Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak léčit srdeční selhání a selhání ledvin stravou
Jedním ze způsobů, jakým se strava bohatá na živočišné potraviny (maso, vejce, sýr) může podílet na srdečním onemocnění, mrtvicích, selhání ledvin a úmrtí, je produkce toxinu zvaného TMAO.
Jedním ze způsobů, jakým strava bohatá na živočišné potraviny – maso, vejce a sýry – může přispívat ke vzniku srdečních onemocnění, mrtvice a úmrtí, je tvorba látky indukující aterosklerózu, která se nazývá TMAO (Trimethylamine N-oxid). S pomocí určitých typů střevních bakterií se cholin a karnitin koncentrovaný v živočišných produktech přetváří na TMAO. Počkejte chvíli… Já myslel, že ateroskleróza – ztvrdnutí tepen, je způsobeno hromaděním cholesterolu.
Cholesterol tomu stále kraluje. Pouze to vypadá, že TMAO tento proces zrychluje. TMAO nejspíš zvyšuje schopnost zánětlivých buněk v aterosklerotickém plaku na stěnách tepen vázat se na LDL cholesterol, což je činí náchylnějšími k zachytávání cholesterolu. Tohle je tedy další díl do skládačky o mechanismu, jakým cholesterol způsobuje srdeční onemocnění.
Zdá se, že TMAO nejen zhoršuje aterosklerózu a přispívá k mrtvici a infarktu, ale také k selhání srdce a selhání ledvin. Pokud se podíváte na vysoce rizikovou skupinu, jako jsou diabetici po infarktu, téměř všichni ti, kteří začínali s nejvyšším množstvím TMAO v krevním oběhu, dospěli až k srdečnímu selhání. A to během 2000 dnů, tedy cca 5 let. Zatímco pouze asi 20 % osob s průměrnými úrovněmi TMAO skončilo se srdečním selháním. Ve skupině s nízkou hladinou TMAO pak nikdo.
Nejde jen o to, že lidé trpící srdečním selháním mají vyšší hladiny TMAO než kontrolní skupiny, a ti s horším srdečním selháním mají vyšší hladiny, než osoby s nižším stupněm onemocnění. Pokud sledujete lidi se srdečním selháním v průběhu času, během 6 let je polovina z těch s vysokou počáteční hladinou již mrtvá. Toto zjištění bylo od té doby replikováno na dvou dalších nezávislých skupinách pacientů se srdečním selháním.
Otázkou je, co za tím vězí? Pouhou aterosklerózou to pravděpodobně nebude, protože to by trvalo roky. U většiny pacientů, kteří umřou na srdeční selhání, bývá příčinou vypovědění služby srdečního svalu nebo fatální srdeční arytmie. Možná má TMAO toxické účinky, které přesahují pouhé urychlení hromadění cholesterolu.
A co selhání ledvin? Lidé s chronickým onemocněním ledvin mají zvláště zvýšené riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Předpokládá se, že je to kvůli spektru uremických toxinů. Jedná se o toxiny, které by byly normálně odfiltrovány ledvinami a odvedeny do moči, ale mohou se hromadit v krevním řečišti, pokud naše funkce ledvin začne slábnout. Když se řekne uremické toxiny, obvykle myslíme toxické vedlejší produkty bílkovin hnijících v našem střevě. Z toho důvodu jsou speciálně formulované rostlinné jídelníčky užívány již po desetiletí k léčbě chronického selhávání ledvin. Vegetariánům se tvoří jen polovina běžného množství uremických toxinů. Tohle však nejsou jediné uremické toxiny. TMAO z rozloženého cholinu a karnitinu, pocházejících hlavně z masa a vajec, může zvyšovat riziko srdečného onemocnění u pacientů s nemocnými ledvinami a zjevně taky brání zpětnému transportu cholesterolu. To znamená, že TMAO brání snahám našeho těla odklízet cholesterol z tepen.
Skutečně, čím hůře nám fungují ledviny, tím vyšší jsou naše úrovně TMAO. Tyto zvýšené úrovně korelují s množstvím plaku ucpávajícím tepny v srdci. Jakmile proděláte transplantaci ledviny – dostanete novou a fungující ledvinu – tak své úrovně TMAO srazíte zpátky dolů. TMAO tedy bylo považováno za ukazatel klesající funkce ledvin. Poté však byly publikovány tyto výsledky z Framinghamské studie zdraví srdce. Ty ukázaly na to, že zvýšené hladiny cholinu a TMAO mezi jednotlivci s normální funkcí ledvin předpovídaly zvýšené riziko rozvoje chronického onemocnění ledvin. To naznačuje, že TMAO je nejen ukazatel, ale také toxin, který sám ledviny poškozuje.
