Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak léčit astma stravou s nízkým obsahem soli
Snížení příjmu sodíku o 2 čajové lžičky denně dokáže výrazně zlepšit funkci plic u astmatiků.
V šedesátých a sedmdesátých letech se začala objevovat záhada. Proč se výskyt dětského astmatu v rozvinutém světě pohyboval mezi 2-5 %, avšak v rozvojovém světě byl někdy jen 0,007 %? Takže místo 1 z 20 nebo 1 z 50 postižených dětí, by to spíše mohlo být třeba 1 z 10 000 dětí – tedy extrémně vzácně. Když se tyto děti přestěhovaly z oblasti s nízkým rizikem do míst s vysokým rizikem, riziko onemocnění se u nich zvýšilo, takže to nebylo genetikou. Co se stalo? Byli vystaveni něčemu novému? Nebo přišly o nějaký ochranný faktor, který ve své zemi měly?
V roce 1938 vědci prokázali, že mohou zastavit astmatické záchvaty tím, že dětem sníží hladinu sodíku. Ona studie však byla provedena s diuretikem. Následné dietní experimenty nicméně ukázaly, že strava s vysokým obsahem soli může zvyšovat astmatické příznaky a že snížení obsahu soli může astmatické příznaky snížit. Tyto důkazy však evidentně upadly v zapomenutí, dokud nebyly v 80. letech znovu přijaty jako možné vysvětlení, proč západní země mají vyšší výskyt astmatu. Možná to je solí.
Vědci sledovali úmrtí dětí na astma vs. nákupy soli v jejich rodinách, a zdálo se, že čím více soli, tím vyšší úmrtnost. Ale jen to, že rodina kupuje více soli, nemusí nutně znamenat, že jí děti konzumují více. Existuje způsob, jakým zjistíte, kolik soli lidé skutečně konzumují; a to sbíráním jejich moči po dobu 24 hodin a měřením množství sodíku. Protože kolik soli sníme, přibližně tolik soli vyloučíme.
Způsob, jakým se testuje astma, se nazývá bronchodilatační test, při kterém hledáte nadměrnou reakci na inhalovanou chemikálii. A opravdu se projevila velká shoda mezi tím, jak jejich plíce reagovaly a kolik sodíku používaly. Ale existují nejrůznější přísady do potravin, např. konzervační látky, které mohou vyvolat tyto tzv. přecitlivělé reakce. A tak možná vysoký příjem sodíku byl jen ukazatelem vysokého příjmu zpracovaných potravin. Možná to vůbec nebylo způsobeno solí.
Možná to byly jiné složky stravy. Například důvodem, proč sodík může být rizikovým faktorem pro další zánětlivé onemocnění, revmatoidní artritidu, může být to, že příjem sodíku je pouze indikátorem zvýšeného příjmu masa a ryb nebo sníženého příjmu ovoce a zeleniny. Potřebovali jsme studii, ve které bychom astmatikům změnili množství soli v jejich stravě a sledovali, co se stane. A k tomu následně i došlo.
Vzali 10 astmatiků, zdvojnásobili jim příjem soli, a u 9 z 10 se jejich citlivost plic zhoršila. Nebyla tam ale žádná kontrolní skupina. Možná by se to stejně všem zhoršilo? Což nás přivádí do 90. let: randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie. Vědci podávali všem stravu s nízkým obsahem soli, ale pak polovině z nich dali tablety s prodlouženým uvolňováním sodíku, aby znovu zvýšili jejich příjem soli na normální příjem. Druhá polovina dostávala placebo. Zkusili to po dobu 5 týdnů a pak je prohodili na dalších 5 týdnů. Takto můžete náhodně oddělit lidi na stravu s nízkým obsahem sodíku, bez toho, že by si to mohli uvědomit – geniální! A co se stalo?
Astmatici na soli se zhoršili. Jejich plicní funkce se zhoršila, jejich astmatické příznaky se zhoršily, a museli vícekrát použít svých inhalátorů. Zde srovnávají astmatiky, kteří konzumují 3 čajové lžičky soli denně s těmi, kteří konzumovali méně než jednu; takže dokázali snížit jejich příjem sodíku o 2 čajové lžičky soli. Pokud provedete pragmatičtější pokus a snížíte lidem příjem soli pouze o polovinu lžičky denně, tak to nefunguje.
