Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak mlékárenský průmysl navrhuje zavádějící studie
Jak masný a mléčný průmysl narhuje studie, které ukazují, že jejich výrobky mají neutrální nebo pozitivní vliv na cholesterol a zánět?
Observační studie, jako jsou tyto, naznačující, že mléčné výrobky nemusí být tak špatné, mohou být ovlivněné vnějšími faktory. Například tím, že lidé konzumující více sýrů častěji spadají pod vyšší socioekonomickou třídu. Dobře, ale co pak tato intervenční studie? Randomizovaná, křížová studie, která porovnávala stravu s vysokým obsahem tučných sýrů se stravou plnou tučného masa a s nízkotučnou stravou. Jedna strava byla plná sýrů a obsahovala hodně nasyceného tuku, druhá strava byla plná masa a také byla bohatá na nasycené tuky. Třetí strava byla zaměřená na sacharidy a měla nízký podíl tuku. Lidé přesto skončili se stejnými hladinami cholesterolu.
Pojďme se podívat, jak toho dosáhli. Polovina studie byla z části financovaná mléčným průmyslem. Jenže druhá polovina také, všechny tyto organizace souvisejí s mlékárenstvím. Pokud byste byli součástí mléčného průmyslu a snažili se navrhnout studii, která by ukázala, že strava s vysokým obsahem sýrů nezvyšuje cholesterol, jak byste to udělali?
Kdo si pamatuje toto video? Je to jedno z mých oblíbených. Masný průmysl s hovězím masem čelil stejnému problému jako mléčný průmysl. Hovězí maso má nasycený tuk, který zvyšuje hladinu cholesterolu, což zvyšuje riziko úmrtí na srdeční onemocnění. Co si s tím průmysl počne? Navrhli studii, ve které lidem přidali do jídelníčku hovězí maso – a cholesterol klesl.
Jak je to možné? Zde můžete vidět obě diety. Přidali hovězí maso a cholesterol poklesl. Udělali to tak, že vyřadili tolik mléka, vepřového masa, drůbeže, ryb a vajec, až se jejich celkový příjem nasycených tuků snížil na polovinu. Snížili tedy množství nasycených tuků na polovinu a hladiny cholesterolu poklesly. Páni, takhle by mohli klidně přidat nějaké sladké cukrovinky, jako jsou Twinkies, a tvrdit, že buchtičky snižují cholesterol, nebo třeba cukrová poleva, zkrátka cokoliv.
Teď, když už víme, v čem spočívá ten trik, pojďme se vrátit k té studii. Dosáhnout stejné hladiny cholesterolu můžeme tak, že budou všechny tři diety obsahovat stejné množství nasyceného tuku. Jak to uděláte? Jak docílíte toho, aby měla tučná strava s vysokým zastoupením sýrů a tučná strava s vysokým obsahem masa stejné množství nasyceného tuku, jako strava bez těchto potravin? Počkejte, neříkejte to. Počkat, oni přidali do té odlišné diety kokosový olej? Ano, do tzv. „nízkotučné“ diety přidali tolik kokosového oleje a sušenek, že měly nakonec všechny diety stejný obsah nasycených tuků. A tady to máme! Dieta s vysokým obsahem sýru nebo masa, která nezvyšuje hladinu cholesterolu, je na světě.
To mi připomíná zoufalé kroky, ke kterým se tvůrci uchýlili v této studii porovnávající účinky mléčného sýru čedaru a nemléčné alternativy čedaru od značky Daiya. Spotřeba mléka v posledních letech klesla, neboť lidé objevili rostlinné alternativy, jako je sójové a mandlové mléko. A teď už máme dokonce i alternativy k sýrům. Co si s tím National Dairy Council (Národní mlékárenská rada) počne? Jak navrhnete studii, která ukáže, že je zdravější jíst sýr? Jak může v nějaké studii mléčný sýr způsobit méně zánětu než veganská alternativa sýru? Lehké to mít nebudou. Rostlinné sýry Daiya nejsou v žádném případě zdravou potravinou, v každém případě však mají třikrát nižší obsah nasycených tuků než kravský sýr. Vzdávám to, nic mě nenapadá. Jak by mohly výrobky značky Daiya způsobit v těle více zánětu?
Existuje jeden tuk, který může způsobit více zánětu než mléčný tuk: palmový olej. Palmový olej může dokonce zvýšit hladiny cholesterolu stejně jako částečně ztužený tuk plný transmastných kyselin. Takže mi chcete říct, že do skupiny konzumující rostlinné sýry Dayia nenápadně přidali dodatečný palmový olej? Ano. Věřili byste, že je to vůbec možné? Porovnávali mléčný sýr s rostlinným sýrem Daiya a palmovým olejem. Palmového oleje bylo tolik, že pokrm s veganskou alternativou sýru měl nakonec stejné množství nasycených tuků jako pokrm s mléčným sýrem. To je stejné, jako byste prokazovali, že je tofu horší než hovězí maso, provedením studie, ve které byste srovnávali hovězí maso do hamburgeru s tofu karbanátkem napěchovaným sádlem. Počkat, masný průmysl přesně toto opravdu provedl. Alespoň, že měli tu slušnost a uznali, že v běžném životě by lidé nahrazující maso tofu pravděpodobně nepoužili žádné sádlo.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Guo J, Astrup A, Lovegrove JA, Gijsbers L, Givens DI, Soedamah-muthu SS. Milk and dairy consumption and risk of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Epidemiol. 2017;32(4):269-287.
- Sanchez-villegas A, Martínez JA, Prättälä R, et al. A systematic review of socioeconomic differences in food habits in Europe: consumption of cheese and milk. Eur J Clin Nutr. 2003;57(8):917-29.
- Thorning TK, Raziani F, Bendsen NT, Astrup A, Tholstrup T, Raben A. Diets with high-fat cheese, high-fat meat, or carbohydrate on cardiovascular risk markers in overweight postmenopausal women: a randomized crossover trial. Am J Clin Nutr. 2015;102(3):573-81.
- Demmer E, Van loan MD, Rivera N, et al. Consumption of a high-fat meal containing cheese compared with a vegan alternative lowers postprandial C-reactive protein in overweight and obese individuals with metabolic abnormalities: a randomised controlled cross-over study. J Nutr Sci. 2016;5:e9.
- Vega-lópez S, Ausman LM, Jalbert SM, Erkkilä AT, Lichtenstein AH. Palm and partially hydrogenated soybean oils adversely alter lipoprotein profiles compared with soybean and canola oils in moderately hyperlipidemic subjects. Am J Clin Nutr. 2006;84(1):54-62.
- Laugerette F, Furet JP, Debard C, et al. Oil composition of high-fat diet affects metabolic inflammation differently in connection with endotoxin receptors in mice. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2012;302(3):E374-86.
- Ashton E, Ball M. Effects of soy as tofu vs meat on lipoprotein concentrations. Eur J Clin Nutr. 2000;54(1):14-9.
- Roussell MA, Hill AM, Gaugler TL, et al. Beef in an Optimal Lean Diet study: effects on lipids, lipoproteins, and apolipoproteins. Am J Clin Nutr. 2012;95(1):9-16.
- Simon M. Whitewashed: How Industry and Government Promote Dairy Junk Foods. http://wwweatdrinkpoliticscom. 2014.
Image credit: Edmund Garman via flickr. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video