Skutečně tomu tak je. Když sledujete pacienty po určitý čas a posuzujete jejich délku dožití, lidé s vyšším TMAO, dokonce i s normální funkcí ledvin, žili výrazně kratší životy. Svědčí to pro stravou vyvolanou progresivní dysfunkci a zjizvení ledvin. Zdůrazňuje nám to potřebu zaměřit více preventivního úsilí do úpravy jídelníčků.
Jak by to mohlo vypadat? No, možná bychom měli omezit zdroje pro produkci TMAO ze stravy. Například některé druhy hlubinných mořských ryb, vejce a maso. Záleží také na tom, jaké máte střevní bakterie. Nezapomínejte, že když dáte veganovi steak, stejně se nevytvoří žádné TMAO, protože nemá ve střevě vypěstované bakterie živící se karnitinem. Vědci však doufají, že jednoho dne najdou cestu, jak reprodukovat účinky vegetariánské stravy selektivními prebiotickými, probiotickými nebo antibiotickými terapiemi.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Torres N, Guevara-Cruz M, Velázquez-Villegas LA, Tovar AR. Nutrition and Atherosclerosis. Arch Med Res. 2015 Jul;46(5):408-26.
- Cannon JA, McMurray JJ. Gut feelings about heart failure. J Am Coll Cardiol. 2014 Nov 4;64(18):1915-6.
- Tang WH, Wang Z, Shrestha K, Borowski AG, Wu Y, Troughton RW, Klein AL, Hazen SL. Intestinal microbiota-dependent phosphatidylcholine metabolites, diastolic dysfunction, and adverse clinical outcomes in chronic systolic heart failure. J Card Fail. 2015 Feb;21(2):91-6.
- Tang WH, Wang Z, Kennedy DJ, Wu Y, Buffa JA, Agatisa-Boyle B, Li XS, Levison BS, Hazen SL. Gut microbiota-dependent trimethylamine N-oxide (TMAO) pathway contributes to both development of renal insufficiency and mortality risk in chronic kidney disease. Circ Res. 2015 Jan 30;116(3):448-55.
- Willyard C. Pathology: At the heart of the problem. Nature. 2013 Jan 31;493(7434):S10-1.
- Moraes C, Fouque D, Amaral AC, Mafra D. Trimethylamine N-Oxide From Gut Microbiota in Chronic Kidney Disease Patients: Focus on Diet. J Ren Nutr. 2015 Nov;25(6):459-65.
- (authors unknown) Cleveland Clinic. Gut Flora-Dependent TMAO: New Studies Extend Its Reach Beyond the Arteries to the Heart and Kidneys. Feb. 12, 2015 / Heart & Vascular / Research.
- Trøseid M, Ueland T, Hov JR, Svardal A, Gregersen I, Dahl CP, Aakhus S, Gude E, Bjørndal B, Halvorsen B, Karlsen TH, Aukrust P, Gullestad L, Berge RK, Yndestad A. Microbiota-dependent metabolite trimethylamine-N-oxide is associated with disease severity and survival of patients with chronic heart failure. J Intern Med. 2015 Jun;277(6):717-26.
- Vanholder R, De Smet R, Lesaffer G. p-cresol: a toxin revealing many neglected but relevant aspects of uraemic toxicity. Nephrol Dial Transplant. 1999 Dec;14(12):2813-5.
- Barsotti G, Morelli E, Cupisti A, Meola M, Dani L, Giovannetti S. A low-nitrogen low-phosphorus Vegan diet for patients with chronic renal failure. Nephron. 1996;74(2):390-4.
- Patel KP, Luo FJ, Plummer NS, Hostetter TH, Meyer TW. The production of p-cresol sulfate and indoxyl sulfate in vegetarians versus omnivores. Clin J Am Soc Nephrol. 2012;7(6):982-8.
- Tang WH. Trimethylamine N-Oxide as a Novel Therapeutic Target in CKD. J Am Soc Nephrol. 2016;27(1):8-10.
Image credit: Monsterkoi via Pixabay. Image has been modified. Motion graphics by Julien Herman.