Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jaké množství kofeinu konzumovaného v těhotenství je bezpečné?
Těhotenství výrazně snižuje naši schopnost metabolizovat kofein.
Je kofein v těhotenství bezpečný? Těhotenství silně snižuje naši schopnost metabolizovat kofein. Například u typického dospělého hladiny kofeinu spadnou na polovinu, čemuž se jinak také říká „poločas rozpadu“, během pěti hodin. Po dosažení poloviny těhotenství se čas zdvojnásobí. A ve třetím trimestru už může trvat 15 i více hodin, než kofein zredukujeme na podobnou úroveň. Zároveň je však únava jednou z nejčastějších stížností těhotných žen. Nemohla by trocha energie navíc z pomalého metabolizování kofeinu být vlastně přínosná? Naneštěstí kofein lehce proniká placentou, a pokud si myslíte, že nastávající maminky ho metabolizují pomalu, tak co teprve miminka, ta mají ještě menší kapacitu metabolizace kofeinu, poločas je 80 hodin. To je více než tři dny. Dobře, ale jaký to má dopad? Je v těhotenství kofein přítel nebo nepřítel?
Respektované autority, včetně World Health Organization, European Food Safety Authority a The American College of Obstetrics and Gynecology mají pokyny pro „pozitivní prožití těhotenství“. Ty zahrnují omezení příjmu kofeinu ke snížení rizika samovolného potratu a nízké porodní hmotnosti. Vyšší příjem kofeinu před otěhotněním je spojen s vyšším rizikem potratů a vyšší příjem během těhotenství je spojen s nízkou porodní hmotností. Proto World Health Organization doporučuje snížit konzumaci na méně než 300 mg kofeinu denně, zatímco European Food Safety Authority doporučuje jako bezpečný limit 200 mg kofeinu denně, v čemž se shodne s The American College of Obstetrics and Gynecology. Vychází to asi na dva šálky (480 ml) kávy denně, pokud je to váš jediný zdroj kofeinu.
Od vydání těchto doporučení vyšla studie na 2 000 matkách, která zjistila, že i půl šálku (120 ml) kávy denně byla spojena s nižší porodní váhou zhruba o 60 gramů. Naznačuje to, že i vystavení necelým 100 mg kofeinu může být spojeno s omezením růstu plodu. Otázkou je, zda jde o příčinný vztah. Tkví to ve vlastnostech kofeinu, nebo v něčem, co se týká samotných konzumentek kofeinu? To se dozvíme jedině otestováním. V tomto případě provedli mendelovskou randomizační studii, což je takový zástupce randomizované kontrolované studie. Kvůli předem rozdaným genetickým kartám totiž někteří lidé mají tendenci pít celoživotně více nebo méně kofeinu. Studie nenalezla silný vztah mezi genetickými předpoklady ke konzumaci kávy a těmito nežádoucími dopady. Není proto jasné, jestli nalezené pojítko je skutečně příčinné. Dosud máme jen jednu randomizovanou kontrolovanou studii, která se to pokusila otestovat.
Více než tisíc těhotných žen konzumujících kávu bylo randomizováno ke kávě s kofeinem nebo bez po dosažení v průměru čtvrtého měsíce těhotenství. Pro zlepšení dodržování pravidel byly ženy požádány o přechod na poskytnutou kávu, místo aby jim byl předepsán konkrétní příjem kofeinu. Díky dodávané kávě ženy v bezkofeinové skupině nakonec konzumovaly o 200 mg kofeinu denně méně než ženy ve skupině s kofeinovou kávou. Takže ve výsledku bezkofeinová skupina dodržela doporučení nepřijímat více než 200-300 mg kofeinu denně a kofeinová skupina ne. Byl pozorován nějaký rozdíl v porodní hmotnosti nebo v délce těhotenství mezi skupinami? Ne. Je možné, že všechny ženy přijímaly více, než je nějaká ta rozhodná hranice? To nevíme. Sympatizuji s tímto pohledem: „Podívejte, důvody k opatrnosti jsou pádné.“ Měli bychom proto zůstat opatrní a říkat ženám plánujícím těhotenství nebo již těhotným, aby se kofeinu vyhýbaly. Ženy by však měly vědět, že důkazy implikující vliv kofeinu na porodní parametry zdaleka nejsou přesvědčivé.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa
Virus hepatitidy E ve vepřovém mase
Je MSG škodlivý nebo prospěšný?
Rtuť v kukuřičném sirupu s vysokým obsahem fruktózy