Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak zvýšit syntézu kolagenu pomocí stravy
Které potraviny mohou zvýšit ukládání kolagenu a zabránit vzniku vrásek?
Jak stárneme, syntéza kolagenu klesá tempem asi jedno procento ročně. To může přispívat k rozvoji vrásek. Ačkoliv nemáme důkazy, že by byl kolagen nadřazený jiným bílkovinám proti stárnutí pleti, tak ti, kteří ho chtějí vyzkoušet, by měli nejprve kontaktovat výrobce, aby jim upřesnil zdroj. Většina kolagenových doplňků tuto informaci neuvádí a mají k tomu dobrý důvod. Suchozemské zdroje mohou zahrnovat čarodějnický lektvar z klokaních a potkaních ocásků, kachních nohou, koňských šlach, aligátořích kostí a žabích kůží. Vodní zdroje zahrnují převážně rybí kůže, kosti, hlavy, šupiny, ploutve a vnitřnosti.
Mezi doporučené otázky pro výrobce patří: „Jaká opatření používáte k zabránění kontaminaci a falšování?“ „Pokud jsou zdrojem ryby, jedná se o ty s nízkým obsahem rtuti?“ „Pokud je zdrojem hovězí skot, jaké kroky jste podnikli k zajištění, že neobsahuje mozky a části nervového systému pro účely prevence prionové nemoci?“ V USA je kolagen osvobozen ze zákazu FDA pro používání rizikových tkání, jako je mozek. Zákazy mají za cíl chránit konzumenty před tzv. nemocí šílených krav, bovinní spongiformní encefalopatii (BSE).
Z důvodu bezpečnosti, náboženství, etiky a alergií někteří volají po neživočišných alternativách. Například 2-4 % populace má alergii na hovězí kolagen. Pro vyřešení problémů s nemocí šílených krav někteří volají po genetické úpravě skotu, aby neměl priony a mohl tak „poskytnout bezpečný zdroj kolagenových materiálů“. A proč nepřimět k jeho výrobě rostliny? Již byla vyladěna technika k produkci kolagenu rostlinami, zatím však nedosahuje komerční životaschopnosti.
Je těžké porazit cenu zbytků z porážky.
A co všechny ty veganské kolagenové výrobky na trhu? Když se podíváte pořádně, stojí na nich malým písmem, že se jedná o veganský kolagenový „booster“ nebo „builder“, tedy stimulant. Nejedná se o skutečný kolagen, jelikož ten je vyráběn zvířaty. Vy jste také živí tvorové a kolagen si vyrábíte. Chtějí nám říci, že jejich doplňky stravy dokáží navýšit tvorbu kolagenu. Jelikož zatím žádné nebyly podrobeny skutečnému testu, domnívám se, že jsou to jen prázdné fráze. Některé potraviny a živiny však již otestovány byly.
Výzkumníci spálili pozadí 20 ženám pomocí UV lampy, přičemž předtím polovině z nich podávali tři polévkové lžíce rajčatového pyré každý den po dobu tří měsíců. Došlo k významné redukci hladin MMP-1 v pozadích žen randomizovaných k užívání rajčat. (Jedná se o významný enzym požírající kolagen, který hraje roli ve stárnutí pokožky vlivem slunce.) Biopsie také ukázaly, že množství betakarotenu obsažené asi ve třetině šálku sladkých brambor dokáže zvýšit tvorbu kolagenu až na čtyřnásobek během tří měsíců.
Aby otestovali účinky listové zeleniny, randomizovali korejští výzkumníci starší ženy k užívání množství chlorofylu obsaženého v několika lžících vařeného špenátu denně. Po třech měsících biopsie kůže ukázaly značný nárůst tvorby kolagenu doprovázený nárůstem pružnosti pokožky a poklesem vrásčitosti obličeje. Naneštěstí se jednalo jen o porovnání stavu před a po, bez kontrolní skupiny. Nicméně máme i nějaké placebem kontrolované randomizované studie s kapustou.
V porovnání s placebem došlo ke značnému zlepšení neinvazivního ukazatele kolagenového statusu pokožky po 10 měsících od randomizace k užívání výtažku z kadeřavé kapusty. Výzkumníci dospěli k závěru, že „zdravá životospráva zahrnující stravu bohatou na karotenoidy je nejlepší preventivní strategií proti předčasnému stárnutí pokožky“. V návaznosti na to se objevily v dermatologických časopisech komentáře s nadpisy jako „Jezte hodně listové zeleniny a získáte ochranu před stárnutím ze slunečních paprsků“.
Mohou schopnosti sahat ještě dále? Sulforafan, složka brukvovité zeleniny, jako je kapusta a brokolice, může být schopen mobilizovat buněčnou obranu chránící pokožku před poškozením UV zářením, ale i bránit předčasnému stárnutí pleti, vyvolanému znečištěním vzduchu pevnými částicemi. Tedy alespoň u buněk v Petriho misce.
Látky ze sójových bobů dokáží zvýšit ukládání kolagenu a předcházet vráskám u myší, jenže co u lidí? Vzhledem ke zlepšení ve stárnutí pleti pozorované u hormonální terapie menopauzy, která však přináší vedlejší účinky, se výzkumníci z Brazílie rozhodli vyzkoušet fytohormony. Rostlinné hormony v podobě sójových fytoestrogenů. Dvacet devět postmenopauzálních žen dostávalo množství odpovídající čtyřem porcím sójových potravin denně po dobu šesti měsíců. Škoda, že chyběla kontrolní skupina. Provedli však biopsie kůže před a po. A nalezli značné zlepšení tloušťky pokožky společně se zvýšeným obsahem kolagenu v elastických vláknech. Biopsie 25 z 29 žen ukázaly nárůst kolagenu.
Přidat můžete také potraviny bohaté na vitamín C, jelikož ten zjevně stimuluje tvorbu kolagenu v lidských buňkách kůže. Špatné hojení ran je dlouho známým projevem kurdějí, onemocnění z nedostatku vitamínu C. Pozoruhodná série hrozivých pokusů provedených na britských odpůrcích vojenské služby během druhé světové války zahrnovala podrobení se řezání a bodání po randomizaci k různým hladinám vitamínu C. Výzkumníci zjistili, že průměrný denní příjem vitamínu C dostačující k prevenci špatné tvorby jizev je asi 95 miligramů. To je více než jsou současná doporučení, ale nic, co byste nezískali snědením poloviny papriky.
Vitamín B12 je zřejmě také nutný pro maximalizaci syntézy kolagenu. Mohlo by to vysvětlit, proč je syntéza kolagenu asi o 10 % nižší u vegetariánů. Výskyt nedostatku B12 je totiž u lidí na rostlinné stravě vysoký. Jde o jeden z mnoha důvodů, proč je nezbytně nutné, aby si každý na rostlinné stravě zajistil pravidelný a spolehlivý zdroj vitamínu B12.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org