Dokonce, i když jste schopni snížit příjem sodíku k dosažení terapeutického účinku, mělo by to být považováno jen za pomocnou léčbu. Nepřestávejte brát léky na astma bez souhlasu vašeho lékaře.
V šedesátých a sedmdesátých letech se začala objevovat záhada. Proč se výskyt dětského astmatu v rozvinutém světě pohyboval mezi 2-5 %, avšak v rozvojovém světě byl někdy jen 0,007 %? Takže místo 1 z 20 nebo 1 z 50 postižených dětí, by to spíše mohlo být třeba 1 z 10 000 dětí – tedy extrémně vzácně. Když se tyto děti přestěhovaly z oblasti s nízkým rizikem do míst s vysokým rizikem, riziko onemocnění se u nich zvýšilo, takže to nebylo genetikou. Co se stalo? Byli vystaveni něčemu novému? Nebo přišly o nějaký ochranný faktor, který ve své zemi měly?
V roce 1938 vědci prokázali, že mohou zastavit astmatické záchvaty tím, že dětem sníží hladinu sodíku. Ona studie však byla provedena s diuretikem. Následné dietní experimenty nicméně ukázaly, že strava s vysokým obsahem soli může zvyšovat astmatické příznaky a že snížení obsahu soli může astmatické příznaky snížit. Tyto důkazy však evidentně upadly v zapomenutí, dokud nebyly v 80. letech znovu přijaty jako možné vysvětlení, proč západní země mají vyšší výskyt astmatu. Možná to je solí.
Vědci sledovali úmrtí dětí na astma vs. nákupy soli v jejich rodinách, a zdálo se, že čím více soli, tím vyšší úmrtnost. Ale jen to, že rodina kupuje více soli, nemusí nutně znamenat, že jí děti konzumují více. Existuje způsob, jakým zjistíte, kolik soli lidé skutečně konzumují; a to sbíráním jejich moči po dobu 24 hodin a měřením množství sodíku. Protože kolik soli sníme, přibližně tolik soli vyloučíme.
Způsob, jakým se testuje astma, se nazývá bronchodilatační test, při kterém hledáte nadměrnou reakci na inhalovanou chemikálii. A opravdu se projevila velká shoda mezi tím, jak jejich plíce reagovaly a kolik sodíku používaly. Ale existují nejrůznější přísady do potravin, např. konzervační látky, které mohou vyvolat tyto tzv. přecitlivělé reakce. A tak možná vysoký příjem sodíku byl jen ukazatelem vysokého příjmu zpracovaných potravin. Možná to vůbec nebylo způsobeno solí.
Možná to byly jiné složky stravy. Například důvodem, proč sodík může být rizikovým faktorem pro další zánětlivé onemocnění, revmatoidní artritidu, může být to, že příjem sodíku je pouze indikátorem zvýšeného příjmu masa a ryb nebo sníženého příjmu ovoce a zeleniny. Potřebovali jsme studii, ve které bychom astmatikům změnili množství soli v jejich stravě a sledovali, co se stane. A k tomu následně i došlo.
Vzali 10 astmatiků, zdvojnásobili jim příjem soli, a u 9 z 10 se jejich citlivost plic zhoršila. Nebyla tam ale žádná kontrolní skupina. Možná by se to stejně všem zhoršilo? Což nás přivádí do 90. let: randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie. Vědci podávali všem stravu s nízkým obsahem soli, ale pak polovině z nich dali tablety s prodlouženým uvolňováním sodíku, aby znovu zvýšili jejich příjem soli na normální příjem. Druhá polovina dostávala placebo. Zkusili to po dobu 5 týdnů a pak je prohodili na dalších 5 týdnů. Takto můžete náhodně oddělit lidi na stravu s nízkým obsahem sodíku, bez toho, že by si to mohli uvědomit – geniální! A co se stalo?
