Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak si myjí ruce zaměstnanci restaurací?
Jak velká část zaměstnanců restaurací plní federální pokyny stanovené ve Food Code, a myje si dostatečně své ruce?
Abychom se vyhnuli volbě mezi E. coli a rakovinou, mohli bychom v restauraci požádat o úpravu masa v páře, ale stále by bylo třeba provádět tuto úpravu správným způsobem.
Víte, že u umyvadel v restauracích jsou upozornění, že si zaměstnanci musejí umývat ruce? Vědci z Iowa State University vyslali proškolené pozorovatele do 16 restaurací na Středozápadě, aby hodnotili, jak často a jak správně si zaměstnanci, kteří jídlo připravují, myjí ruce. Jaký byl závěr?
Nyní si všimněte, že byla hodnocena shoda s pokyny U.S. Food Code, které jsou skutečně velmi přísné: například je nutné si mýt ruce vždy, kdy se mění potraviny, se kterými zaměstnanec pracuje, třeba když jde místo masa zpracovávat zeleninu. Je poměrně těžké dosáhnout 100 %. Pracovníky restaurací pozoroval hodnotitel, který si po celou dobu dělal poznámky.
Patříte mezi pesimisty a myslíte si, že zaměstnanci dodržovali pokyny v méně než 20 %? Nebo to bylo 20 % až 40 %? 40 % až 60 %? 60 % až 80 %? Máme tu snad i optimisty tipující 80 % až 100 %? Začnu tím, že se nejednalo o shodu odpovídající 80-100 %. Ani 60-80 %. Dokonce ani 40-60 %. „Doporučení Food Code ohledně pokynů k umývání rukou byla dodržována v 0 %.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- K. M. Sullivan, M. A. Erickson, C. B. Sandusky, and N. D. Barnard. Detection of PhIP in grilled chicken entrées at popular chain restaurants throughout California. Nutr Cancer, 60(5):592-602, 2008.
- C. Strohbehn, J. Sneed, P. Paez, and J. Meyer. Hand washing frequencies and procedures used in retail food services. J. Food Prot., 71(8):1641-1650, 2008.