 - 354.
- B. e. Stodolak, A. Starzy'nska, M. Czyszczo'n, K. Z. yla. The effect of phytic acid on oxidative stability of raw and cooked meat. Food Chem. 2007 101(3):1041 - 1045.
- U. Schlemmer, W. Frolich, R. M. Prieto, F. Grases. Phytate in foods and significance for humans: Food sources, intake, processing, bioavailability, protective role and analysis. Mol Nutr Food Res 2009 53 - Suppl - 2:S330 - 75.
- H. N. Englyst, S. A. Bingham, H. S. Wiggins, D. A. Southgate, R. Seppänen, P. Helms, V. Anderson, K. C. Day, R. Choolun, E. Collinson, J. H. Cummings. Nonstarch polysaccharide consumption in four Scandinavian populations. Nutr Cancer 1982 4(1):50 - 60.
- R Doll. The Geographical Distribution of Cancer. BJC 1969 23(1):1-8.
- P. N. Singh, G. E. Fraser. Dietary risk factors for colon cancer in a low-risk population. Am. J. Epidemiol. 1998 148(8):761 - 774.
- I. Vucenik, A. M. Shamsuddin. Cancer inhibition by inositol hexaphosphate (IP6) and inositol: From laboratory to clinic. J. Nutr. 2003 133(11 - Suppl - 1):3778S - 3784S.
- D. P. Burkitt. Epidemiology of cancer of the colon and rectum. 1971. Dis. Colon Rectum 1993 36(11):1071 - 1082.
- H. P. Lee, L. Gourley, S. W. Duffy, J. Est`eve, J. Lee, N. E. Day. Colorectal cancer and diet in an Asian population--a case-control study among Singapore Chinese. Int. J. Cancer 1989 43(6):1007 - 1016.
- B Harland. Phytate: a good or a bad food component? Nutr Res 1995 15(5):733-754.
- I. Baci'c, N. Druzijani'c, R. Karlo, I. Skifi'c, S. Jagi'c. Efficacy of IP6 + inositol in the treatment of breast cancer patients receiving chemotherapy: Prospective, randomized, pilot clinical study. J. Exp. Clin. Cancer Res. 2010 29:12.
- J Singh, P S Basu. Non-Nutritive Bioactive Compounds in Pulses and Their Impact on Human Health: An Overview. Food and Nutrition Sciences 2012 3:1664-1672.
Images thanks to cookbookman17 and vanhookc via flickr