Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak cvičením ochránit tepny před následky rychlého občerstvení
Existuje časové okno, ve kterém může dostatečná fyzická aktivita pomoci zmírnit některé škody způsobené konzumací nezdravého jídla.
V předchozím videu jsme probrali studie ukazující, že už jedno jídlo bohaté na nasycené tuky může narušit funkci tepen u mužů, měřeno v paži. Nás však více zajímá krevní průtok do srdeční stěny. Výzkumníci randomizovali muže ke snědení tučného pokrmu obsahujícího přes 60 % tuku, z toho polovinu nasyceného, a dávku cholesterolu jako ve velkém vejci. Druzí dostali nízkotučný pokrm složený převážně ze sacharidů, s méně než 10 % tuku a 50x méně cholesterolu.
Zde je nahrávka zadní sestupné větve levé koronární tepny z přístroje Doppler. Přezdívá se jí zabiják manželů. Takto vypadá před tučným pokrmem. Pěkně silný signál. Pár hodin po jídle je již silně sevřená. Druhý snímek byl pořízen pět hodin po tučném pokrmu. Koronární průtoková rezerva se zmenšila po jednom tučném pokrmu, nikoliv však po nízkotučném pokrmu se stejným množstvím kalorií.
Co je koronární průtoková rezerva? Pokud je z nějakého důvodu část koronární tepny zablokována, okolní cévy se roztáhnou. Tato dodatečná expanze se nazývá koronární průtoková rezerva. Naneštěstí je do několika hodin po tučném pokrmu rezerva postižena, čímž se zmenšuje schopnost srdce kompenzovat ucpání tepen. Tímto způsobem tučné jídlo ovlivňuje průtok krve do srdce.
V extrémních případech můžeme být svědky tohoto jevu v zadní části oka. Zde je stav před. Vidíte ty netečné mléčně zbarvené cévy? A takto to vypadalo po předepsání nízkotučné stravy a léků na vyplavení tuku z krevního řečiště. Vidíte rozdíl? Předtím krev vypadala jako mléčný koktejl.
A co se stane, když si hned po tučném jídle půjdete zacvičit? Zánět po jídle vzniklý déletrvajícím zvýšením hladin tuku v krvi, ke kterému dochází po konzumaci tučných pokrmů, poskytuje pravděpodobné vysvětlení vzestupu kardiovaskulárního onemocnění. Značné množství důkazů nám říká, že akutní cvičení poskytuje účinný prostředek k vyplavení části tuku z krve po jídle. Nicméně přínosy akutního cvičení proti postprandiální lipémii, tedy tučné krvi po jídle, jsou relativně krátkodobé. Když pak několik dní nebudete vůbec cvičit, přínos zcela vyprchá, nehledě na to, v jaké jste kondici. Časové okno je asi 18 hodin před jídlem až 90 minut po jídle. A kolik pohybu je potřeba? Asi hodina cvičení se střední intenzitou by měla stačit.
V této studii však stačilo už 20 minut čistého času chůze do schodů rozdělených do pětiminutových úseků každou hodinu po pět hodin od snědení snídaně z McDonald's složené z bramboráků, vajec, lívanců, muffinů, karbanátků a mléčného koktejlu. Po takovém jídle byla funkce tepen značně snížená, pokud účastníci po jídle jen seděli, nikoliv však, když každou hodinu cvičili na etapy chůzi do schodů. Závěr studie zní, že pohyb po každé uplynuté hodině může zmírnit negativní účinky nejen dlouhého sezení, ale také konzumace tučného jídla. Naznačuje to, že chůze do schodů by měla být zahrnuta do strategie k ochraně funkce tepen, jelikož je lehce dostupná. Je samozřejmě možné k ochraně tepen přistoupit i jinak, a to tak, že si nebudete kupovat snídani v McDonald's.
Navíc zmíněný pokrm by obsahoval přes 2 000 mg sodíku, což je více než 1 500 mg, jež American Heart Association doporučuje jako hranici pro celodenní příjem. Když člověku dáte pokrm s méně soli, o třetinu méně, tak stále dojde k narušení funkce tepen během hodiny od požití, dokonce i nezávisle na případném zvýšení krevního tlaku.
Co se týče krevního tlaku, někteří lidé na sůl reagují hodně, takže při konzumaci soli jim krevní tlak vystřelí. Jiní jsou takřka „solivzdorní“. Kolik soli zkonzumují, nemá prakticky žádný vliv na jejich tlak. Je pro tyto lidi tedy sůl neškodná? Ne, protože vysoký příjem soli ze stravy omezuje fungování tepen nezávisle na tom, jestli váš krevní tlak na příjem soli reaguje nebo ne. Funkce vašich tepen bude narušena v obou případech, na stravě s nízkým i s vysokým příjmem soli. Sůl má na cévní systém vliv přesahující krevní tlak.
Navzdory zdánlivě úplné shodě někteří výzkumníci, velmi často placení solným průmyslem, tvrdí, že není dobré omezovat příjem soli. Důkazy však svědčí proti jejich tvrzení. Stejně jako v případě nasyceného tuku v mase, mléce a pochutinách nám věda říká, že sodík, nikoliv redukce sodíku, je tím skutečným problémem.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org