Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak snížit glykemickou zátěž brambor
Brokolice, ocet a citronová šťáva jsou testovány na otupení glykemického indexu bílých brambor.
Brambory mají vysoký glykemický index (GI) a konzumace potravin s vysokým GI může zvýšit riziko cukrovky. Po jídle bychom obvykle chtěli, aby krevní cukry zareagovaly jemně, přirozeně vzrostly a klesly. U vysoce glykemických potravin, jako jsou brambory, však dojde k přehnanému nárůstu krevních cukrů, což tělo přiměje k překompenzování inzulínem a dotlačení krevních cukrů na nižší než původní hladiny, což má nepříznivé metabolické důsledky jako nárůst tuků triglyceridů v krvi. Nicméně brambory jsou dobrým zdrojem draslíku, vitamínu C a polyfenolů, které mohou mírnit glykemickou zátěž. Mohlo by to vysvětlit, proč brambory mají neutrální efekt na délku lidského života, na rozdíl od jiných nezpracovaných rostlinných potravin, které se pojí přímo s prodloužením života.
V předchozím videu jsem vám přiblížil metodu chladu a tepla, kdy vychlazení brambor může drasticky snížit jejich glykemický index, i když je poté ohřejete v mikrovlnce. Co dalšího můžeme udělat pro snížení glykemické zátěže brambor? Odpověď zní: to stejné, čím vylepšíte cokoliv jiného ve své výživě - přidáte brokolici. Společná konzumace dvou porcí vařené brokolice s bramborovou kaší rozhodně pomáhá. Okamžitě snížíte poptávku po inzulínu takřka o 40 %. Naopak přidání kuřecích prsou může situaci zhoršit. A přidání tuňáka ještě více; takřka zdvojnásobí množství inzulínu poptávaného k vyloučení.
Proč rostlinné bílkoviny pomáhají a živočišné bílkoviny škodí? Protože omezení konzumace aminokyselin s rozvětveným řetězcem zlepšuje metabolické zdraví. Píšu o tom ve své knize How Not to Diet a mám na toto téma i video.
Když už je řeč o How Not to Diet, pamatujete si na část o octu? Zde vidíme nárůst krevního cukru a inzulínu u člověka s prediabetem po snědení bagelu. Když si dá ten stejný bagel zhruba se lžící jablečného octa naředěného ve čtvrt šálku vody, tak je dopad mnohem menší. Funguje to i s bramborami?
Prosté vychlazení brambor může utlumit nárůst krevního cukru i inzulínu, ale pro výrazný pokles obojího stačí přidat zhruba jednu lžíci octa. Výsledné snížení hladin je o 30 až 40 %. Čistá voda a obyčejný bílý vinný ocet.
Je to octem samotným, nebo by posloužilo jakékoliv kyselé ochucovadlo? Ve zkumavce měla i citrónová šťáva pozoruhodné účinky na blokování škrobů, ale co se děje v tělech lidí zjistíme jedině testováním. A je to tak, citrónová šťáva snižuje glykemickou reakci na pečivo. A ne jen o trochu, ale asi o 30 %. Subjekty však pily půl šálku citrónové šťávy. O to je pozoruhodnější, že to pomohlo, jelikož nápoj přidal další polovinu lžičky cukru. Přesto se dostavila lepší reakce krevních cukrů. Nicméně ocet je účinnější. Jedna až dvě lžíce octa ředěného vodou denně dokáží výrazně zlepšit krátkodobou i dlouhodobou rovnováhu krevních cukrů u diabetiků. Proto lékaři mohou zvážit a zařadit pacientům s cukrovkou do jídelníčku ocet jako součást výživové strategie proti cukrovce.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Hashemian M, Murphy G, Etemadi A, et al. Potato consumption and the risk of overall and cause specific mortality in the NIH-AARP study. PLoS One. 2019;14(5):e0216348.
- Fontana L, Cummings NE, Arriola Apelo SI, et al. Decreased consumption of branched-chain amino acids improves metabolic health. Cell Rep. 2016;16(2):520-30.
- Chen Z, Glisic M, Song M, et al. Dietary protein intake and all-cause and cause-specific mortality: results from the Rotterdam Study and a meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Epidemiol. 2020;35(5):411-29.
- Gulliford MC, Bicknell EJ, Scarpello JH. Differential effect of protein and fat ingestion on blood glucose responses to high- and low-glycemic-index carbohydrates in noninsulin-dependent diabetic subjects. Am J Clin Nutr. 1989;50(4):773-7.
- Cheng LJ, Jiang Y, Wu VX, Wang W. A systematic review and meta-analysis: Vinegar consumption on glycaemic control in adults with type 2 diabetes mellitus. J Adv Nurs. 2020;76(2):459-74.
- Johnston CS, Kim CM, Buller AJ. Vinegar improves insulin sensitivity to a high-carbohydrate meal in subjects with insulin resistance or type 2 diabetes. Diabetes Care. 2004;27(1):281-2.
- Leeman M, Ostman E, Björck I. Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers postprandial glycaemic and insulinaemic responses in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005;59(11):1266-71.
- Freitas D, Le Feunteun S. Inhibitory effect of black tea, lemon juice, and other beverages on salivary and pancreatic amylases: What impact on bread starch digestion? A dynamic in vitro study. Food Chem. 2019;297:124885.
- Freitas D, Boué F, Benallaoua M, Airinei G, Benamouzig R, Le Feunteun S. Lemon juice, but not tea, reduces the glycemic response to bread in healthy volunteers: a randomized crossover trial. Eur J Nutr. 2021;60(1):113-22.
- Fernandes G, Velangi A, Wolever TMS. Glycemic index of potatoes commonly consumed in North America. J Am Diet Assoc. 2005;105(4):557-62.
- Impact of food processing on the glycemic index (Gi) of potato products. Food Res Int. 2014;56:35-46.
- Hätönen KA, Virtamo J, Eriksson JG, Sinkko HK, Sundvall JE, Valsta LM. Protein and fat modify the glycaemic and insulinaemic responses to a mashed potato-based meal. Br J Nutr. 2011;106(2):248-53.
- Ballance S, Knutsen SH, Fosvold ØW, Wickham M, Trenado CD-T, Monro J. Glyceamic and insulinaemic response to mashed potato alone, or with broccoli, broccoli fibre or cellulose in healthy adults. Eur J Nutr. 2018;57(1):199-207.