Astmatici na soli se zhoršili. Jejich plicní funkce se zhoršila, jejich astmatické příznaky se zhoršily, a museli vícekrát použít svých inhalátorů. Zde srovnávají astmatiky, kteří konzumují 3 čajové lžičky soli denně s těmi, kteří konzumovali méně než jednu; takže dokázali snížit jejich příjem sodíku o 2 čajové lžičky soli. Pokud provedete pragmatičtější pokus a snížíte lidem příjem soli pouze o polovinu lžičky denně, tak to nefunguje.
Dokonce, i když jste schopni snížit příjem sodíku k dosažení terapeutického účinku, mělo by to být považováno jen za pomocnou léčbu. Nepřestávejte brát léky na astma bez souhlasu vašeho lékaře.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Yi B, Titze J, Rykova M, Feuerecker M, Vassilieva G, Nichiporuk I, Schelling G, Morukov B, Choukèr A. Effects of dietary salt levels on monocytic cells and immune responses in healthy human subjects: a longitudinal study. Transl Res. 2015 Jul;166(1):103-10.
- Binger KJ, Linker RA, Muller DN, Kleinewietfeld M. Sodium chloride, SGK1, and Th17 activation. Pflugers Arch. 2015 Mar;467(3):543-50.
- Manzel A, Muller DN, Hafler DA, Erdman SE, Linker RA, Kleinewietfeld M. Role of "Western diet" in inflammatory autoimmune diseases. Curr Allergy Asthma Rep. 2014 Jan;14(1):404.
- Zhou X, Zhang L, Ji WJ, Yuan F, Guo ZZ, Pang B, Luo T, Liu X, Zhang WC, Jiang TM, Zhang Z, Li YM. Variation in dietary salt intake induces coordinated dynamics of monocyte subsets and monocyte-platelet aggregates in humans: implications in end organ inflammation. PLoS One. 2013 Apr 4;8(4):e60332.
- Sundström B, Johansson I, Rantapää-Dahlqvist S. Interaction between dietary sodium and smoking increases the risk for rheumatoid arthritis: results from a nested case-control study. Rheumatology (Oxford). 2015 Mar;54(3):487-93.
- Burney P. A diet rich in sodium may potentiate asthma. Epidemiologic evidence for a new hypothesis. Chest. 1987 Jun;91(6 Suppl):143S-148S.
- Javaid A, Cushley MJ, Bone MF. Effect of dietary salt on bronchial reactivity to histamine in asthma. BMJ. 1988 Aug 13;297(6646):454.
- Burney PGJ, Britton JR, Chinn S, Tattersfield AE, Platt HS, Papacosta AO, Kelson MC. Response to inhaled histamine and 24 hour sodium excretion. Br Med J (Clin Res Ed). 1986 Jun 7;292(6534):1483-6.
- Carey OJ, Locke C, Cookson JB. Effect of alterations of dietary sodium on the severity of asthma in men. Thorax. 1993 Jul;48(7):714-8.
- Pogson ZE, Antoniak MD, Pacey SJ, Lewis SA, Britton JR, Fogarty AW. Does a low sodium diet improve asthma control? A randomized controlled trial. Am J Respir Crit Care Med. 2008 Jul 15;178(2):132-8.
- Van Niekerk CH, Weinberg EG, Shore SC, Heese HV, Van Schalkwyk J. Prevalence of asthma: a comparative study of urban and rural Xhosa children. Clin Allergy. 1979 Jul;9(4):319-4.
- Stoesser AV, Cook M. Possible relation between electrolyte balance and bronchial asthma. Am J Dis Child 1938; 56: 943-44.
- Cook MM, Stoesser AV. Influence of Induced Variations in Electrolyte and Water Exchanges with Pitressin in Bronchial Asthma. in: Proc. Soc. Exper. Biol. & Med. 38. ed. 1.; 1938:636.
- Mickleborough TD, Fogarty A. Dietary sodium intake and asthma: an epidemiological and clinical review. Int J Clin Pract. 2006 Dec;60(12):1616-24.
Image credit: Jack Lawrence via flickr. Image has been modified. Video credit: Daniel Black