Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak se zbavit česnekového dechu
Poté, co si účastníci studie vzali česnek, jim vědci podali syrovátkový protein, citronovou šťávu, zelený čaj, chlorofyl, sodovku 7UP, jablko, vařené jablko, petržel, špenát a lístky máty. Co myslíte, že fungovalo nejlépe?
Zhruba jeden ze tří lidí trpí halitózou, špatným dechem. Co proti tomu můžeme udělat? Mám videa o čištění jazyka, žvýkání žvýkaček a nejlepší ústní vodě. Populační studie naznačují, že lidé konzumující méně ovoce a zeleniny mohou mít vyšší riziko, nicméně s horší stravou se pojí spousta jiných věcí taktéž spojených s halitózou. Pojítko s ovocem a zeleninou však přetrvává i po zohlednění těchto dalších faktorů.
A u psů to funguje. Zeleninové žvýkací hračky pomáhají. Ale co u lidí? V brukvovité zelenině se nachází sloučenina, která dokáže účinně eliminovat těkavé sloučeniny síry, jako je sirovodík zapáchající po zkažených vejcích. Jsou to nepříjemně zapáchající plyny způsobující špatný dech, vznikající především rozkladem aminokyselin obsahujících síru, jež jsou koncentrovány v živočišné bílkovině, cysteinu a methioninu. Látky z brukvovité zeleniny přilnou ke sloučeninám síry a zabrání jim stát se plynnými. Máta peprná, máta klasnatá, libavka a mnoho dalších příchutí mentolek a žvýkaček vlastně nijak neřeší příčinu, jenom tak nějak maskují zápach. Naopak taková brokolicová žvýkačka by mohla alespoň dočasně pomoci. Proč si prostě nezakousnout brokolici?
Výzkumníci vyzkoušeli použití látky odstraňující cystein z jazyka kvůli lidem, kteří nechtějí jednoduše omezit kasein a další živočišné bílkoviny, které obsahují hodně cysteinu. Použitá látka je odvozená z kiwi, stačilo by tedy jíst kiwi? Data o halitóze nemáme. Nicméně dvakrát denně kiwi po dobu dvou měsíců přineslo značné zlepšení zánětu dásní, zubního plaku a onemocnění dásní.
Pochopitelně ne každé ovoce bude přínosné. Například durian může způsobit asi nejhorší zápach z úst, protože samotné ovoce neskutečně zapáchá. Mnozí z vás si vzpomenou na můj otřesný zážitek s durianem na lékařské fakultě, který jsem ostýchavě vynesl na světlo světa v knize Jak nezemřít. A zelenina, která vám asi vyvstane na mysli při zmínce špatného dechu, je česnek. Existuje něco, co můžeme udělat, abychom se zbavili česnekového dechu pomocí jídla? Dozvíme se to jedině řádným otestováním. Po podání česneku účastníkům vědci vyzkoušeli syrovátkový protein, citrónovou šťávu, zelený čaj, chlorofyl, limonádu 7UP, jablko Pink Lady, vařené jablko, petržel, česnek a listy máty. Chce si někdo tipnout, co zafungovalo nejlépe?
Léčby petrželovou natí, špenátem a mátou byly účinné v deodorizaci zapáchajících sloučenin z česneku. Všechny jsou zelené, vědce proto napadlo, jestli nejde o chlorofyl. Ukázalo se, že nikoliv, samotný chlorofyl nepomohl. Zde jsou grafy. Čtyři aromatické sloučeniny z česneku. Pokud si po něm nedáte nic, zápach časem odejde sám. Užití chlorofylu to nijak nezměnilo. Petržel, špenát a máta však ano, začaly působit téměř okamžitě. Jaký je domnělý mechanismus?
Syrová jablka byla lepší než vařená, což je prakticky stejná potravina, jen jí chybí enzymy zničené teplem. Možná jde o nějakou enzymatickou deodorizaci. Zde jsou data. Syrová sice fungovala lépe než vařená, ale vařená stále fungovala lépe než nic. Stejně jako citrónová šťáva a zelený čaj, byť neměly žádné aktivní enzymy, jelikož šlo o pasterizované tekutiny.
Zde jsou data s nápoji. Syrovátkový protein ve vodě zřejmě vůbec nepomohl, ani v porovnání s limonádou. Zelený čaj a citrón si vedly lépe. Možná bylo kyselé pH zapojeno do deodorizace při pokusech s citrónovou šťávou a limonádou, jelikož byla použita kyselá limetkovo-citrónová limonáda.
Těkavé sloučeniny česnekového dechu (allyl methyl disulfid, diallyl disulfid, allyl merkaptan) byly značně zredukovány petrželí, špenátem, mátou, syrovým i vařeným jablkem, limonádou, zeleným čajem a citrónovou šťávou, v porovnání s podáváním vody (pro kontrolu). Nebyly však zredukovány chlorofylem a syrovátkovou bílkovinou. Možná, že fytoživiny polyfenoly byly aktivní ingrediencí v zeleném čaji. Při konzumaci celého česneku zatím není možné zcela se vyvarovat nepříjemného dechu spojeného s jeho konzumací, máme však několik možností, jak jej alespoň o něco zmírnit.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org