Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak předcházet rakovině kůže pomocí diety
Randomizovaná kontrolovaná studie zjistila, že nízkotučná strava může vést k desetkrát nižšímu výskytu rakoviny kůže.
Každý rok jsou diagnostikovány miliony případů rakoviny kůže, což z ní činní nejběžnější rakovinu v USA. Už jsem vám prozradil, co je nejdůležitější věc - chránit se před vystavením UV záření, a nedávno jsem vytvořil i video o doplňku, který může pomoci. A co ochrana stravou?
První studie objasňující účinek stravy na nádory vyvolané UV zjistila, že strava bohatá na tuky urychluje tvorbu nádorů u myší. Během šesti měsíců působení UV záření mělo 50 % myší krmených tučnou stravou nádory v porovnání jen s 16 % ve skupině na kontrolní stravě. Povzbudivé je, že po převedení myší na nízkotučnou stravu po vystavení záření dokázali negovat účinky tučné stravy podporující nádory.
U lidí byl výživový směr charakterizovaný konzumací masa a tuku byl spojen s téměř čtyřnásobným zvýšením rizika skvamocelulárního karcinomu, což je druhý nejběžnější typ rakoviny kůže. Naopak výživový směr plný ovoce a zeleniny byl spojen se snížením rizika na polovinu (zřejmě zejména díky příjmu listové zeleniny). Nyní už jsme potřebovali jen randomizovat účastníky k nízkotučné stravě a pozorovat, zda rakovině zabrání i u lidí. Díky financování National Cancer Institute a výzkumnému týmu z Veteran Affairs byly vydány pozoruhodné výsledky v New England Journal of Medicine.
Sedmdesát šest pacientů s historií rakoviny kůže (tudíž s vysokým rizikem rozvoje další rakoviny) bylo randomizováno k pokračování v běžném stravování nebo k přechodu na „nízkotučnou“ stravu s 20 % kalorií z tuku. Nízkotučná je v uvozovkách, protože jde ve skutečnosti o vysoce tučnou stravu při porovnání s tou, která je pro náš druh přirozená. Tisíce let naši předci žili na přibližně 10 procentech kalorií z tuku. Po tisíce let, zhruba 90 % našeho času na Zemi, pro nás bylo prakticky nemožné pravidelně konzumovat více než 10-15 % kalorií z tuku. Tedy toto je normální obsah tuku ve stravě pro lidský druh. Nízkotučná strava by pak měla tuku ještě méně. Nicméně 20 % je při srovnání skutečně málo, když se podíváme na současný průměr u dospělého člověka ve Spojených státech: 37 %. Mohlo by snížení na 20 % něco změnit?
Výzkumníci zaznamenávali vzhled aktinické keratózy, což jsou hrubé šupinaté skvrny, respektive premaligní léze, z kterých vzniká rakovina kůže. Sledovali je po dva roky. Průměrný pacient v kontrolní skupině měl za ty dva roky deset nových lézí, zatímco v nízkotučné skupině to byly jen tři léze. Dobře, ale co skutečná rakovina kůže? Výsledky byly tak vzrušující, že stejný tým výzkumníků randomizoval stovky pacientů s rakovinou kůže ke stejným dvěma dietám. Na konci studie byl výskyt rakoviny kůže 10x nižší právě v nízkotučné skupině.
Toto není žádná výzva k hodování na nízkotučných sušenkách. Ačkoliv se tuk jeví jako dvojnásobně škodlivý, i konzumace vysoce rafinovaných sacharidů prokazatelně souvisí s tvorbou vrásek a atrofií pokožky podle celonárodního průřezu žen středního věku. Lidé, kteří mají konzistentně vyšší než normální hladiny krevních cukrů na lačno, jsou vnímáni jako téměř o půl roku starší než ve skutečnosti za každý 1 mmol/l, o který je jejich průměrný krevní cukr vyšší. Takže lidé s prediabetickými hodnotami krevních cukrů na lačno, asi 6,7 mmol/l, vypadají zhruba o rok starší, než lidé s pravidelnými normálními hladinami cukru na lačno okolo 4,2 mmol/l.
Women's Health Initiative randomizovala téměř 50 000 žen po menopauze s doporučením jíst stejně nízkotučnou stravu, nicméně nebyla pozorována žádná změna ve výskytu rakoviny kůže. Není to překvapivé vzhledem k špatnému dodržování. Pouze 31 % žen v intervenční skupině dodržovalo výživová doporučení. Ukazuje se, že zdravá strava funguje jen tehdy, když ji skutečně konzumujete.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org