Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak předcházet vráskám pomocí diety
Důkazy podporují doporučení dodržovat plnohodnotnou rostlinnou stravu pro zdravěji vypadající pleť.
Tvorba vrásek: může jídlo něco změnit? Populační studie zjistily, že zdravá strava obvykle bývá spojena s menším stárnutím obličeje. Předpokládáme to, protože nezdravé jídlo může zvýšit zátěž oxidativním stresem, působit zánětlivě a obsahovat konečné produkty pokročilé glykace. Mluvím o tom ve videu "Nejlepší strava pro zdravé stárnutí." Naopak zdravé jídlo může poskytnout ochranu zevnitř ochranným účinkem proti UV záření, stimulací tvorby kolagenu a opravou DNA. Může to pomoci vysvětlit, proč strava bohatá na maso a pochutiny byla spojena s více vráskami, než strava bohatá na ovoce. Neboli ti, kteří jedí více ovoce, zeleniny a ořechů se těší z menší vrásčitosti. Zelenina, luštěniny a olivový olej působily ochranně, na rozdíl od masa a mléka. Ryby byly původně spjaty s menší tvorbou vrásek, ale spojitost se vytratila po násobné regresivní analýze. To znamená, že šlo nejspíše o falešný výsledek v důsledku toho, že konzumace ryb je spojena například s dalšími zdravými potravinami, jako jsou saláty a vařená zelenina.
Vyšší příjmy vitamínu C byly spojeny s nižším rizikem vrásčitého vzhledu ve studii 4 000 Američanek středního věku. Co se týče konkrétních potravin, žluté a zelené druhy zeleniny mohou být obzvláště ochranné. Daniellova stupnice byla použita k testování účinku na vrásky okolo očí u sedmi stovek žen. Ženy konzumující méně než jednu porci zelené nebo žluté zeleniny denně měly na stupnici průměrné skóre tři, zatímco ženy konzumující více než dvě porce denně měly v průměru spíše dvojku.
Ale možná lidé, kteří si dávají záležet na konzumaci zeleniny, také pečlivěji nanášejí přípravky s UV ochranou. Nebo možná lidé konzumující více masa tráví čas venku na slunci opékáním. Výzkumníci navrhují toto: „Globální strategie pro prevenci nemocí by mohly těžit ze zdůrazňování, že zdravá strava je spojena s menší tvorbou vrásek.“ Nejprve bychom se měli ujistit, že jde o příčinný vztah.
V mém videu „Jak pomocí jídla přirozeně zmenšit vrásky“ rozebírám intervenční studie ukazující, že dvě hrsti mandlí denně dokážou zvýšit UV odolnost lidské kůže i snížit hloubku a šířku vrásek v porovnání s lidmi randomizovanými ke konzumaci svačiny bez ořechů.
Jaké další potraviny prokazatelně bojují se stárnutím kůže? Množství lněného oleje obsažené v denní dávce tři čtvrtě polévkové lžíce (11,25 g) mletých lněných semínek znatelně zvýšilo hladkost kůže v porovnání s placebem už během šesti týdnů. In vitro dokáže sulforafan, což je sloučenina z brukvovité zeleniny jako brokolice, zmírnit předčasné stárnutí pokožky vyvolané znečištěním ovzduší pevnými částicemi. Testu v praxi to však dosud nebylo podrobeno. Sloučenina ze sóji však již byla otestována. Ženy po menopauze dostávaly denně isoflavony v dávce ekvivalentní čtyřem porcím sójových potravin po dobu šesti měsíců. Naneštěstí chyběla kontrolní skupina, avšak vzali alespoň biopsie kůže z oblasti hýždí před a po. Nalezli významné zlepšení tloušťky kůže, stejně jako zvýšený obsah kolagenu a elastických vláken.
A co randomizovaná kontrolovaná studie s nižším příjmem sóji? Isoflavony zhruba odpovídající jedné a půl porci sóji denně byly otestovány proti placebu na ženách středního věku. Pružnost pokožky v obličeji byla zlepšena za osm týdnů a zlepšení jemných vrásek se dostavilo za dvanáct týdnů. Další dvanáctitýdenní studie využila přímo equol, což je sloučenina, kterou naše prospěšná mikroflóra vyrábí ze sójových isoflavonů. Studie nalezla významnou redukci hloubky vrásek. Musíte však ve střevě mít ty správné bakterie. Podívejte se na mé video „Jak se stát producentem equolu“.
Jediná další intervenční studie jídla proti vráskám, kterou jsem dokázal najít, testovala jedno mé oblíbené ovoce: mango. Podávání manga myším zredukovalo tvorbu vrásek z UV. Testu na lidech však bylo mango podrobeno až v roce 2020. Ženy se světlou pletí a po menopauze byly randomizovány ke konzumaci zhruba půl šálku (120 ml) nebo šálku a půl (360 ml) manga odrůdy Champagne každý den po dobu 16 týdnů. Šťastné to ženy! Naneštěstí šlo jen o průzkumnou studii a chyběla kontrolní skupina s obvyklou stravou. Nicméně v porovnání s výchozím stavem intenzita hlubokých vrásek ve skupině s polovinou šálku značně poklesla už za osm týdnů a setrvala nižší po celou dobu studie. V kontrastu s tím a k zármutku National Mango Board se průměrná intenzita vrásek na konci 16 týdnů ve skupině užívající šálek a půl manga zhoršila. Výzkumníci se domnívají, že to mohlo být kvůli dodatečnému přísunu cukru, nebyly však naměřeny žádné změny v hladinách krevního cukru, takže to zůstává tajemstvím.
Nedostatek intervenčních studií omezuje naši důvěru, kterou můžeme vložit do doporučení, nicméně nejvíce bychom se protivráskové stravě přiblížili protizánětlivým jídelníčkem přirozeně bohatým na antioxidanty a s omezenými nárůsty krevního cukru a glykace. Toho dosáhneme omezením přidaného cukru a rafinovaných sacharidů a vynecháním předpřipravených konečných produktů pokročilé glykace obsažených ve smaženém, pečeném a grilovaném mase. Jinými slovy, když se pacienti zeptají na stravu, která by jim pomohla k mladistvější pleti, tak důkazy podporují konzumaci celistvé rostlinné stravy.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org