
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Jak zpomalit růst rakoviny
V tuto chvíli mnohým z nás rostou v těle nádory, takže nemůžeme čekat, než začneme jíst a žít zdravěji.
V tělech mnohých z nás právě roste nějaký nádor. Ačkoliv se u většiny lidí rozvine rakovina, zpomalení jejího růstu nám může pomoci s ní nevědomky žít, místo abychom kvůli ní zemřeli. Sledujte toto video a dozvíte se více.
Jedna rakovinná buňka ještě nikdy nikomu neublížila. Dvě rakovinné buňky ještě nikdy nikomu neublížily. Ale miliarda rakovinných buněk? Tehdy už začínáme mít problém. Musíme proto zpomalit, nebo dokonce zvrátit dělení a růst rakovinných buněk. Všichni máme buňky, ze kterých mohou vyrůst nádory, ale pokud je zpomalíme, náš imunitní systém má šanci zbavit se jich dříve, než nám ublíží.
Jako příklad si vezměme rakovinu prsu, nejčastější vnitřní rakovinu Američanek. Stejně jako ostatní rakoviny i tato začíná jedinou buňkou. Toto je mikrofotografie (fotografie pořízená pod mikroskopem) skutečné buňky rakoviny prsu, která se pak rozdělí na dvě, na čtyři, na osm a tak dále. S každým dělením buněk drobný nádor zdvojnásobí svou velikost. Stačí mu zdvojnásobit se zhruba třicetkrát, než dosáhne asi miliardy rakovinných buněk, což představuje nádor dost velký, aby ho zachytil mamograf.
Ačkoliv stačí 30 zdvojnásobení nádoru, může trvat různě dlouho, klidně jen 50 dní, ale klidně i tisíc dní, než se rakovinná buňka jednou rozdělí. To znamená, že od okamžiku mutace první buňky může uběhnout několik let nebo téměř století, než se objeví jako malý nádor, který dokážeme zachytit.
Nejkratší známý interval mezi vystavením karcinogenu a rozvojem rakoviny je zhruba 18 měsíců. To je doba, po které se začaly objevovat první případy leukémie po dopadu atomové bomby na Hiroshimu. Rakovina potřebuje na růst čas a většina pevných nádorů, tedy nekrevních nádorů, k rozvoji potřebuje celá desetiletí. Podívejte. Rakovina vaječníků, která bývá ženám diagnostikována průměrně ve věku 62 let, začala růst už o 44 let dříve. Takže jste měli rakovinu od 18 let, akorát jste o tom nevěděli. Některé rakoviny prsu mohou začít dokonce už v děloze, ještě před naším narozením, a mohou částečně záviset na tom, co jedla naše máma.
Proces rozvoje rakoviny probíhá ve stádiích. První stádium rakoviny je stádium započetí, nezvratná mutace DNA, která zmutuje první buňku. Pak se posouváme ke stádiu podněcování, které lze zvrátit. Pokud nepodněcujeme růst nádoru, může zůstat navždy skryt, nebo dokonce zmizet. Když jsem byl mladistvý, jedl jsem hodně zpracovaného masa, slaninu, párky, potvrzené lidské karcinogeny, víme o nich, že způsobují rakovinu. Klidně jsem mohl způsobit mutaci buňky v tlustém střevě. Může trvat 50 let, než se rakovina tlustého střeva po svém započetí ukáže. Rakovinu mohla odstartovat mutace DNA, ale pokud ji nepodporujeme, pokud ji udržujeme ve spánku, pokud ji zpomalíme, můžeme dokonce zvrátit její růst. Osobně mi je jedno, jestli se rakovina ukáže za dalších sto let. Nemyslím si, že tu ještě budu, aby mi to dělalo starosti.
Příkladem je rakovina prostaty. Více mužů umírá s rakovinou prostaty než kvůli ní. Podle pitevních studií z Japonska mají tamější muži stejně skryté rakoviny prostaty jako my ve Spojených státech amerických. Jejich riziko úmrtí na rakovinu prostaty však bylo 40x nižší až do doby, než začali „pozápaďovat“ svou stravu a začali jíst více jako my, tedy více živočišných potravin, méně rostlinných.
Japonsko má jedno z nejdelších očekávaných dožití, ale když nakonec Japonci zemřou, mnoho z nich má drobné nádory na prostatě. Umírají se svou rakovinou, místo aby umírali kvůli ní. Po šedesátce již většina mužů, téměř dvě třetiny, má na prostatě drobné nádory, ať už o tom ví nebo ne. A téměř každý třetí muž po třicítce již ve své prostatě pěstuje rakovinu. Podobně když se podíváte na forenzní pitvy žen ve středním věku, tak více než třetina již měla ve svých prsou rakovinu, i když měly teprve po čtyřicítce. Nicméně riziko úmrtí na rakovinu prsu je v tomto věku méně než jedno procentu. Dokonce i kumulativní riziko úmrtí na rakovinu prsu za celý váš život je méně než čtyři procenta. Takže většina rakovin prsu, stejně jako většina rakovin prostaty, roste tak pomalu, že můžete prožít celý život, aniž byste kdy zjistili, že ji máte.
Stejné je to s aterosklerózou. Zhruba polovina mladých Američanů již má aterosklerotické plaky, ztvrdnutí koronárních tepen, po dvacítce. Takže když se bavíme o stravě a životosprávě jako prevenci těchto dvou hlavních zabijáků, srdečního onemocnění a rakoviny, tak možná ve skutečnosti už jde o léčbu stravou a životosprávou.
Právě v tento okamžik mnohým z nás v tělech rostou nádory. Nemůžeme proto odkládat začátek zdravějšího stravování. Musíme začít teď. Jak můžeme zpomalit, nebo dokonce zvrátit rakovinu, dokud je stále mikroskopická? Pro rakovinu prostaty a prsu platí, že jde o tkáně citlivé na hormony podněcující k růstu.
Vědci z UCLA převedli ženy na rostlinnou stravu doplněnou cvičením. Zjistili, že hladiny všech měřených růstových hormonů v krvi dramaticky poklesly už za dva týdny. Co by to udělalo s rakovinou? Výzkumníci odebrali ženám krev před a po těch dvou týdnech a nakapali ji na tři typy buněk rakoviny prsu rostoucích v Petriho miskách. Zde je před. Rakovinný růst postupuje na 100 %. A zde je poté. Po pouhých dvou týdnech zdravé stravy a chůze krev žen na rostlinné stravě zpomalila růst rakoviny o 12 %. A smrt rakovinných buněk, apoptóza, vystřelila o 24 %. Po pouhých dvou týdnech od přechodu na rostlinnou stravu krev proudící jejich celými těly byla pro rakovinu mnohem nehostinnější. Právě v tento okamžik v tělech mnohých z nás rostou nádory, nemůžeme proto čekat až budeme starší, abychom začali jíst a žít zdravěji. Musíme začít hned. Dnes.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa

Jak získat dostatek polyfenolů nezbytných pro dlouhý život

Hormeze z nízkodávkové radiace

Rizika a přínosy zeleného a červeného rooibosu
