Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak snižovat cholesterol – to je oříšek!
Souhrnná analýza studií o konzumaci ořechů, hladinách cholesterolu a riziku úmrtí na srdeční onemocnění ukazuje mimořádné zdravotní přínosy ořechů a naznačuje nám, že bychom je měli jíst každý den.
Nedávno byla publikována souhrnná analýza 25 intervenčních testů zkoumajících vliv konzumace ořechů na hladiny tukových látek (jako je cholesterol) v krvi. Zde jsou výsledky čtyř nejlepších studií týkajících se konzumace ořechů a rizika úmrtí na srdeční onemocnění.
Ve srovnání s nulovou spotřebou ořechů, zde je související snížení rizika úmrtí při konzumaci ořechů jednou či dvakrát měsíčně; asi jednou týdně; několikrát týdně; a pak téměř každý den. Mluvíme o tom, jak snížit riziko našeho zabijáka č. 1 na polovinu, a to pouze pomocí jediné jednoduché a chutné dietní změny – přidáním ořechů do naší každodenní stravy. Část toho pramení z nevšedních schopností ořechů snižovat špatný cholesterol. A čím hůř na tom jste, tím lépe to zabírá.
Ale nefunguje to tak, že vám ořechy jen sníží hladinu cholesterolu o dané procento, ať už začínáte na jakékoliv úrovni. Pokud vaše hladina LDL začíná pod 3,4 mmol/l (ale raději kdyby to byla jen asi polovina), pak konzumace ořechů sníží LDL o tři procenta. Ale máte-li kolem 3,9 mmol/l, pak ořechy pracují dvakrát tak tvrdě. A pokud se ani nevejdete do tabulky a vypadá to, že se kdykoliv můžete zhroutit, ořechy váš špatný cholesterol sníží v průměru asi o deset procent.
Je nutno říci, že mnoho z těchto 25 studií bylo financováno průmyslovými skupinami, jako je ITNC-NREF, International Tree Nut Council, Nutrition Research and Education Foundation, nebo International Nut and Dried Fruit Foundation (Mezinárodní nadace pro ořechy a sušené ovoce) – to ovoce tam asi mají pro to, aby to lépe znělo. Tak či onak, nezdá se, že by tyto obchodní skupiny byly povzneseny nad to, aby ovlivňovaly studie ve smyslu zveličování benefitů.
Dobrým případem je Almond Board of California (Kalifornská rada pro mandle), dokazující, že konzumace mandlí snižuje poškození DNA ve srovnání s kontrolní skupinou, která místo toho musela jíst vepřové maso. Jedná se o klasický trik farmaceutických společností, porovnání vašeho produktu s něčím, o čem víte, že je průšvih. A podívejme se: „Shrnuto, konzumace stravy obsahující 84 g mandlí denně po dobu čtyř týdnů snížila oxidativní stres u mladých kuřáků.“ No jasně – ve srovnání s vepřovým masem.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Salas-Salvadó J, Casas-Agustench P, Salas-Huetos A. Cultural and historical aspects of Mediterranean nuts with emphasis on their attributed healthy and nutritional properties. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011 Jun;21(Suppl 1):S1-6.
- Ros E. Health benefits of nut consumption. Nutrients. 2010 Jul;2(7):652-82.
- Li N, Jia X, Chen CY, Blumberg JB, Song Y, Zhang W, Zhang X, Ma G, Chen J. Almond consumption reduces oxidative DNA damage and lipid peroxidation in male smokers. J Nutr. 2007 Dec;137(12):2717-22.
- Sabaté J, Oda K, Ros E. Nut consumption and blood lipid levels: a pooled analysis of 25 intervention trials. Arch Intern Med. 2010 May 10;170(9):821-7.